Здається, що японки зовсім не старіють і не набирають вагу. Це не зовсім так, але загалом вони мають чудовий вигляд завдяки особливому підходу до їжі: гарна презентація, маленькі порції, свіжі продукти, готування на парі та інше — становлять цілу філософію.
Основні продукти, які їдять у Японії, — рис, свіжі овочі, соя, риба, морепродукти та водорості. Хлібобулочні вироби та молочні продукти вони практично не вживають, а червоне м`ясо й зовсім відносно новий для японців продукт, який почали вживати лише наприкінці XIX століття.
Прості принципи японського підходу до їжі:
1. Цінувати передусім якість, а не кількість.
2. Японці повільно їдять дуже маленькими порціями, насолоджуючись кожним шматочком.
3. У Японії заведено їсти так, щоб вгамувати почуття голоду лише на 80 %.
4. У японській кухні практично всі страви приготовані з використанням води, а не олії. Японці варять і готують на парі, а смажать їжу вкрай рідко.
5. Також у японській кухні практично відсутні десерти. Місцеві жителі зазвичай їдять маленькі шматочки фруктів чи модний десерт моті. Що таке моті та як приготувати його з рисового борошна в домашніх умовах, ми розповідали тут.
6. Сніданок — це головне приймання їжі.
Меню одного дня японської дієти:
Сніданок
Місо суп (з однією ложкою рису та одним яйцем)
Морські водорості
Зелений чай
Обід
Риба в соусі теріякі
Рис (бажано коричневий)
Зелені овочі на парі
Зелений чай
Перекус
Яблуко
Вечеря
Відварена курка
Рис
Місо суп
Морські водорості з тофу
Перекус
Мандарин.