Трьома рецептами смачного борщу поділилася з ELLE.UA дієтолог-нутриціолог, експерт зі здорового харчування Лора Філіппова:
Борщ — традиційна українська страва, нематеріальна культурна спадщина нашого народу, одна з ознак ідентичності нашої нації. Кожна українська господиня регулярно готує борщ, і в кожної він смакує по-різному. Найпопулярніші в Україні три різновиди борщу — червоний, зелений та холодний.
Червоний борщ — найулюбленіший та найпоширеніший — готують з буряка, капусти, моркви з додаванням картоплі та зелені на м’ясному бульйоні. У піст — без м’яса з додаванням олії, грибів і навіть інколи риби. Особливі смаколики до порції борщу — це сало, часник, чорний хліб та сметана.
Мій варіант — із квасолею та з м’ясом стегна курки або індички.
Червоний борщ
Нам потрібно:
М’ясо стегна індички або курки — 500 г
Картопля середня — 3 штуки
Буряк великий — 1 штука
Помідори — 2 штуки
Морква — 1 штука
Цибуля — 1 штука
Капуста — 300 г
Квасоля червона, замочена на ніч, — 1 склянка
Сік половини лимона
Стебло селери
Лавровий лист
Перець горошком
Оливкова олія для обсмажування — 2 ст. л.
Зелень петрушки
Сіль, перець — до смаку
Часник — 4 зубки
Як готуємо:
М’ясо миємо і нарізаємо, варимо 2 хвилини у киплячій воді, промиваємо.
У чисту воду кладемо лавровий лист, перець горошком, селеру і м’ясо.
Моркву та картоплю нарізаємо кубиками.
Цибулю нарізаємо дрібно і смажимо на олії приблизно 3 хвилини.
Додаємо буряк. Обсмажуємо, постійно помішуючи, 5 хвилин. Додаємо нарізані кубиками помідори. Вичавлюємо сік з лимона. Перемішуємо та смажимо ще 5 хвилин.
У бульйон через 15 хвилин після закипання кладемо квасолю. Варимо 15 хвилин. Кладемо картоплю та моркву. Варимо ще 15 хвилин. Додаємо нашинковану капусту і доводимо бульйон до закипання.
Викладаємо в суп овочеву заправку зі сковорідки та перемішуємо. Пробуємо на смак.
Варимо ще приблизно 20 хвилин.
За 5 хвилин до готовності в борщ додаємо подрібнений часник та петрушку.
Накриваємо кришкою та залишаємо настоюватися. Борщ найкраще смакує саме на другий день!
Другий вид борщу — зелений, або щавелевий
Проте далеко не в усіх рецептах зеленого кольору страві надає щавель. Часто борщ готують із кропивою, лободою та буряковим листям. У каструлю або окремо в кожну порцію обов’язково додають варене яйце.
Нам потрібно:
Рис нешліфований — 100 г
Морква — 2 шт.
Цибуля — 1,5 шт.
Яйця варені — 6 шт.
Щавель — 300 г
Сметана — 200 г
Сіль, перець — до смаку
Петрушка, кріп — до смаку
Оливкова олія — 1-2 ст. л.
Як готуємо:
Промиваємо рис (найкраще його замочити на ніч), трохи проварюємо його — 2-3 хвилини, потім знову промиваємо.
У чисту воду (приблизно 3 літри) додаємо 1 цілу цибулину, рис та нарізану кружальцями моркву.
Тим часом нарізаємо митий щавель, зелень, а також дрібними кубиками половину цибулини (можна цілу, якщо вона невеличка).
На олії трохи тушкуємо цибулю, додаємо нарізаний щавель, тушкуємо, додаємо сметану, зелень, перчимо, добре вимішуємо і тушкуємо 5 хвилин під кришкою.
Очищуємо охолоджені варені яйця, нарізаємо їх (1 яйце приблизно на 8 частин).
Коли морква та рис готові, засипаємо в каструлю яйця та нашу заготовлену суміш із пательні.
Варимо ще 5 хвилин, досолюємо до смаку.
Борщ виходить густим та дуже ситним! Смачно буде, якщо в тарілку додати свіжий кріп. Яйце можна додавати окремо в кожну тарілку, тоді буде трохи інакший смак.
І третій різновид борщу, який готують лише влітку, — це холодний борщ. Його ще називають «сирим борщем», бо варили до нього тільки молодий буряк і замість хліба їли його з вареною картоплею.
Рецепт холоднику з печеними буряками
Нам потрібно:
Буряк — 800 г
Картопля — 600 г
Яйця — 2 шт.
Огірки — 200 г
Сметана — 0,5 склянки
Дрібно посічена зелена цибуля — 4 ст. л.
Дрібно посічений кріп — 1 ст. л.
Цукор — 2 ч. л.
Картопляний відвар — 3,5 склянки
Буряковий відвар — 3,5 склянки
Як готуємо:
Половину буряків запікаємо, іншу половину відварюємо без шкірки у підкисленій оцтом воді. Потім знімаємо шкірку із запечених буряків і всі буряки нарізаємо соломкою.
Додаємо нарізану соломкою варену картоплю, заливаємо картопляним та буряковим відварами і ставимо в холодильник.
Згодом додаємо у борщ нарізані огірки, зелену цибулю і яйця, а також сіль та цукор. Усе добро перемішуємо. У кожну порцію окремо додаємо сметану та зелень.