Найпростіший рецепт зі спаржею — це загорнути яскраво-зелені палички у смужки бекону та запекти в духовці. Або посмажити на грилі. Не сперечаємося, це дуже просто і неймовірно смачно. Але крім цього з аспарагусом існує ще безліч смачних рецептів.
Авторка фудблогу «Котлетка» та головна редакторка гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк розповідає п’ять простих рецептів зі спаржею, які варто приготувати просто зараз.
Спаржа, запечена з лимоном
спаржа — 1 пучок
лимон — 1 шт.
сіль, олія
Спаржу помийте, витріть насухо паперовим рушником. Відламайте жорсткі кінці. Викладіть у змащену олією форму, посоліть і збризніть олією. Зверху розкладіть порізаний півкільцями лимон. Поставте в нагріту до 200 градусів духовку і запікайте 15 хвилин.
Спаржа на парі
спаржа
вода
Спаржу миємо, відламуємо жорсткі кінці. Якщо вона дуже велика, розрізаємо навпіл. У велику каструлю вливаємо води на три пальці, зверху встановлюємо металевий друшляк або сітку для варіння на парі. Чекаємо, поки на поверхні води з’являться перші бульбашки, викладаємо спаржу та готуємо на мінімальному вогні 5 хвилин.
Салат зі спаржею
спаржа — 1 пучок
редиска — 2-3 шт.
зелений горошок — 0,5 склянки
улюблені горішки — 2 ст. л.
кисломолочний сир — 3 ст. л.
м’ята — 1 гілочка
сіль, перець — до смаку
олія, лимонний сік — для заправки
Запечіть або приготуйте спаржу на парі так, як це описано вище. Редиску наріжте тоненькими кружальцями. Заморожений горошок опустіть у киплячу воду на 3-4 хвилини, після цього відкиньте на друшляк. Якщо у вас свіжий молодий горошок, пропустіть цей крок. Складіть спаржу, редиску, горошок у глибоку миску, додайте горішки, сир і листочки м’яти. Посоліть і поперчіть, збризніть лимонним соком і заправте олією.
Коржик зі спаржею та сиром
спаржа — 1 пучок
листкове тісто — 1 шт.
м’який сир — 150 г
сіль та інші приправи й спеції
олія
Спаржу помити, витерти насухо паперовим рушником, відламати жорсткі кінці. Готове листкове тісто розморозити, тонко розкачати й викласти на застелене пергаментом деко. На тісто викласти спаржу, змастити олією за допомогою кулінарного пензлика. Посолити, додати улюблені спеції й трави, покришити м’який сир — фету, бринзу, адигейський або козиний. Поставити в нагріту до 200 градусів духовку, запікати максимум 10 хвилин.
Пиріг зі спаржею
тісто філо — 4 листи
спаржа — 300 г
вершкове масло — 50 г
яйця — 3 шт.
сметана 20% — 200 г
фета — 150 г
сіль — до смаку
Спаржу розріжте навпіл. Форму для запікання застеліть пергаментом. Викладіть перший шар тіста й змастіть його розтопленим вершковим маслом. Потім викладіть другий шар тіста перпендикулярно першому. Змастіть розтопленим маслом. Повторіть так з усіма шарами, верхній шар змащувати не треба.
У блендер складіть сметану, яйця та фету, на бажання додайте сіль. Подрібніть до однорідності. Викладіть подрібнену масу на тісто, зверху покладіть спаржу. Вершковим маслом, що залишилося, змастіть шматочки тіста над начинкою та обережно покладіть їх на начинку. Пиріг повністю не накриється, будуть прикритими тільки краї. Випікайте пиріг 30 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці. Тісто обов’язково має бути рум’яним. Готовий пиріг дістати з духовки, дати йому вистигнути. Готово!