Великий піст: що можна їсти, щоб не відчувати постійного голоду

Корисні продукти, які насичують надовго

Піст — чудова нагода перестати метушитися і поглянути на навколишній світ спокійніше й усвідомленіше. У позитивних змінах душі й тіла, що незмінно супроводжують піст, неймовірно допомагають обмеження в їжі.

Для багатьох піст асоціюється з голодуванням, млявістю та авітамінозом. У зв`язку з цим жінки надають перевагу тижневим дієтам, які за неграмотного підходу неминуче призводять до набору ваги. Однак ваше харчування під час посту може стати досить різноманітним. Крім того, разом зі збалансованим меню ви отримаєте кілька приємних бонусів, як-от поліпшення самопочуття, оздоровлення всього організму, блискуче волосся і чиста шкіра.

що можна їсти в піст 2025 фото 1

Є вкрай важлива деталь, яку ви просто зобов`язані враховувати під час вибору продуктів для пісного меню. Під час посту організм відчуває нестачу білка. Тому більша частина ваших зусиль має бути спрямована на пошук продуктів, які здатні якісно замінити м`ясо і рибу. Керуючись цим принципом, вам вдасться легко пережити дні посту, не відчуваючи постійного відчуття голоду. У цей час принцип різноманітності продуктів має стати ключовим. Таким чином ви успішно позбавите організм стресу. Крім того, піст може стати чудовим приводом спробувати незвичайні поєднання продуктів, які надалі можна включити у свій щоденний раціон.

Дуже важливо, щоб у гонитві за ситістю ви не зловживали важкою їжею, що містить велику кількість вуглеводів. Солодощі колосально збільшують навантаження на підшлункову залозу і неминуче ведуть до набору ваги.

Пісний раціон на 50-60% має складатися з овочів і фруктів. Лікарі запевняють, що більшу частину з них слід вживати в сирому вигляді. Для поліпшення травлення пісні страви слід приправляти натуральними спеціями: анісом, кардамоном, мелісою, коріандром, мускатним горіхом, кропом, м`ятою, розмарином, чебрецем, базиліком, шавлією, кунжутом, петрушкою. Крім того, в цей період лікарі рекомендують пити якомога більше трав`яних чаїв, відварів і настоїв із сухофруктів, морсів і свіжовичавлених фруктових або овочевих соків.

Великий піст: що можна їсти, щоб не відчувати постійного голоду

Коренеплоди

Цибуля, капуста, картопля, морква, ріпа, редис, селера і буряк мають стати популярними у вашому меню. Вони містять у собі елементи, які дадуть змогу зберегти красу шкіри та волосся під час посту. Так, до складу моркви входить селен, що підвищує імунітет. Селера містить у собі рідкісний і цінний вітамін B12. У буряку міститься фолієва кислота і кремній, завдяки яким овоч чинить омолоджувальну дію. Буряк робить шкіру еластичною, а волосся — сильним і блискучим. З коренеплодів можна готувати дуже смачні та різноманітні гарніри. Їх можна тушкувати, варити, запікати, додавати в салати та супи.

що можна їсти в піст 2025

Яблука

Користь яблук практично безмежна. Вони — одні з лідерів за вмістом вітамінів і мінералів. Серед десятка важливих мікроелементів особливо слід виділити залізо. Через відмову від м`яса і риби в організмі може виникнути його дефіцит, а яблука успішно його заповнять. Яблука прекрасні тим, що їх можна запікати, додавати в салати, їсти сирими або варити компоти.

Шпинат

Обожнюваний вегетаріанцями продукт. Вони цінують його за те, що це єдиний у світі листовий овоч, який здатний наситити організм білком. Ви можете вживати його в сирому, вареному вигляді або приготувати соус. Однак шпинат не рекомендують варити занадто довго, щоб зберегти його харчову цінність.

Арахісова паста

Неймовірно смачна, вона стає воістину незамінним смаколиком під час посту. У ній містяться ненасичені жири, які зміцнюють серце і дають змогу швидко відчути відчуття ситості. Крім того, паста в достатку містить такий бажаний білок! Тости з арахісовою пастою — ідеальний варіант для перекусу в період посту.

Горіхи

Горіхи краще споживати в чистому вигляді або додавати їх у салати. Так само як арахісова олія, вони містять достатньо білка і водночас колосальну кількість жирів. Тому споживати їх можна тільки в невеликій кількості — по кілька штук на день.

Квасоля

Квасолевий суп, салат із квасолею, квасоля з тушкованими овочами — рецептів безліч. Зелену стручкову квасолю можна споживати як основну страву. Вона містить багато заліза та білків, тому запобігає ризику виникнення астенії та анемії. З неї можна приготувати безліч корисних і смачних страв — як зі стручкової, так і з бобів.

Нут

У 100 г нуту міститься 20-30 г білка і понад 80 інших корисних речовин. Нут додають у салати та супи, а також використовують як гарнір. З нутового борошна роблять коржі. Варений і подрібнений нут із додаванням приправ стане чудовим соусом до овочів. Окрім того, дуже корисний пророщений нут.

Гриби

Містять величезну кількість легкозасвоюваного білка. Ними можна з успіхом відшкодувати поживну цінність м`яса і риби в організмі. Гриби можна тушкувати, смажити, запікати, додавати в салати.

Зелений горошок

У 100 г горошку міститься 5,4 г добре збалансованого за складом білка. Під час Великого посту свіжий вам навряд чи вдасться відшукати, але можна використовувати заморожений або консервований.

Кіноа

Кіноа називають фабрикою білка. 100 г сухого зерна містить близько 14 г білка. Кіноа може замінити рис і надати будь-якій страві нового відтінку смаку. Крім того, кіноа не містить глютену. Тому випічка з кіноа може замінити хліб людям із непереносністю глютену.

Мед

Неперевершене джерело енергії під час посту та прекрасний замінник кондитерських виробів. Також мед успішно підтримає імунітет у перехідний період.

что есть в пост 2025

Сухофрукти

Курага, чорнослив, фініки, інжир, родзинки — справжні джерела енергії. Вони містять грубі харчові волокна, мікроелементи, вітаміни. Сухофрукти чудово втамовують потребу організму в солодкому та допомагають нормальному функціонуванню кишківника. Єдине але: дуже висока калорійність. Тому слід обмежитися жменею (30-40 грамів) на день.

Тофу

Вірний союзник вегетаріанців, соєвий сир стане в пригоді тим, хто тримає піст. Як і інші соєві продукти, тофу дуже багатий на білок: у 100 г щільного тофу — 10 г білка, у м`якому — 5 г. У соєвому білку містяться всі незамінні для людини амінокислоти, ось чому тофу обов`язково потрібно включити в раціон під час посту. Його додають у супи та салати, на його основі роблять соуси, тофу тушкують з овочами, подають із локшиною, фруктами, використовують як начинку для пирогів. Цей сир має нейтральний смак, тому вбирає смак інших інгредієнтів.

Сейтан

Продукт із пшеничного білка, по суті, клейковина. На смак нагадує птицю і називається «вегетаріанське м`ясо». Можна купити в консервованому вигляді в спеціалізованих магазинах. У 100 г сейтану міститься 25 г білка. Будь-яка страва, приготована з ним, на смак дуже нагадує курячу, але при цьому є пісною.

Спаржа

Також чудовий замінник тваринного білка, крім того, вона малокалорійна. Спаржа змушує нирки працювати активніше, полегшує виведення продуктів розпаду, нормалізує обмін речовин. Їдять її і як гарнір, і у вигляді основної страви. Вона чудово підходить для овочевих супів, які зігріють ранньою весною. Спаржа чудово поєднується з будь-якими соусами.

Броколі

Порція цієї капусти за своїми властивостями може змагатися з полівітамінною таблеткою. Вона багата на фолати, які сприяють кровотворенню і підтримують тонус, вітаміном С, за кількістю якого випереджає навіть цитрусові. Білок, що міститься в броколі, допоможе в профілактиці виразки та інших хвороб шлунково-кишкового тракту. Дієтологи радять їсти броколі в складі овочевих супів або як самостійну страву із сиром тофу.

Натуральне какао

Какао дуже багате на білок. В 1 чайній ложці какао міститься 1 грам білка. Крім цього, какао відоме своєю здатністю покращувати настрій завдяки виробленню серотоніну і збільшувати працездатність завдяки кофеїну. Погодьтеся, дуже корисні властивості для пісного десерту. Під час посту готуйте какао на основі соєвого молока і додавайте какао у випічку.

Цілозернові

Нешліфований рис, амарант, проросла пшениця, овес, ячмінь — усі ці крупи вирізняються значним вмістом білка. Крім того, під час посту вони можуть стати основою безлічі страв. Вони прекрасно насичують завдяки високій поживній цінності, при цьому не завдають шкоди фігурі.

їжа у піст 2025

Морська капуста

Необхідний вітамін B12 під час посту в дефіциті. Його нестача призводить до перевтоми, посиленого серцебиття, розсіювання уваги. Зазвичай він надходить у наш організм переважно з продуктів тваринного походження. Крім селери, вітамін можна відшукати в морській капусті, дріжджах, хмелі. Ба більше, ви можете в період посту приймати вітамін B12 додатково.

Соєве та мигдальне молоко

У 100 мл соєвого молока близько 3 г білка. Тому під час посту вам необов`язково виключати молоко зі свого раціону. Досить замінити його на соєве, і вранці можна побалувати себе чашкою кави з молоком. Віддавайте перевагу соєвому молоку, додатково збагаченому кальцієм і вітаміном B12. Мигдальне молоко вкрай корисне, оскільки містить кальцій, магній, цинк, марганець, залізо, фосфор і селен. Його можна пошукати в магазинах або приготувати самостійно.

Зелені овочі

Безумовно, вони не містять стільки білка, скільки бобові або горіхи, але все ж його там доволі багато за досить низької калорійності. Тому ці продукти можна сміливо їсти практично в необмеженій кількості, насичуючи організм природними мінералами та мікроелементами.


Реклама

Популярні матеріали

Весняний гід: 25 виставок, які варто відвідати у Києві


Нова мова жіночності в колекції Miu Miu FW 2025/26


Як носити total black цієї весни: 3 універсальні образи від Кейт...


Читайте також
Популярні матеріали