«Картопляний гратен — це дуже давня французька страва, що дійшла до нас майже в первозданному вигляді. Однак тепер гратеном називають не тільки картопляний варіант, а й будь-яку іншу запіканку з овочів із молочним або вершковим соусом. Мені прийшла ідея приготувати українську версію цієї страви — гратен із гарбуза з соусом бешамель. Повинен вам сказати, що вийшло напрочуд смачно. Bon appétit!» — каже Євген Клопотенко.
Інгредієнти:
500 г гарбуза
50 г твердого сиру (грюєр, пармезан)
сіль до смаку
Соус бешамель:
500 мл молока
50 г цибулі
30 г вершкового масла
30 г борошна
1 лавровий лист
3 горошини чорного перцю
1 щіпка мускатного горіха (меленого)
2 щіпки солі
Гратен з гарбуза: покроковий рецепт
Приготуйте соус бешамель. У невелику каструльку налийте молоко, додайте цибулю та спеції, доведіть до кипіння і варіть на маленькому вогні 2 хвилини. Зніміть з вогню та вийміть цибулю, лавровий лист і горошини перцю. В іншій каструльці розтопіть вершкове масло на середньому вогні та обсмажте на ньому борошно до золотистого відтінку. Зменште вогонь, влийте молоко та варіть на маленькому вогні протягом 2-3 хвилин, доки соус не почне гуснути.
Духовку розігрійте до 180 градусів. Гарбуз почистьте і наріжте тонкими слайсами. Трохи посоліть і викладіть тонким шаром у форму для запікання. Зверху полийте невеликою кількістю соусу бешамель.
Продовжуйте пошарово викладати шматочки гарбуза, рясно поливаючи їх соусом. Коли заповните всю форму, сформуйте верхній шар із соусу та посипте тертим пармезаном. Запікайте у духовці 25 хвилин. Готувати — це просто!