«Скрембл — мабуть, найпростіший і найшвидший сніданок, але його дуже легко зіпсувати. Ця американська страва придумана для тих, хто зранку не почув будильника. Час приготування — до 2 хвилин, а всі інгредієнти ви, швидше за все, знайдете в холодильнику. Є багато рецептів скрембла. Я приготував із вершковим маслом та винним оцтом. Але перед тим, як перейти до покрокового рецепта, поділюсь деякими порадами з приготування», — говорить Євген Клопотенко.
Як приготувати скрембл?
Інгредієнти. Як правило, скрембл готують із одних яєць, але можна додати трохи молока або вершків. Я приготував на пательні, але можна зробити це й на паровій бані: заздалегідь збити яйця віничком і перелити в миску, поставивши її на парову баню, а потім швидко перемішувати без упину. Миску в цьому випадку треба вибрати не дуже глибоку й велику за діаметром — 20 або 25 см, щоб шматочки скрембла не вийшли великими і були максимально ніжними.
Олія й масло. Яку олію та масло використовувати для приготування скрембла? Для будь-якої страви з яєць — омлета, яєчні або скрембла — я завжди використовую вершкове масло або мікс із вершкового масла та рослинної олії (оливкової чи соняшникової). Саме вершкове масло й надає яйцям ніжного смаку та неповторного аромату. А ось нерафіновану соняшникову олію краще не використовувати, оскільки вона має специфічний аромат, який може затьмарити страву з яєць.
Техніка приготування. Попри те що скрембл — проста страва, зіпсувати її теж можна легко. Головна умова — щоб яйця в процесі приготування не підрум’янилися, інакше не вийде ніжної текстури та смаку. Тому підготуйте заздалегідь яйця — вбийте їх в окрему ємність, і, як тільки вершкове масло в пательні розтопиться, вливайте яйця, беріть дерев’яну лопатку та мішайте, не зупиняючись. Зробіть середній вогонь. Також яйця в мисці можна попередньо збити віничком, але в цьому випадку скрембл за кольором більше буде схожий на омлет, а в скремблі все ж таки хочеться, щоб були окремі шматочки — білі та жовті, а також їх мікс.
Із чим подавати. Скрембл може бути самостійною стравою, а можна викладати його на тост, доповнюючи листям салату, шматочками авокадо й томатом. Також можна зверху додати соус, мені подобається песто чи гуакамоле. Скрембл можна поєднувати зі шматочком м’яса (бужениною), а також із слабосоленою сьомгою, овочевим салатом та практично з будь-якою зеленню.
Рецепт скрембла з винним оцтом
Інгредієнти:
1 ст. л. винного оцту
2 яйця
25 г вершкового масла
сіль та перець до смаку
Американський простий сніданок: готуємо скрембл із винним оцтом
Візьміть пательню та розігрійте з 25 г вершкового масла. Масло повинно тільки розтопитися, не чекайте, щоб почало кипіти або підрум`янюватися.
Як тільки масло розтопилося, відразу збийте 2 яйця, візьміть дерев`яну лопатку, посоліть, поперчіть до смаку й почніть інтенсивно перемішувати, щоб яйця прихопилися, але не підсмажилися, а після влийте 1 ст. л. винного оцту й продовжуйте інтенсивно мішати. Підготуйте одразу тарілку, щоб перекласти яйця з пательні.