Що готувати на Святвечір: 12 пісних українських страв

Прості рецепти від фудблогерки

Що готувати на Різдво, в принципі, зрозуміло. Запекти цілу курку з яблуками або качку з апельсинами, придумати якийсь гарнір та пару салатів. А от що готувати на Святвечір? Із цим питанням куди складніше. По-перше, страв на столі має бути 12, по-друге, всі вони мають бути пісними. 

Авторка кулінарного блогу «‎Котлетка»‎ й головна редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк розповідає, чому у вечір перед Різдвом треба готувати саме 12 і саме пісних страв, а також про те, що вони символізують на святковому столі.

Кількість страв на різдвяному столі у християнстві символізує 12 апостолів — тих самих, які були учнями Ісуса Христа. Пісними вони мають бути тому, що Святвечір випадає на останній день різдвяного посту. Головними стравами є кутя та узвар, а от інша їжа на столі залежить від регіону та добробуту конкретної родини. Головне, аби вона була пісна. Але пісна не означає несмачна. Тим паче цього вечора дозволяється їсти рибу.

Кутя 

Кутя — обов’язкова страва на різдвяному столі, саме з неї починають частування на Святвечір. У стародавні часи кутя була пов’язана з традиційним поклонінням покійним і подавалася на стіл напередодні всіх релігійних свят на знак ушанування їхньої пам’яті. 

Зазвичай кутю готують із крупи або зерна: пшениці, перловки, ячменю, рису, вівса, а іноді навіть гречки. Варять як кашу, на бажання додають сухофрукти, заморожені або свіжі фрукти і ягоди, різноманітні спеції та прянощі. Заправляють рідким медом або розводять компотом чи узваром. 

Узвар 

Компот із сухофруктів — друга сакральна страва на різдвяному столі. Напій символізує життя, що дається кожній людині. Замість узвару, до речі, на столі також може бути вода, яка є символом очищення тіла і душі.  

Особливість приготування узвару полягає в тому, що інгредієнти в ньому не варяться, а лише доводяться до кипіння, після чого «доходять»‎ на повільному вогні. Перед варінням сухофрукти необхідно залити водою, дати їм настоятися, а потім як слід промити. Після цього залити свіжою водою і поставити на вогонь. Цукор чи мед додають в узвар за кілька хвилин до завершення приготування. Після того як вимкнете плиту, дайте узвару настоятися: накрийте каструлю кришкою та залиште на пів години. Так смак стане насиченішим. 

Пісний борщ

Різдво, мабуть, єдиний день у році, коли борщ доречно виглядає на святковому столі, адже нікому не спаде на думку готувати борщ на Новий рік або день народження. На Святвечір борщ символізує перемогу добра над злом, а червоний колір страви — кров вифлеємських дітей, яких було знищено за наказом Ірода. 

Пісний борщ можна приготувати на овочевому бульйоні, додати в нього квасолю, гриби або вушка — невеликі варенички з пісного тіста. Вушка можуть бути як з начинкою, так і без неї.

Пампушки

Пампушки на Святвечір символізують святих, які повірили в Ісуса і були за це обдаровані вічним життям. Пісна випічка на різдвяному столі — це символ здоров’я і щастя, які людина отримує від постійного спілкування з новонародженим Ісусом. 

Пампушки бувають як солоні, так і солодкі — наприклад, з маком, родзинками або вишнями. До борщу можна приготувати пісні пампушки із часником, а на десерт — пампухи з варенням.

Вареники 

Вареники є символом достатку. Причому не тільки на Святвечір, а й у повсякденному житті, недарма кажуть «купається як вареник у маслі», бо це означає людину, якій дуже добре живеться. 

Напередодні Різдва SHUBA пропонує готувати пісні вареники — з картоплею, капустою, грибами, маком, вишнями або будь-якими ягодами. Солоні пісні вареники можна подавати з карамелізованою цибулею, а солодкі — із цукром, медом або улюбленим джемом.

Капуста 

Капуста символізує простоту і міцність, єдність навколо Бога, який вважається в християнстві основою основ. На Святвечір SHUBA пропонує приготувати тушковану капусту — з грибами чи квасолею або «порожню». Для пікантності радимо тушкувати свіжу капусту разом із квашеною, так страва буде приємно кислуватою.

Також чудовою стравою на Святвечір буде синя капуста, тушкована в духовці. Для цього головку синьої капусти треба дрібно нашаткувати, додати до неї три кислих яблука, нарізаних тоненькою соломкою (не забудьте зрізати з яблук шкірку!). Усе це скласти у форму для запікання, влити туди склянку води та 4 ст. л. яблучного оцту, додати сіль, перець, кілька бутончиків гвоздики та пару ложок цукру (щоб збалансувати кислоту). Полити все це двома ложками розтопленого вершкового масла та поставити в розігріту до 200 градусів духовку приблизно на 1,5 години. Час від часу перемішувати.

Голубці 

Сама назва страви вказує на її значення: голуб символізує божу любов, Святий Дух, красу і силу, отриману від Всевишнього, а також мир. Тому голубці теж можна назвати певного роду сакральною стравою на святковому столі. На Святвечір можна приготувати голубці з пісною начинкою — з грибами та цибулею, рисом і овочами, гречкою та грибами.

Гриби 

Гриби символізують продовження роду та плодовитість. Тому на різдвяному столі вітаються будь-які страви з грибами. Тим паче що вони є однією з важливих складових пісних страв. Приготуйте на Святвечір смажені гриби із цибулею, грибний паштет, зрази з грибами або грибні січеники, поставте на стіл мариновані грибочки — усе буде дуже доречним. А замість пісного борщу, між іншим, можна приготувати грибну юшку з вушками.

Млинці 

Млинці символізують сонце, яким для християн став Ісус Христос. Оскільки напередодні Різдва млинці мають бути пісні, то готувати їх треба не на молоці чи кефірі, а на воді. Начинка для таких млинців також має бути пісна: загортайте у млинці смажені гриби, варену картоплю, тушковану капусту, карамелізовану цибулю або ж подавайте їх з медом та улюбленим варенням.

Риба 

Риба в ранньому християнстві означала символ Христа, ця символіка дійшла і до наших днів. Саме знак риби був першою монограмою Христа. Грецька абревіатура імені Ісуса ІХТІОС також читається як риба.

На Святвечір можна приготувати будь-яку рибу, яку ви любите, будь-яким способом: запекти, посмажити або потушкувати. Якщо ви хочете використати якийсь соус для риби (потушкувати в ньому або натерти ним рибу та запекти), радимо відмовитися від сметани та вершків, адже молочні продукти не вважаються пісними стравами. Тушкуйте рибу в томатному соусі, а запікайте з лимоном або із соєвим соусом.

Горох

Горох є символом єдності роду та відродження в людині божої весни. Саме тому так важливо мати страви з горохом на різдвяному столі. SHUBA радить приготувати на Святвечір горохове пюре — чудовий гарнір до смажених грибів або запеченої риби. Готувати таку страву можна як із сухого білого гороху, так і з молодого замороженого горошку. А ще молодий заморожений горошок може стати чудовим доповненням до салатів — треба його опустити в киплячу воду на пару хвилин, відкинути на друшляк, а потім додати, наприклад, до вінегрету або теплого салату із запеченими овочами, наприклад морквою, буряком, гарбузом та картоплею.

Часник

Часник — ще одна страва, яка має бути обов’язково присутня на святковому столі. Він символізує очищення від гріхів, а також здоров’я і родючість. На Святвечір часник необхідно розкласти по чотирьох кутах столу, це стане символічним побажанням щасливого розмноження родини. Після свята часник необхідно з’їсти, щоб не боліли зуби.


Реклама

Популярні матеріали

Яке взуття обирають на зиму модниці: 28 найстильніших варіантів...


Осінній вікенд у Львові: гід найкращими локаціями 


Анджеліна Джолі вперше за три роки вийшла на червону доріжку в...


Читайте також
Популярні матеріали