Симптоми дефіциту заліза, на які варто звернути увагу

Зберігаємо жіноче здоров’я

Анемія, або дефіцит заліза, характерна для більшості дівчат через регулярну втрату крові під час менструацій, а також неповноцінний раціон, у якому бракує тих чи інших продуктів. Експерти Mayo Clinic підкреслюють, що спочатку залізодефіцитна анемія може бути настільки легкою, що залишається непоміченою. Але в міру того, як в організмі посилюється дефіцит заліза, симптоми анемії стають більш вираженими.

Як проявляється залізодефіцитна анемія?

Якщо заліза в організмі не вистачає, ви можете помічати зміни в роботі організму: випадіння волосся, ламкість нігтів, слабкість, блідість або жовтушність шкіри, сухість, заїди, тріщини на слизових, безсоння, депресія, проблеми з кишківником, здуття. Зіркова українська дієтологиня Наталія Самойленко розповідає про ключові симптоми дефіциту заліза, на які варто звернути увагу кожній дівчині.

За наявності дефіциту заліза у вас обов`язково почнуть тріскатися губи та їхні куточки, а ще вони стануть блідими й знекровленими. Проблему можна розв`язати: введіть у раціон продукти, багаті на залізо, і ті, які допомагають йому засвоюватися. У топі серед таких — усі цитрусові, м`ясо птиці, гречана крупа, курячі яйця, зелень, будь-яка капуста і солодкий перець.

Важливі симптоми дефіциту заліза, на які варто звернути увагу:

  1. Слабкість і зниження спортивної активності через відчуття серцебиття);
  2. Спотворені смак і нюх (бажання їсти крейду, крохмаль, подобається запах бензину, мокрого асфальту);
  3. Біль, печіння і згладженість рецепторів язика;
  4. Сухість шкіри, болісні тріщини в куточках рота;
  5. Пошкодження нігтів (бліді, тендітні, з нерівностями) і волосся (тонке, ламке, з роздвоєними кінчиками, легко випадає).

Як зрозуміти що в організмі не вистачає заліза?

Як харчуватися при залізодефіцитній анемії

Якщо ваш раціон частково спричиняє залізодефіцитну анемію, додайте в меню продукти, багаті на залізо.

Їжте більше:

  1. Темно-зелені листові овочі, такі як крес-салат;
  2. Каші;
  3. М`ясо;
  4. Сухофрукти, такі як абрикоси, чорнослив і родзинки;
  5. Бобові (квасоля, горох і сочевиця).

Їжте і пийте менше:

  1. Чаю;
  2. Кави;
  3. Молока та молочних продуктів;
  4. Продукти з високим вмістом фітинової кислоти, такі як цілозернові крупи, що можуть перешкоджати засвоєнню заліза з інших продуктів і добавок.

Велика кількість цих продуктів і напоїв ускладнює засвоєння заліза організмом.


Реклама

Популярні матеріали

Національна спадщина: 5 забутих страв української кухні


Куркума для схуднення, омолодження та виведення токсинів: як та...


Про що говорять чоловіки: 10 секретів, які варто знати кожній...


Читайте також
Популярні матеріали