Червоний, зелений та холодний: три рецепти борщу від українського нутриціолога

Прості у приготуванні та неймовірно смачні

Трьома рецептами смачного борщу поділилася з ELLE.UA дієтолог-нутриціолог, експерт зі здорового харчування Лора Філіппова:

Борщ — традиційна українська страва, нематеріальна культурна спадщина нашого народу, одна з ознак ідентичності нашої нації. Кожна українська господиня регулярно готує борщ, і в кожної він смакує по-різному. Найпопулярніші в Україні три різновиди борщу — червоний, зелений та холодний. 

Червоний борщ — найулюбленіший та найпоширеніший — готують з буряка, капусти, моркви з додаванням картоплі та зелені на м’ясному бульйоні. У піст — без м’яса з додаванням олії, грибів і навіть інколи риби. Особливі смаколики до порції борщу — це сало, часник, чорний хліб та сметана.

Мій варіант — із квасолею та з м’ясом стегна курки або індички.

Червоний борщ

Нам потрібно:

М’ясо стегна індички або курки — 500 г

Картопля середня — 3 штуки

Буряк великий — 1 штука 

Помідори — 2 штуки

Морква — 1 штука

Цибуля — 1 штука

Капуста — 300 г

Квасоля червона, замочена на ніч, — 1 склянка

Сік половини лимона

Стебло селери

Лавровий лист

Перець горошком

Оливкова олія для обсмажування — 2 ст. л.

Зелень петрушки

Сіль, перець — до смаку

Часник — 4 зубки

Як готуємо:

М’ясо миємо і нарізаємо, варимо 2 хвилини у киплячій воді, промиваємо. 

У чисту воду кладемо лавровий лист, перець горошком, селеру і м’ясо.

Моркву та картоплю нарізаємо кубиками.

Цибулю нарізаємо дрібно і смажимо на олії приблизно 3 хвилини.

Додаємо буряк. Обсмажуємо, постійно помішуючи, 5 хвилин. Додаємо нарізані кубиками помідори. Вичавлюємо сік з лимона. Перемішуємо та смажимо ще 5 хвилин.

У бульйон через 15 хвилин після закипання кладемо квасолю. Варимо 15 хвилин. Кладемо картоплю та моркву. Варимо ще 15 хвилин. Додаємо нашинковану капусту і доводимо бульйон до закипання.

Викладаємо в суп овочеву заправку зі сковорідки та  перемішуємо. Пробуємо на смак.

Варимо ще приблизно 20 хвилин.

За 5 хвилин до готовності в борщ додаємо подрібнений часник та петрушку.

Накриваємо кришкою та залишаємо настоюватися. Борщ найкраще смакує саме на другий день!

Другий вид борщу — зелений, або щавелевий

Проте далеко не в усіх рецептах зеленого кольору страві надає щавель. Часто борщ готують із кропивою, лободою та буряковим листям. У каструлю або окремо в кожну порцію обов’язково додають варене яйце.

Нам потрібно:

Рис нешліфований — 100 г

Морква — 2 шт. 

Цибуля — 1,5 шт.

Яйця варені — 6 шт.

Щавель — 300 г

Сметана — 200 г

Сіль, перець — до смаку

Петрушка, кріп — до смаку

Оливкова олія — 1-2 ст. л. 

Як готуємо:

Промиваємо рис (найкраще його замочити на ніч), трохи проварюємо його — 2-3 хвилини, потім знову промиваємо.

У чисту воду (приблизно 3 літри) додаємо 1 цілу цибулину, рис та нарізану кружальцями моркву.

Тим часом нарізаємо митий щавель, зелень, а також дрібними кубиками половину цибулини (можна цілу, якщо вона невеличка).

На олії трохи тушкуємо цибулю, додаємо нарізаний щавель, тушкуємо, додаємо сметану, зелень, перчимо, добре вимішуємо і тушкуємо 5 хвилин під кришкою.

Очищуємо охолоджені варені яйця, нарізаємо їх (1 яйце приблизно на 8 частин).

Коли морква та рис готові, засипаємо в каструлю яйця та нашу заготовлену суміш із пательні.

Варимо ще 5 хвилин, досолюємо до смаку.

Борщ виходить густим та дуже ситним! Смачно буде, якщо в тарілку додати свіжий кріп. Яйце можна додавати окремо в кожну тарілку, тоді буде трохи інакший смак.

І третій різновид борщу, який готують лише влітку, — це холодний борщ. Його ще називають «сирим борщем», бо варили до нього тільки молодий буряк і замість хліба їли його з вареною картоплею.

Рецепт холоднику з печеними буряками

Нам потрібно:

Буряк — 800 г

Картопля — 600 г

Яйця — 2 шт.

Огірки — 200 г

Сметана — 0,5 склянки

Дрібно посічена зелена цибуля — 4 ст. л.

Дрібно посічений кріп — 1 ст. л.

Цукор — 2 ч. л.

Картопляний відвар — 3,5 склянки

Буряковий відвар — 3,5 склянки

Як готуємо:

Половину буряків запікаємо, іншу половину відварюємо без шкірки у підкисленій оцтом воді. Потім знімаємо шкірку із запечених буряків і всі буряки нарізаємо соломкою.

Додаємо нарізану соломкою варену картоплю, заливаємо картопляним та буряковим відварами і ставимо в холодильник.

Згодом додаємо у борщ нарізані огірки, зелену цибулю і яйця, а також сіль та цукор. Усе добро перемішуємо. У кожну порцію окремо додаємо сметану та зелень.


Реклама

Популярні матеріали

10 фільмів, які варто передивитися цієї осені


Одна сумка, яку полюбили всі модниці цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Читайте також
Популярні матеріали