Що готувати на Різдво, в принципі, зрозуміло. Запекти цілу курку з яблуками або качку з апельсинами, придумати якийсь гарнір та пару салатів. А от що готувати на Святвечір? Із цим питанням куди складніше. По-перше, страв на столі має бути 12, по-друге, всі вони мають бути пісними.
Авторка кулінарного блогу «Котлетка» й головна редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк розповідає, чому у вечір перед Різдвом треба готувати саме 12 і саме пісних страв, а також про те, що вони символізують на святковому столі.
Кількість страв на різдвяному столі у християнстві символізує 12 апостолів — тих самих, які були учнями Ісуса Христа. Пісними вони мають бути тому, що Святвечір випадає на останній день різдвяного посту. Головними стравами є кутя та узвар, а от інша їжа на столі залежить від регіону та добробуту конкретної родини. Головне, аби вона була пісна. Але пісна не означає несмачна. Тим паче цього вечора дозволяється їсти рибу.
Кутя
Кутя — обов’язкова страва на різдвяному столі, саме з неї починають частування на Святвечір. У стародавні часи кутя була пов’язана з традиційним поклонінням покійним і подавалася на стіл напередодні всіх релігійних свят на знак ушанування їхньої пам’яті.
Зазвичай кутю готують із крупи або зерна: пшениці, перловки, ячменю, рису, вівса, а іноді навіть гречки. Варять як кашу, на бажання додають сухофрукти, заморожені або свіжі фрукти і ягоди, різноманітні спеції та прянощі. Заправляють рідким медом або розводять компотом чи узваром.
Узвар
Компот із сухофруктів — друга сакральна страва на різдвяному столі. Напій символізує життя, що дається кожній людині. Замість узвару, до речі, на столі також може бути вода, яка є символом очищення тіла і душі.
Особливість приготування узвару полягає в тому, що інгредієнти в ньому не варяться, а лише доводяться до кипіння, після чого «доходять» на повільному вогні. Перед варінням сухофрукти необхідно залити водою, дати їм настоятися, а потім як слід промити. Після цього залити свіжою водою і поставити на вогонь. Цукор чи мед додають в узвар за кілька хвилин до завершення приготування. Після того як вимкнете плиту, дайте узвару настоятися: накрийте каструлю кришкою та залиште на пів години. Так смак стане насиченішим.
Пісний борщ
Різдво, мабуть, єдиний день у році, коли борщ доречно виглядає на святковому столі, адже нікому не спаде на думку готувати борщ на Новий рік або день народження. На Святвечір борщ символізує перемогу добра над злом, а червоний колір страви — кров вифлеємських дітей, яких було знищено за наказом Ірода.
Пісний борщ можна приготувати на овочевому бульйоні, додати в нього квасолю, гриби або вушка — невеликі варенички з пісного тіста. Вушка можуть бути як з начинкою, так і без неї.
Пампушки
Пампушки на Святвечір символізують святих, які повірили в Ісуса і були за це обдаровані вічним життям. Пісна випічка на різдвяному столі — це символ здоров’я і щастя, які людина отримує від постійного спілкування з новонародженим Ісусом.
Пампушки бувають як солоні, так і солодкі — наприклад, з маком, родзинками або вишнями. До борщу можна приготувати пісні пампушки із часником, а на десерт — пампухи з варенням.
Вареники
Вареники є символом достатку. Причому не тільки на Святвечір, а й у повсякденному житті, недарма кажуть «купається як вареник у маслі», бо це означає людину, якій дуже добре живеться.
Напередодні Різдва SHUBA пропонує готувати пісні вареники — з картоплею, капустою, грибами, маком, вишнями або будь-якими ягодами. Солоні пісні вареники можна подавати з карамелізованою цибулею, а солодкі — із цукром, медом або улюбленим джемом.
Капуста
Капуста символізує простоту і міцність, єдність навколо Бога, який вважається в християнстві основою основ. На Святвечір SHUBA пропонує приготувати тушковану капусту — з грибами чи квасолею або «порожню». Для пікантності радимо тушкувати свіжу капусту разом із квашеною, так страва буде приємно кислуватою.
Також чудовою стравою на Святвечір буде синя капуста, тушкована в духовці. Для цього головку синьої капусти треба дрібно нашаткувати, додати до неї три кислих яблука, нарізаних тоненькою соломкою (не забудьте зрізати з яблук шкірку!). Усе це скласти у форму для запікання, влити туди склянку води та 4 ст. л. яблучного оцту, додати сіль, перець, кілька бутончиків гвоздики та пару ложок цукру (щоб збалансувати кислоту). Полити все це двома ложками розтопленого вершкового масла та поставити в розігріту до 200 градусів духовку приблизно на 1,5 години. Час від часу перемішувати.
Голубці
Сама назва страви вказує на її значення: голуб символізує божу любов, Святий Дух, красу і силу, отриману від Всевишнього, а також мир. Тому голубці теж можна назвати певного роду сакральною стравою на святковому столі. На Святвечір можна приготувати голубці з пісною начинкою — з грибами та цибулею, рисом і овочами, гречкою та грибами.
Гриби
Гриби символізують продовження роду та плодовитість. Тому на різдвяному столі вітаються будь-які страви з грибами. Тим паче що вони є однією з важливих складових пісних страв. Приготуйте на Святвечір смажені гриби із цибулею, грибний паштет, зрази з грибами або грибні січеники, поставте на стіл мариновані грибочки — усе буде дуже доречним. А замість пісного борщу, між іншим, можна приготувати грибну юшку з вушками.
Млинці
Млинці символізують сонце, яким для християн став Ісус Христос. Оскільки напередодні Різдва млинці мають бути пісні, то готувати їх треба не на молоці чи кефірі, а на воді. Начинка для таких млинців також має бути пісна: загортайте у млинці смажені гриби, варену картоплю, тушковану капусту, карамелізовану цибулю або ж подавайте їх з медом та улюбленим варенням.
Риба
Риба в ранньому християнстві означала символ Христа, ця символіка дійшла і до наших днів. Саме знак риби був першою монограмою Христа. Грецька абревіатура імені Ісуса ІХТІОС також читається як риба.
На Святвечір можна приготувати будь-яку рибу, яку ви любите, будь-яким способом: запекти, посмажити або потушкувати. Якщо ви хочете використати якийсь соус для риби (потушкувати в ньому або натерти ним рибу та запекти), радимо відмовитися від сметани та вершків, адже молочні продукти не вважаються пісними стравами. Тушкуйте рибу в томатному соусі, а запікайте з лимоном або із соєвим соусом.
Горох
Горох є символом єдності роду та відродження в людині божої весни. Саме тому так важливо мати страви з горохом на різдвяному столі. SHUBA радить приготувати на Святвечір горохове пюре — чудовий гарнір до смажених грибів або запеченої риби. Готувати таку страву можна як із сухого білого гороху, так і з молодого замороженого горошку. А ще молодий заморожений горошок може стати чудовим доповненням до салатів — треба його опустити в киплячу воду на пару хвилин, відкинути на друшляк, а потім додати, наприклад, до вінегрету або теплого салату із запеченими овочами, наприклад морквою, буряком, гарбузом та картоплею.
Часник
Часник — ще одна страва, яка має бути обов’язково присутня на святковому столі. Він символізує очищення від гріхів, а також здоров’я і родючість. На Святвечір часник необхідно розкласти по чотирьох кутах столу, це стане символічним побажанням щасливого розмноження родини. Після свята часник необхідно з’їсти, щоб не боліли зуби.