Без ковбаси і тортів з магазину: яким має бути святковий стіл здорової людини

Блог Уляни Супрун

Ще років п`ятнадцять тому все було типово. На різдвяному чи новорічному столі були одні й ті ж самі салати з майонезом, ігристе, горілка та м’ясо з картоплею. Зараз розмаїття збільшилося, і крім традиційних застіль, хтось обирає фуа-гра, привезену кур’єром, хтось — розваги на вечірці, а олів’є з Новим роком навіть не асоціює.

здоровий стіл на новий рік, Уляна Супрун рекомендує

Instagram/naomi

Екс-очільниця міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун, опираючись на офіційні рекомендації щодо харчування, опублікувала в своєму блозі універсальні поради щодо святкового столу, які підійдуть асболютно всім.

Помірність в алкоголі. Помірність означає, що за все святкування ви п’єте один маленький келих вина, кухоль пива чи чарку міцного напою. Щось одне і годі. Краще за все — не вживати алкоголь взагалі. Якщо ви не можете оминути спиртне, візьміть до уваги три речі:

Перше — алкоголь треба не закушувати жирним, а запивати мінеральною водою.

Друге — від алкоголю хочеться їсти, особливо солодке, але це просто біохімічна пастка, викликана алкоголем і викидом інсуліну.

Третє — алкоголь це також калорії, і чарочка до чарочки сприятиме тому, що доведеться набрати кілограм-другий на самій випивці.

Святкове меню здоворої людини - блог Уляни Супрун

Instagram/mariannasenchina

Потреба в калоріях. Може здатися, що для нічного життя потрібне нічне харчування. Але це не так. Лише люди, які постійно пізно вечеряють і, відповідно, не снідають, можуть собі дозволити з’їсти у звичний час звичну кількість їжі. Тобто до нічного бенкету не пристосований ніхто, і не треба мордувати близьких фразами «не чіпай, це на Різдво».

Люди мають їсти тоді, коли вони голодні, і припиняти їсти, коли ситі. Не треба підштовхувати себе та інших до переїдання. Отже, не треба багато їсти чи їсти вночі. Новий рік все одно настане, навіть якщо ви повечеряєте о 19:00.

Не їжте біля телевізора. І це не лише тому, що від телебачення може знудити. Їсти треба усвідомлено, в тиші, повільно, і якщо і розмовляти, то м’яко і про приємні речі. В іншому випадку ви ризикуєте не відчути смак, як слід, пропустити момент, коли наїлися, і погано перетравлювати їжу через неприємну атмосферу. Святкові застілля це не стратегічні сесії з планування родини, оціночних суджень і підсумків отриманих за минулий рік образ.

Менше переробленої їжі з упаковок. Готова ковбаса, ще й нарізана, готові соуси для салатів, торт з магазину і сік — це зручно, не сперечаємося. Мусимо, все ж, нагадати, що всі перераховані продукти корисні лише в умовах сильного і тривалого вимушеного голоду.

В решті випадків вони шкідливі та збільшують ризик раку кишківника, атеросклерозу, переддіабетного стану, ожиріння та карієсу. До того ж, упаковки збільшують кількість непереробленого сміття, а уже готові продукти мають значну додану вартість.

Це добре для економіки, погано для ваших фінансів, особливо коли вони обмежені. Ви не витратите принципово більше часу, якщо запечете в духовці шматок м’яса чи риби, заправите салат олією та лимонним соком, чи сметаною/йогуртом з гірчицею, зробите яблучну шарлотку і вип’єте просто води. А ось здоров’я і гроші збережете. 

здорове меню на новий рік 2020

Instagram/rogervivier

Акцент на овочі. Овочі мають багато вітамінів, клітковини, сприяють травленню і містять мало калорій. Якщо застілля означає «добряче наїстися», то рослинна їжа — чудовий вибір. Овочі — це не лише помідор з грядки, якого взимку не дістати. Це коренеплоди, гострий перець, квашена капуста, корейська морква, тушкований порей і гриби (хоч гриби це не рослини, а окреме царство). Головне — не перемащувати їх майонезом.

Рухатися, а не сидіти. Найкраще, що можна зробити для фізичного і психічного здоров’я — це вчасно припинити їсти, сидіти чи тусуватися. Ви можете піти і лягти спати, грати в настільні ігри, читати книжку, танцювати, дивитися кіно, співати колядки чи навіть караоке (головне співати добре).

Святвечір чи новорічна ніч навряд чи визначать ваше життя в наступному році. Значно більший вплив має ваше усвідомлене ставлення до їжі, сну, напоїв і справді дбайливе, співчутливе ставлення до себе.


Реклама

Популярні матеріали

Які босоніжки нам потрібні цієї весни


«Діамант — найгарніша і найбажаніша інвестиція»: засновниця Diva...


Сучасний погляд на українські традиції: чому варто відвідати...


Читайте також
Популярні матеріали