Як повернути собі контроль над апетитом

Поради від відомої української дієтологині

На жаль, мало хто з нас знаходить втіху в цільнозернових крупах та овочевому салаті. Коротший день і холодна погода зменшують час, який ми проводимо на свіжому повітрі. А застілля під час вікенду дають додаткове навантаження.

Відома українська дієтологиня Наталія Самойленко поділилась декількома порадами, які допоможуть повернути контроль над тим, скільки та що ви їсте.

1. Їжте регулярно

Старайтесь базово дотримуватися триразового графіка харчування. За необхідності між прийманнями їжі робіть корисні перекуси, наприклад, фруктами, горіхами або йогуртом без добавок. Режим — це важливо. Пропущене основне приймання їжі збільшує ризики переїсти або під час наступного, або підключаючи постійні перекуси протягом дня.

2. Збалансована та повноцінна тарілка

Діліть її на три частини:

½ — це в основному овочі, також можна додати ягоди або фрукти. Так, у цю пору року вони не можуть похвалитися такою свіжістю, як влітку, однак для цього є заморожені та квашені альтернативні варіанти.

¼ — білок (яйця з жовтком, риба, птиця, нежирне м’ясо, соя та бобові (сочевиця, нут, горох).

І все це супроводжується заправкою або додаванням корисних жирів — оливкової/лляної/волоських горіхів олії, насіння льону, кунжуту, авокадо, горіхів, гарбузового насіння, оливок, печінки тріски. Але з жирами будьте обережні, бо легко переборщити.

3. Намагайтесь не їсти через те, що нудно, тільки заради того, щоб чимось себе зайняти.

4. Висипайтесь. Максимально як можете. Гігієна сну — це номер один.

5. Пийте достатньо води. Звичайної питної води. Не обов’язково 8 склянок, але вранці натще і протягом дня перед кожним прийманням їжі.

6. Отримайте добову дозу світла. Якщо ви вважаєте, що ваш потяг до їжі може бути пов’язаний із коротким днем, спробуйте щодня проводити принаймні деякий час надворі під сонячним світлом. Якщо це неможливо, поговоріть зі своїм лікарем про світлотерапію — спосіб підвищення рівня серотоніну за допомогою впливу штучного світла.


Реклама

Популярні матеріали

Пампухи до Різдва: готуємо традиційну українську страву


Новорічний френч: трендовий святковий манікюр


Це база: чорні пуховики, які ніколи не вийдуть з моди


Читайте також
Популярні матеріали