Чого у фруктах більше: шкоди чи користі?

Руйнуємо міфи

Існує думка, що в сезон треба їсти багато фруктів, бо вони корисні для здоров`я. Чи це так насправді? Влітку прилавки ринків та супермаркетів усипані щедрим урожаєм полуниці, черешні, вишні, персиків, абрикосів. Ми купуємо їх і часто вечорами заїдаємо пізню вечерю апетитною фруктовою тарілкою. Фрукти у невеликих кількостях — це необхідний елемент правильного харчування, який водночас містить надлишок цукру. А це може призвести до поганих наслідків, особливо для тих, хто бореться із зайвою вагою.

Всесвітня організація охорони здоров`я у своїх рекомендаціях радить щодня з`їдати лише п`ять плодів — фруктів та овочів. Експертка зі здорового харчування Ізабель Морено впевнена, що краще з`їдати більше овочів, ніж фруктів. На її думку, тим, хто дотримується принципів здорового харчування, що ґрунтуються на сезонних та свіжих овочах, а також цілозернових кашах, фрукти фактично не потрібні. А ось людям, які їдять багато тваринного білка, корисно споживати багато фруктів, тому що вони підлужують шлунок, виводячи його стан в здоровий баланс.

Ви помиляєтеся, якщо думаєте, що з фруктами ми отримуємо достатню кількість корисних речовин. Це не зовсім так. Щоб отримати одноденну порцію всіх необхідних організму вітамінів, нам треба з`їдати щонайменше кілька кілограмів фруктів на добу. До того ж досить багато фруктово-ягідних містять антивітамін — аскорбатоксидазу, що руйнує вітамін С.

7 порад, як вживати фрукти з користю:

1. Варто вибирати фрукти, які ростуть у вашому регіоні. В ідеалі — органічні.

2. Влітку наш організм потребує свіжості, яку дають свіжі фрукти. Тому в теплу пору їжте сирі яблука, сливи, персики. А взимку краще варення, компоти, запечені фрукти. У такому вигляді вони набагато краще засвоюються.

3. Фрукти шкідливі, якщо їх використовувати як головний харчовий продукт.

4. Фахівці рекомендують з`їдати плоди між прийманнями їжі, краще в першій половині дня.

5. Зберігайте фрукти в сухих темних місцях, щоб запобігти їх окисленню.

6. Фрукти треба з`їдати або як тільки їх зірвали з дерева, або відразу ж після покупки, не відкладаючи на завтра-післязавтра. З кожним днем вони втрачають поживні речовини. Якщо ж ви змушені купувати фрукти про запас, найкраще зберігати їх цілими, а не розрізаними. Контакт із киснем сприяє окисленню.

7. Солодкі та кислі фрукти руйнують зубну емаль. Стоматологи радять почистити зуби перед тим, як з`їсти, наприклад, яблуко. Такий спосіб створить захисний бар`єр емалі. А після їди слід добре прополоскати рота або випити склянку води.


Реклама

Популярні матеріали

Один крем для чутливої шкіри, який допомагає пережити холодний...


Новорічна колекція L’ESKIZZO про внутрішнє сяйво


Обираємо аромат на зиму 2025/26: новинка від парфумерного бренду з...


Читайте також
Популярні матеріали