«Якщо вам більше 35 років, наступні пункти вже дуже і дуже актуальні для вас. Якщо вам менше — почитайте, щоб знати на майбутнє», — радить нутриціологиня, експертка зі здорового харчування Лора Філіпова.
Мікробіом кишечника відіграє важливу роль для якості нашого життя — чи будемо ми жити «довго і щасливо», чи страждатимемо від хронічних захворювань та матимемо погіршення роботи мозку з віком. Саме тому вкрай важливо підтримувати мікрофлору, що «омолоджує», і не допускати перекосу в бік розвитку шкідливих мікроорганізмів.
Основні принципи «дієти довгожителів»:
З віком потрібно знижувати калорійність раціону, але з обов’язковим збереженням харчової цінності. Це про те, що увесь джанк-фуд потрібно залишити у минулому.
Мінімізувати червоне м’ясо в раціоні (в ідеалі — не більше 300 г на 7-14 днів).
Частіше обирати продукти з низьким ГІ (глікемічним індексом).
Важливе достатнє надходження магнію! Потрібно вживати гречку, сочевицю, горіхи та додатково (після консультації з лікарем) магній у вигляді добавки.
Ваші продукти — сині ягоди, зелені листяні овочі, зелень.
Використовуйте у стравах куркуму.
Рослинні олії корисніші за вершкове масло. Не соняшникова, а саме оливкова, лляна тощо.
Більше харчових волокон: цілісні крупи, бобові, зелень, овочі, несолодкі фрукти.