Анемія, або дефіцит заліза, характерна для більшості дівчат через регулярну втрату крові під час менструацій, а також неповноцінний раціон, у якому бракує тих чи інших продуктів. Експерти Mayo Clinic підкреслюють, що спочатку залізодефіцитна анемія може бути настільки легкою, що залишається непоміченою. Але в міру того, як в організмі посилюється дефіцит заліза, симптоми анемії стають більш вираженими.
Якщо заліза в організмі не вистачає, ви можете помічати зміни в роботі організму: випадіння волосся, ламкість нігтів, слабкість, блідість або жовтушність шкіри, сухість, заїди, тріщини на слизових, безсоння, депресія, проблеми з кишківником, здуття. Зіркова українська дієтологиня Наталія Самойленко розповідає про ключові симптоми дефіциту заліза, на які варто звернути увагу кожній дівчині.
За наявності дефіциту заліза у вас обов`язково почнуть тріскатися губи та їхні куточки, а ще вони стануть блідими й знекровленими. Проблему можна розв`язати: введіть у раціон продукти, багаті на залізо, і ті, які допомагають йому засвоюватися. У топі серед таких — усі цитрусові, м`ясо птиці, гречана крупа, курячі яйця, зелень, будь-яка капуста і солодкий перець.
Важливі симптоми дефіциту заліза, на які варто звернути увагу:
- Слабкість і зниження спортивної активності через відчуття серцебиття);
- Спотворені смак і нюх (бажання їсти крейду, крохмаль, подобається запах бензину, мокрого асфальту);
- Біль, печіння і згладженість рецепторів язика;
- Сухість шкіри, болісні тріщини в куточках рота;
- Пошкодження нігтів (бліді, тендітні, з нерівностями) і волосся (тонке, ламке, з роздвоєними кінчиками, легко випадає).
Як харчуватися при залізодефіцитній анемії
Якщо ваш раціон частково спричиняє залізодефіцитну анемію, додайте в меню продукти, багаті на залізо.
Їжте більше:
- Темно-зелені листові овочі, такі як крес-салат;
- Каші;
- М`ясо;
- Сухофрукти, такі як абрикоси, чорнослив і родзинки;
- Бобові (квасоля, горох і сочевиця).
Їжте і пийте менше:
- Чаю;
- Кави;
- Молока та молочних продуктів;
- Продукти з високим вмістом фітинової кислоти, такі як цілозернові крупи, що можуть перешкоджати засвоєнню заліза з інших продуктів і добавок.
Велика кількість цих продуктів і напоїв ускладнює засвоєння заліза організмом.