«Якщо на базарах чи в супермаркетах продають свіжу рибу, то, швидше за все, це буде короп. Цього підводного мешканця часто вирощують у ставках та річках України. У коропа, як і в більшості прісноводних риб, є одна істотна вада — дрібні гострі кісточки. Але, незважаючи на це, гарна новина в тому, що при тривалому приготуванні вони стають м’якшими. Однак радимо ретельно та уважно їсти рибу, вибираючи кістки.
А готувати коропів варто. По-перше, це свіжовиловлена риба, асортименту якої так бракує в нашій країні. По-друге, м’ясо у коропа м’яке, ніжне та солодкувате на смак. Не дивно, що у багатьох країнах світу є різні рецепти приготування цієї риби. В Україні теж є свої методи: коропа смажать з овочами, тушкують у пиві, сметані, вершках, готують ароматні перші страви — юшку та рибні супи. Сьогодні пропонуємо запекти його в духовці з фенхелем і корицею, додавши як гарнір картоплю, щоб зробити відразу дві страви», — каже Євген Клопотенко.
Як підготувати коропа до запікання
Короп — досить міцна і велика риба, щільно вкрита гладкою лускою. Її важко чистити, тому варто замовити сервісну послугу очищення безпосередньо при покупці. Якщо доведеться чистити вдома, то радимо підкласти під рибу і навколо неї шар паперу, щоб луска не так розліталася в процесі. Після очищення від луски обережно вичистьте з коропа зябра. За бажання можна зрізати ножицями плавці та хвіст. Розріжте рибу і вийміть нутрощі, ретельно промийте тушку проточною водою і протріть її паперовим рушником.
Як приготувати запеченого коропа
Складові:
1 короп (близько 1,5 кг)
1 корінь фенхелю
1 ч. л. насіння фенхелю
1 лимон
1 паличка кориці
1 ст. л. солодкої гірчиці
1-2 ст. л. томатного соусу (на свій смак)
5–6 картоплин
олія
сіль, перець
Запікаємо коропа з картоплею: покроковий рецепт
Тушку підготовленої риби натріть сіллю та перцем. Змастіть олією з обох боків та всередині.
Посипте насінням фенхелю, а його тонко нарізаний півкільцями корінь вкладіть усередину разом з паличкою кориці.
Картоплю ретельно вимийте щіточкою та наріжте великими шматками. Посипте її сіллю, перцем, збризніть олією та ретельно перемішайте.
На змащене олією деко викладіть підготовлену тушку коропа, змастіть гірчицею і томатним соусом, полийте щойно вичавленим соком лимона. Обкладіть картоплею та скибочками лимона, запікайте за температури 180°С протягом 40-50 хвилин залежно від розміру коропа. Подавайте на стіл гарячим.