5 рецептів для вечері на честь Дня святого Валентина

Романтичні страви для двох на 14 лютого

З нагоди 14 лютого завжди хочеться влаштувати особливий вечір. Бренд-шеф мережі ресторанів «Ой, мамо, це було в Тбілісі» Сергій Денисов пропонує романтичне меню з п’яти страв.

Паелья по-валенсійськи

Інгредієнти

(на 2 порції):

Креветки тигрові 6 шт.

Курячі стегна 2 шт.

Мідії 200 г

Чорізо 50 г

Цибуля ріпчаста 50 г

Часник 1 зубчик

Перець чилі

Перець болгарський червоний 50 г

Перець болгарський зелений 50 г

Зелений горошок 30 г

Помідорна пульпа 50 г

Зелена цибуля 10 г

Чебрець 1 гілочка

Шафран дрібка

Сіль/перець за смаком

Рослинна олія

Рис Бомба, Арборіо 150 г

Вода/бульйон 500 мл

Instagram: ​ ​ @ lauraponts

Уявіть, що ви зараз удвох десь в Іспанії, виходите в патіо, птахи співають напередодні весни. Ви готуєте паелью на вечерю при свічках. Але навіть якщо у вас немає балкона, немає традиційної сковороди паельї, а є величезне бажання закохати в себе ще більше свою другу половинку і порадувати чимось особливо святковим, то це точно паелья по-валенсійськи. Недарма ця страва збирає багато валенсійців щовихідні за святковим столом.

Тож повернімося швидше до приготування, список продуктів я підготував, залишається дотримуватися простих правил і не забувати додати найголовнішу спецію — кохання! І головне правило: все перемішувати дерев’яною ложкою.

1. Чистимо креветки від панцира та кишкової вени (панцир не викидаємо), підсмажуємо панцирі на олії до рожевого кольору, додаємо шафран і бульйон або воду і варимо хвилин 30. Не забудьте процідити.

2. Тепер стегна: важливо відокремити філе від кістки. Але пам’ятаймо: все має бути в радість, тому філірувати не обов’язково, підсолюємо, перчимо з усіх боків, підсмажуємо на рослинній олії з обох боків до рум’яної скоринки і відкладаємо курку вбік.

3. Болгарський перець чистимо від насіння і нарізаємо дрібним кубиками. Далі припускаємо на олії 2–3 хвилини, додаємо дрібно порубаний часник і обсмажуємо ще 1 хвилину.

Ось тепер можна додавати нарізаний кубиками чоризо і рис, якщо олії зовсім мало, а якщо нам потрібно, щоб ароматна олія змішалося з рисом — додайте ще трохи.

4. А тепер найскладніше — додаємо пульпу або рубані томати у власному соку, ароматний бульйон, який заготовили заздалегідь, курку, накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і залишаємо хвилин на 10.

5. Найскладніше зробили, залишається дрібниця — мідії і креветки викладаємо зверху і залишаємо під кришкою ще 7–10 хвилин (стежте за рисом: він не повинен пересихати, за необхідності підливайте рідину). А за хвилину до готовності додаємо заморожений зелений горошок.

6. Додаємо свіжої зелені та доповнюємо келихом червоного легкого, з м’якими танінами та свіжою кислинкою.

Севіче у стилі «Акапулько»

Інгредієнти

(на 2 порції):

250 г морської риби

Сік лайма 50 г

Сіль за смаком

Томатний сік 50 г

Оливкова олія 10 г

Сухий орегано дрібка

Цукор за смаком

Помідори 50 г

Чилі 5 г

Оливки Мансанілья 15 г

Авокадо 40 г

Фіолетова або зелена цибуля

Кінза

Співаючи пісню про Акапулько, я мріяв про яскраву перлину Тихого океану. І щоб вона не танцювала румбу з кимось іншим, закохуємо яскравим і легким, як морський бриз, севіче!

1. Беремо будь-яку морську рибу від тріски до скумбрії, головне — свіжість! Нарізаємо на маленькі кубики.

2. Заправляємо сіллю, соком лайма і перемішуємо, далі під плівку та в холодильник на 2 години. Саме час підготувати вино, наприклад, біле зі слабкою кислотністю або йдемо ва-банк із текілою і не забуваємо про музику для романтичного вечора.

3. Змішуємо томатний сік, оливкову олію, орегано і сіль за смаком (якщо томатний сік занадто кислий, додайте цукор).

4. Нарізаємо сегментами фіолетову цибулю і змішуємо з конкасе (це дрібний кубик помідора без шкірки і насіння), чилі, оливками та томатною заправкою, тепер за смаком — маринад з-під риби та підсолюємо.

5. Перед подачею нарізаємо авокадо кубиком і подаємо до столу. Прикрашаємо кінзою.

Мідії з білим вином та шалот

Інгредієнти

(на 2 порції):

Мідії 400 г

Вершкове масло 50 г

Цибуля шалот 1 шт.

Сухе біле вино 50 г

Чебрець 1 гілочка

Сіль/перець за смаком

Петрушка 5 г

Instagram: ​ ​ @ lauraponts

У сучасному світі все відбувається швидко, часу не вистачає, а хочеться дивувати та балувати, тому приготуємо молюсків.

1. Чистимо мідії та викидаємо з відкритими стулками.

2. Топимо 20 г вершкового масла в глибокій сковороді, сотейнику або каструлі на середньому вогні, додаємо дрібно нарубаний шалот і готуємо до напівпрозорості 2 хвилини. Додаємо вино, чебрець, сіль та перець, тепер мідії накриваємо кришкою і на сильному вогні, постійно трусячи, готуємо 2–3 хвилини.

3. Коли всі мідії розкрилися, перекладаємо їх у тарілки та проціджуємо бульйон через дрібне сито.

4. Вимийте сковорідку і додайте проціджений бульйон. Тепер уварюємо до стану сиропу, готово — знімайте з вогню і додайте холодне масло і змішайте, перевіривши на сіль та перець.

5. Тепер полийте соусом мідії при другій половинці, порадуйте, влаштуйте невелике шоу і прикрасьте свіжою дрібнорубленою петрушкою.

Ягня з манговим чатні по-індійськи

Інгредієнти:

Ягня каре

Кардамон

Кумин

Часник

Мускатний горіх

Імбир

Чорний перець

Сіль

Йогурт без добавок

Чатні:

Манго 1 шт.

Лайм 1 шт.

Кінза 10 г

Імбир 10 г

Чилі за смаком

Сіль за смаком

Instagram: ​ ​ @ lauraponts

Що може бути смачнішим, ніж ніжне та соковите ягня? Якщо ви не любитель кісточки, тоді беріть вирізку або ногу і нарізайте на довгі смужки 10–3–0,3 см. Але, як на мене, м’ясо на кістці має свою первісну магію, яку ми втратили в кам’яних джунглях, а часом потрібний цей дикий вогонь!

1. Готуємо маринад: прогріваємо спеції в сковороді до характерного аромату та остуджуємо, тепер додаємо в йогурт, підсолюємо, натираємо імбир та маринуємо ягня 8 годин у холодильнику.

2. Ідеально виходить смажений на грилі, з ароматом серпанку, але сковорода-гриль (та й звичайна) підійде так само. Даємо стекти маринаду, м’ясо насаджуємо на шпажки або виколюємо на решітку і обсмажуємо з обох сторін до бажаного ступеня прожарки або середньої внутрішньої температури 65 °C.

3. Чатні готується елементарно, а смак на рівні поцілунків! Нарізаємо манго дрібним кубиком, натираємо імбир, рубану кінзу, чилі, цедру лайма та балансуємо соком лайма та сіллю, настоюємо 2 години у холодильнику. І насолоджуємося, ніжним м’ясом у поєднанні з пряним солодким манговим чатні.

Устриці та 3 соуси для розкриття їхнього смаку

Міньйонет

Винний червоний оцет 4 ст. л.

Цибуля шалот 1 шт.

Оливкова олія 1 ст. л

Цукор за смаком

Білий мелений перець 1 ч. л.

Малиновий

Малиновий оцет 4 ст. л.

Цибуля червона 20 г

Оливкова олія 1 ст. л.

Класичний

Вино біле сухе 250 г

Цедра лимона

Цукор за смаком

Цибуля шалот 1 шт.

Рослинна олія

Вершкове масло 1 ст .л.

Часник 1 зубчик

Чебрець 1 гілочка

Коли взяв устриці і не знаєш нічого, крім поєднання лимона і просекко, на допомогу приходять суперсоуси, які розкривають смак устриць.

Якщо з малиновим усе зрозуміло, просто змішати за смаком (до речі, можна використовувати замість малинового оцту заморожену полуницю і бальзамічний оцет), то з класичним буде трохи складніше.

1. Протушковуємо до рум’яного кольору на суміші рослинної олії і вершкового масла, додаємо дрібно порубаний часник і чебрець.

2. Тепер вино, цедра і трохи цукру і 10 хвилин на повільному вогні тушкуємо.

3. Залишається процідити і випарити до стану сиропу, сіль перець за смаком і вуаля — соус готовий!


Реклама

Популярні матеріали

10 фільмів, які варто передивитися цієї осені


Одна сумка, яку полюбили всі модниці цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Читайте також
Популярні матеріали