Гамарджоба: 4 нові грузинські ресторани Києва

Столиця переживає справжній гастрономічний бум на хінкалі та хачапурі.

Vano Ivano

Директор ресторану Валентина Лук’яненко розповідає, що коли до них приходять грузини, то замовляють по 30 хінкалі одночасно. І це лише початок трапези. Українські відвідувачі беруть по 3-4, що незвично для грузинів. До речі, текстура хінкалі тут, наче шовкова. У Vano Ivano зацікавлені, щоб грузинська кухня була представлена за всіма канонами, тому в найближчим часом тут збираються зробити спеціальну інструкцію для гостей про те, як правильно споживати хінкалі (хвостик потрібно залишати на тарілці, одразу випивати бульйон тощо).

Цікава історія назви закладу: перша його частина – на честь Вано Янтбелізде, грузинського актора театру та кіно, близького друга власника ресторану, котрого звати Андрій Іванов – звідси і друга частина назви. До речі, на лого зображений той самий Вано, котрий затверджував фінальне меню. Дизайн інтер’єру розробляла грузинка Етері Цинтадзе, маленькі стильні деталі можна помітити всюди: це і корзини для збору винограду в якості світильників, і величезне мандаринове дерево у вбиральні. У меню Vano Ivano незвично було побачити між чурчхелою та пеламуші (десертом на основі киселю та кукурудзяного борошна), торт “Наполеон”. Як виявилось, це грузинська версія цього торту – більш легка, ніж ми звикли, з листкового тіста.

Кловський спуск 7а

Хінкальня Gogi

“Зараз у Києві тренд на грузинську кухню – більше 40 ресторанів”, розповідає Олег Гавриленко, власник “Хінкальної у Гогі”, котра 5 місяців тому відкрилась поблизу червоного корпусу університету Шевченка. Вона без грузинської атрибутики, яку звикли бачити у таких ресторанах. Біля входу – міні-магазин, де продають настоянки від бармена, приправи та вино. Скоро асортимент поповниться хлібом, який випікають тут же. В меню є традиційно грузинські позиції, а також грузинські варіації класичних українських страв. Наприклад, борщ з грузинським акцентом – до нього додають спеції, які у нас асоціюються з цією країною. “Салат Гогі” – овочі з соусом та з копченим сиром сулугуні. Нові страви з’являються раз на 2-3 тижні.

Історія виникнення назви дуже мила: Гога – це прізвисько хорошого друга власника, архітектора, котрий дуже полюбляє Грузію. На честь нього і названий заклад. Дружній підхід зберігається і у ставленні до відвідувачів. “У нас немає дисконтних карток, але кожен з офіціантів може принести наливку чи хінкалі в якості компліменту – це клієнт точно запам’ятає”, - резюмує Олег, котрий сам хінкалі їсть мало, оскільки слідкує за фігурою.

Вул. Льва Толстого 13

Мама Манана

Звісно, у кожному ресторані уважно ставляться до деталей. Але, здається, тут ця увага збільшена у стократ. По-перше, офіціанти носять папанакі, грузинську шапочку з традиційним орнаментом. По-друге, у “Мама манана” зробили “Атлас хачапурі”, кишенькову брошурку з описом кожного підвиду, інформацією про те, які хачапурі популярні у тій чи іншій частині Грузії. По-третє, на столиках лежать листівки, котрі можна підписати, а ресторан відправить їх Вашому адресату. Ця послуга користувалась особливою популярністю перед Новим Роком. До слова, про популярність: вже зараз столик на п’ятницю та вихідні потрібно бронювати за тиждень, а на День Валентина місць немає уже зараз.

Ресторан “Мама Манана” названий на честь збірного образу грузинської жінки, котра любить готувати та робить це смачно. Власне, це хачапурна. Кожен вид готують у двох розмірах: стандартному по 450 г та грузинському по 1 кг. Один з найбільш незвичних видів хінкалі, котрий тут готують – це хінкалі з м’ятою. У закладі подають лише грузинське вино: є і домашнє, котре робить батько бренд-шефа закладу Паата Кучави (він завідує меню і в “Чачапурі”, котрий також входить в цю ресторанну мережу). Насамкінець рекомендую спробувати озугетський чорний чай, що має неповторний аромат, як банально це б не звучало. В планах закладу – доставка хачапурі та лимонадів.

Вул. Велика Васильківська 44

Хмелі-сунелі

У цьому ресторані, котрий входить до мережі Tarantino-family, представлена великий вибір страв з сулугуні. Скуштуйте гебжалію – ніжні рулетики з сулугуні та м’ятою. Також раджу звернути увагу на сулугуні з мигдалем, страву подають теплою з айвовим варенням, вона у меню в розділі “Гарячі закуски”. А ось дівчата, котрі слідкують за фігурою, оцінять десерт “Мацоні з медом”. Власне, мацоні готують тут же у ресторані, додаючи такі корисні зараз біфідобактерії.

Шеф закладу Анзор Квірікашвілі у ресторанному бізнесі вже 40 років. Він може самостійно виносити головну страву на банкетах: баранця чи молочне порося. До речі, тонкощі приготування цих страв можна обговорити з шефом заздалегідь, попросивши зробити замовленням саме з тим соусом, який ви любите. Це прекрасний приклад індивідуального підходу до кожного відвідувача. Окремо варто згадати інтер’єр закладу: це лофт з вкрапленнями етно-деталей, котрі однак не виглядяють, як шароварщина. Особливо атмосферна гігантська зала, у якій знаходиться більша частина столиків.

Вул. Суворова 4/6


Реклама

Популярні матеріали

Пампухи до Різдва: готуємо традиційну українську страву


Новорічний френч: трендовий святковий манікюр


Ювелірний дім SOVA презентує святкову колекцію прикрас, натхнену...


Читайте також
Популярні матеріали