Спеціальна версія журналу
ELLE Україна

З пшоном, картоплею та салом: рецепт чернігівської гартаначки

Готуємо традиційну українську страву

Гартаначка — українська страва родом із Чернігівської області. Незвичайну назву ця страва отримала, бо її готували всією родиною — гуртом.

Які продукти використовувати для приготування гартаначки

«Гартаначка може бути і гарніром, і супом. Страву готують з м’яса чи сала, пшона, картоплі, яєць, зеленої цибулі та петрушки. Пшоно попередньо заливають окропом і залишають замочуватися, щоб прибрати можливу гіркоту в крупі. Потім воду зливають в окрему миску і за її допомогою регулюють консистенцію готової страви в тарілці. Для гартаначки використовують будь-яку картоплю, але краще віддати перевагу овочу з низьким вмістом крохмалю, щоб добре і швидко розварився. М’ясо потрібно взяти жирне — свинину, але можна використовувати і сало з м’ясними прожилками.

За оригінальним рецептом гартаначку готують на вогнищі в казанку, щоб отримати аромат і смак з димком. Але страву можна адаптувати під сучасні реалії та приготувати вдома на плиті. Ми так і зробили — додали в’ялену грушу, щоб отримати цей аромат і смак багаття», — каже Євген Клопотенко.

Як приготувати гартаначку

Складові:

5 картоплин (400-500 г)

250 г пшона

300 г сала з м’ясними прожилками

1 цибулина

5 яєць

10 стебел зеленої цибулі

150 г сметани (за бажанням)

3 копчені груші

1 лимон

10 гілочок петрушки

сіль та перець до смаку

Чернігівська гартаначка: покроковий рецепт

Викладіть 250 г пшона в миску і залийте 500 мл окропу, щоб усунути можливу гіркоту. Залишіть на 25 хвилин замочуватися.

Відваріть картоплю з в’яленою грушею. Візьміть 5 однакових картоплин, очистьте і викладіть у каструлю, не розрізаючи. Додайте до картоплі 3 в’ялені груші. Інгредієнти залийте 1,5 л води та варіть на середньому вогні, не накриваючи кришкою, 25 хвилин.

Візьміть 300 г сала з м’ясними прожилками та наріжте кубиками. Очистьте одну цибулину і теж наріжте середніми кубиками.

На суху сковороду викладіть кубики сала й обсмажуйте приблизно 10 хвилин, доки не отримаєте шкварки. Додайте до сала нарізану цибулю і смажте приблизно 3 хвилини до м’якості та прозорості цибулі, періодично помішуючи.

Через 25 хвилин злийте в окрему посудину воду з пшона. Замочене пшоно пересипте в каструлю до картоплі, не зливаючи воду. Варіть разом ще приблизно 20 хвилин, поки не приготується пшоно. Картопля має добре розваритися.

Коли пшоно буде готове, зробіть мінімальний вогонь і дістаньте груші. Якщо картопля погано розварилася, помніть її товкачкою.

Вбийте 5 яєць у каструлю з пшоном і картоплею, додаючи по одному.

Перемішуйте віничком після додавання кожного яйця. Промийте 10 стебел зеленої цибулі та дрібно наріжте. Також промийте 10 гілочок петрушки, обірвіть листочки і дрібно посічіть.

У каструлю до пшона, картоплі та яєць додайте шкварки із цибулею та нарізану цибулю з петрушкою. Перемішайте й одразу подавайте на стіл. Якщо хочете отримати більш рідку консистенцію гартаначки, воду, що залишилася від пшона, додайте в порційні тарілки. Також за бажанням додайте сметану і полийте страву соком лимона.


Реклама

Популярные материалы

Закуска з печериць та білих грибів


Український фільм «Як там Катя?» здобув дві нагороди на...


Стало відомо, скільки заплатять Леді Газі за роль Гарлі Квінн...


Читайте також
Популярні матеріали