Банановий хліб — солодкий кекс, головним інгредієнтом якого є зрілі банани. Найбільш банановий хліб популярний у США та Австралії, але віднедавна його полюбили в усьому світі. І не просто так: приготувати банановий хліб можна дуже швидко, а інгредієнти для тіста знайдуться на кожній кухні.
Сьогодні ми приготуємо банановий хліб за рецептом талановитого українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка.
«Правда, складно уявити своє життя та фруктові ятки супермаркетів без бананів? А вони ж зʼявилися в кулінарних книгах зовсім недавно. У США, приміром, лише у 20-30-х роках минулого століття. Тоді особливо популярним став банановий хліб. Дехто вважає, що причиною популярності була Велика Депресія та бажання кулінарів використовувати продукти по максимуму — почорнілі банани викидати не хотілося. Інші ж вважають, що популярності банановий хліб завдячує компаніям, що почали продавати розпушувачі.
Хай там як, дотепер цей ну дуже простий у приготуванні кекс із бананом в основі не втрачає своїх позицій у переліку улюбленої домашньої випічки та десертів кавʼярень по всьому світу. Тому, якщо ви ще його не куштували, дуже раджу приготувати цей пухкий банановий хліб», — радить Євген Клопотенко.
Поради з приготування бананового хліба
- Для цього десерту ви цілком можете використовувати вже потемнілі банани, вони тут працюватимуть навіть краще за зеленуваті й тверді. Чим м’якший банан, тим одноріднішим буде тісто і ніжнішим хліб.
- Банановий хліб класично випікається в прямокутній формі, я беру розміром приблизно 25 на 11 см. Саме класична форма відрізняє банановий кекс і хліб — перший має більше варіацій і у формі, і в подачі.
- Форму перед запіканням потрібно обробити «французькою сорочкою». Це потрібно для того, щоб хліб не прилип до бортиків і дна. Для цього форму треба змастити маслом, притрусити борошном і струсити зайве.
Як приготувати банановий хліб
Інгредієнти для бананового хліба:
2 яйця
3 банани
200 г борошна
100 г масла
5 ст. л. цукру (100-150 г)
10 г ванільного цукру
1 ч. л. розпушувача
50 г вершкового масла для змащування форми
Банановий хліб: покроковий рецепт
- Поставте духовку розігріватися до 180 градусів. Зробіть у формі «французьку сорочку».
- У чашу блендера покладіть 3 банани, 2 яйця, 200 г борошна, 100 г м’якого масла, 5 ст. л. цукру, 10 г ванільного цукру та 1 ч. л. розпушувача. Збийте разом до однорідної консистенції. Якщо у вас немає блендера, спершу збийте віничком яйця з цукром, потім додайте туди масло і розтертий виделкою банан.
- Опісля додайте до борошна розпушувач. Тісто повинне вийти досить густим, десь як густа сметана.
- Викладіть тісто у форму та розрівняйте верх. Випікайте в розігрітій до 180 градусів духовці 60 хвилин.
- Подавайте банановий хліб гарячим чи вже охолодженим. Раджу також змастити його маслом, щоб десерт був максимально ніжним.