Низький гемоглобін та дефіцит заліза — проблема багатьох дівчат. Однак саме від балансу заліза залежить нормальний ріст волосся, кровообіг і навіть дихання. А ріівень гемоглобіну залежить від кількості заліза в організмі. Зіркова дієтологиня Наталія Самойленко розповіла про лайфхаки, які допоможуть збільшити його число та покращити якість життя.
1. Залізо міститься у продуктах тваринного походження у гемовій формі (червоне м’ясо, субпродукти, у тому числі печінка, язик, серце, птиця, молюски) та у рослинних у негемовій формі (горіхи, бобові, гречка, чорнослив, курага та зелень).
Instagram: @gisele
Важливо пам’ятати, що гемова форма засвоюється набагато краще, ніж негемова. При вживанні продуктів тваринного походження організм засвоїть до 20–30% заліза, тоді як зі шпинату лише 1,7%.
2. Для максимальної користі від продуктів, багатих на залізо, їх не слід вживати разом із продуктами та напоями, які блокують засвоєння заліза, а саме: кавою, чорним та зеленим чаєм, молоком, яйцями, шоколадом, а також злаковими, горіхами — через вміст фітинової кислоти, тому перед вживанням їх рекомендується попередньо замочити.
3. Покращують всмоктування заліза:
вітамін С, на який багаті цитрусові, болгарський перець, томати, полуниця, броколі, зелень;
бета-каротин (абрикоси, персики, морква, гарбуз, зелена цибуля, шпинат, листя салату, перець та ін.);
фолієва та органічні кислоти, деякі амінокислоти (цистеїн, метіонін).
Instagram: @hoskelsa
4. На рівень заліза в організмі також можуть впливати:
▪️захворювання шлунково-кишкового тракту;
▪️прийом деяких препаратів: кальцію, цинку, антацидів, інгібіторів протонової помпи, препаратів тетрациклінового ряду;
▪️підвищена потреба організму в залізі (вагітність, лактація, дитячий вік);
▪️крововтрати;
▪️глистні інвазії;
▪️хронічні захворювання;
▪️ожиріння.
Якщо причиною нестачі заліза є якесь захворювання, тоді потрібно пройти лікування під наглядом профільного лікаря.
5. Пам’ятайте, що нормальний гемоглобін не виключає латентного залізодефіциту.