Найважливіші продукти для гарної роботи мозку

Доповнюємо раціон для жіночого здоров’я та креативного мислення

Як навчитися думати більш креативно, швидко та приймати ефективні рішення? Знаменитий український дієтолог Наталія Самойленко нагадує, що дуже важливо дбати про здоров’я та працездатність мозку. «Підгодувати» його ви можете, включивши до раціону такі продукти:⠀

1. Вода необхідна кожній клітині нашого організму, а мозку — особливо! Це речовина №1 для роботи мозку. Вода становить більшу частину його ваги та бере участь у всіх процесах, що в ньому відбуваються. Навіть при незначному зневодненні ми відчуваємо втому і головний біль, а постійна нестача води призводить до зменшення об’єму мозку і розвитку таких захворювань, як, наприклад, хвороба Альцгеймера. На день випивайте 30 мл води на 1 кг ідеальної маси тіла.⠀

2. Правильні жири. Наш мозок на 11-15% складається із жирів. Нам просто необхідні поліненасичені жирні кислоти — омега-3 та омега-6, на які багаті такі продукти:

Омега-3: риба (лосось, оселедець, скумбрія, тріска, форель, сардини, тунець), риб’ячий жир, морепродукти, ікра, насіння (конопляне, лляне, гірчичне, насіння шавлії, чіа), лляна олія, волоські горіхи, соєві боби, шпинат, морські водорості.

Омега-6: олії (оливкова, кукурудзяна, соєва, кунжутна), горіхи (мигдаль, волоські), насіння соняшнику, яєчний жовток, сало, м’ясо курки та індички.

3. Білки допомагають виконувати більшу частину функцій мозку. Найважливіші незамінні амінокислоти (які ми можемо отримати лише з їжею) — триптофан та фенілаланін.

Триптофан ми отримуємо із чіа, насінням кунжуту та гарбуза, какао-бобами, соєвими бобами, чорносливом, цільним йогуртом.

Фенілаланін надходить з такими продуктами: курка, пармезан, креветки, субпродукти, риба (лосось, тріска, морський окунь), горіхи (мигдаль, волоські) та насіння (кунжутне, гарбузове, чіа), нут, сочевиця.

4. Вуглеводи та глюкоза — це страшні слова для тих, хто худне, і дарма. Мозку потрібна достатня кількість глюкози, адже це джерело його енергії! Одержувати її нам потрібно не зі снікерсів, а з корисних продуктів: цільнозернового хліба, ріпи, зеленої цибулі, червоного буряка, меду, фруктів та ягід.

5. Вітаміни. Найважливіші для мозку — вітаміни групи В, а також А, Е, D і К.


Реклама

Популярні матеріали

Пампухи до Різдва: готуємо традиційну українську страву


Новорічний френч: трендовий святковий манікюр


Це база: чорні пуховики, які ніколи не вийдуть з моди


Читайте також
Популярні матеріали