Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк пояснює, чому локальну сезонну зелень можна сміливо назвати суперфудами, а також розповідає, що з них можна приготувати.
Черемша
Черемша — найраніша весняна зелень, зараз її сезон майже завершений, проте де-не-де ще можна відшукати бабусь, які продають ці рослини. Взагалі-то черемша занесена до Червоної книги України, тож збирати її в лісах і продавати заборонено законом і карається штрафом. Проте черемшу можна виростити в себе на городі: насіння продається абсолютно легально, його можна придбати в багатьох українських агрофірмах.
Що стосується користі черемші, то її недарма називають українським суперфудом. У її складі міститься безліч вітамінів, мікроелементів, мінеральних речовин і амінокислот. Зелень містить велику кількість вітаміну С, ефірні олії, фітонциди і лізоцим і вважається ефективним профілактичним засобом при гострих респіраторних захворюваннях. А ще ведмежа цибуля, як ще називають черемшу, стимулює апетит, покращує роботу травної та серцево-судинної системи та знижує ризик розвитку захворювань щитоподібної залози.
Пропоную приготувати вершкове масло з черемшею — воно чудово смакуватиме зі свіжим хлібом або вареною картоплею.
Знадобиться:
· вершкове масло — 1 пачка
· черемша — 1 пучок
· сіль — дрібка
· чорний мелений перець — до смаку
Як готувати
Масло дістати з холодильника за 2–3 години до приготування. Воно має бути м’яким.
Черемшу помити, висушити паперовими рушниками. Подрібнити — можна блендером, а можна просто дрібно посікти ножем. Отриману суміш вмішати в м’яке вершкове масло. Додати сіль і перець, знову добре перемішати.
Готове масло викласти у харчову плівку бруском або ковбаскою та загорнути плівкою. Покласти в морозилку для застигання.
Кульбаби
Кульбаби — ще один локальний суперфуд. Так, із цієї квітки можна не тільки плести віночки, а й готувати смачні та корисні страви. Як там у Бредбері, пам’ятаєте? Вино з кульбаб — спіймане та закорковане в пляшку літо.
Найцікавіше, що кульбабки повністю від кореня до квіток є їстівними й дуже корисними. З квітів готують вино та варення, корінь кульбаби часто сушать і вживають у вигляді чаю. А зелень кульбаби можна як готувати, так і їсти сирою. Загалом, кульбаби — це джерело вітамінів A, C, K, Е, деяких вітамінів групи В, а також різних мінералів, заліза, кальцію та магнію. Крім того, кульбаби допомагають у лікуванні цирозу печінки, гастриту, холециститу та багатьох інших захворювань. Загалом, справжній суперфуд.
Пропоную приготувати салат із яблуками та кульбабами — чудовий гарнір до страв із м’яса та птиці. Але попереджаю: для приготування краще брати рослини, які ростуть далеко від шумних магістралей, тож буде краще, якщо ви нарвете їх десь у лісі за містом.
Знадобиться:
· листя кульбаби — 1 пучок
· яблуко — 1 шт.
· невелика цибуля — 1 шт.
· лимон — половинка
· оливкова олія — 3 ст. л.
· рідкий мед — 2 ст. л.
· сіль, перець
Листя кульбаб помити, підсушити паперовими рушниками. Розрізати навпіл, скласти у глибоку миску.
Яблуко помити, нарізати соломкою або тонкими скибками. Додати в миску із зеленню. Цибулю нарізати тонкими півкільцями, додати до салату. Якщо не любите цибулю, можна обійтися без неї.
В чашку вичавити сік із половинки лимона, додати олію, мед, дрібку солі й перцю. Добре перемішати. Отриманою заправкою полити салат.
Кропива
Ще один український суперфуд — молода кропива, що є джерелом великої кількості вітамінів. Кропива містить вітаміни А, В, С, Е, К, а також багато мікро- та макроелементів: залізо, магній, мідь, кальцій, кремній, селен. Крім того, в цій рослині містяться органічні кислоти, фітонциди, фітонутрієнти та флавоноїди, які запобігають хворобам серця, зміцнюють імунітет, сприяють обміну речовин, виведенню шлаків і токсинів.
А ще кропива нормалізує рівень цукру в крові, а вітамін К у її складі сприяє згортанню крові, має протизапальну дію і допомагає при внутрішніх кровотечах. Хлорофіл, що міститься у великій кількості в зеленому листі, запускає обмінні процеси в організмі і допомагає йому протистояти онкологічним захворюванням.
Пропоную приготувати суп із молодою кропивою — легку й поживну весняну страву.
Знадобиться:
· кропива — 1 великий пучок
· картопля — 5–7 шт.
· морква — 1 шт.
· яйця — 2 шт.
· сметана — для подачі
· сіль, перець
· вода або бульйон
Як готувати
Картоплю чистимо та ріжемо невеликими кубиками. Моркву чистимо й ріжемо соломкою або кружальцями. Додаємо в каструлю з киплячою підсоленою водою (або бульйоном). Варимо до готовності.
Кропиву миємо холодною водою, заливаємо окропом. Після цього одразу занурюємо кропиву в холодну воду (це треба зробити, щоб зелень зберегла яскравий колір). Дрібно шаткуємо.
Яйця збиваємо виделкою у мисці й тонкою цівкою вливаємо в каструлю, постійно помішуючи. Додаємо кропиву, сіль і перець до смаку та варимо все разом пару хвилин. Подаємо суп зі сметаною.
Бадилля редису
Так, гичку редису також можна (і треба!) вживати в їжу, бо вона містить ті ж самі корисні елементи, що й сам редис. Ба більше — в зеленій частині овочу всі мікро- та макроелементи містяться у більш концентрованому вигляді. Так, у складі бадилля є вітаміни А, С, К, РР; майже вся група вітамінів В; аскорбінова, саліцилова і нікотинова кислоти; магній, калій, кальцій, фосфор, залізо, йод, мідь, хром і гірчична олія.
Свіжу зелень редиски можна назвати не тільки суперфудом, а й справжнім природним антибіотиком: речовини, що містить у собі листя, здатні вбивати мікроби та віруси в організмі й зміцнювати імунітет. А ще допомагає в лікуванні авітамінозу, рахіту, цукрового діабету, ожиріння й атеросклерозу, а також запобігає розвитку онкологічних захворювань, має потужну антибактеріальну дію та сприяє регенерації тканин.
Листя редиски можна додавати в салати разом зі шпинатом та іншим салатним листям. Я пропоную приготувати песто з бадилля редису — чудовий соус, який можна додавати в салати, пасту, а також просто мазати на свіжий або підсушений хліб.
Знадобиться:
· листя редису — 1 великий пучок
· часник — 2 зубчики
· горіхи — 1 жменя
· тертий пармезан — 50 г
· оливкова олія — 3 ст. л.
· лимонний сік — 1 ст. л.
· сіль, перець — до смаку
Як готувати
Бадилля редису помити, підсушити паперовими рушниками. Часник почистити, розрізати навпіл.
Скласти все в блендер, додати всі інші інгредієнти та подрібнити до гладкої однорідної консистенції.
Мангольд
Красивим словом мангольд називають бурякову гичку, тобто зелень молодого буряка. Найцікавіше те, що вітамінів і корисних елементів мангольд містить набагато більше, ніж сам буряк, тому цей продукт можна сміливо записувати в локальні суперфуди.
Зокрема мангольд містить 13 антиоксидантів, а також бузкову кислоту, яка допомагає контролювати показник цукру в крові та фітонутрієнти, що відповідають за виведення токсинів. Вітамін С у складі бадилля зміцнює імунітет, очищає кров, покращує стан волосся та шкіри. Вітамін К стимулює обмінні процеси в кістках і сполучних тканинах, підтримує роботу нирок. Вітамін А має загальнозміцнювальний ефект на весь організм. Каротин стабілізує артеріальний тиск, покращує роботу травної системи. Містить вітаміни групи В, холін, ніацин, рибофлавін, фолієву кислоту, тіамін. Крім того, у складі цієї зелені містяться селен, цинк, марганець, магній, натрій, калій, залізо, кальцій, фосфор, мідь і пантотенова кислота.
Я пропоную приготувати голубці в листях мангольду — чудова сезонна альтернатива капусті.
Знадобиться:
· листя буряка — 1 великий пучок
· м’ясний фарш — 250 г
· відварений рис — пів склянки
· томатний сік — 2 склянки
· сіль, перець — до смаку
· сметана — для подачі
Як готувати
Відварений рис змішуємо з фаршем, сіллю і перцем. М’ясо можна брати будь-яке: яловичину, свинину, курятину.
Бурякову гичку миємо та обдаємо окропом. Після цього одразу занурюємо в холодну воду, аби зелень не втратила яскравий колір. Загортаємо фарш у листя буряка. Для зручності раджу брати зелень більшу за розміром, бо з крихітного листя незручно крутити роли.
Викладаємо у змащену олією форму для запікання та заливаємо томатним соком. Ставимо в нагріту до 180 градусів духовку та запікаємо хвилин 20–30. Подаємо зі сметаною.