Зараз в Україні немає жодних обов'язкових правил для продукції з шоколаду, існує лише національний стандарт України для шоколаду (ДСТУ), який є добровільним. Проте вже з 1го січня 2018 року шоколад маркуватимуть за європейськими вимогами, які запроваджуються в рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Суть цих вимог полягає в тому, що шоколадом матиме право називатись лише той продукт, в якому є не менше 35% какао-бобів. В молочному шоколаді має бути не менше 25% какао-бобів і не менше 14% молочних продуктів, а в білому – не менше 20% какао-масла і не менше 14% молочних продуктів.
Щодо шоколадних цукерок з начинкою, то тут норма – не менше 25% шоколаду. Також за новими правилами виробникам забороняється додавати ароматизатори, що імітують запах шоколаду чи молочних продуктів. Водночас, дозволяється додавати подрібнені та цілі горіхи, цукати, родзинки, сухофрукти, кокосову стружку, печиво тощо.
Похожие материалы:
Такі правила допоможуть легко відрізняти, де шоколад, а де імітація. Тобто кондитерські компанії, котрі не дотримаються цих норм, не зможуть писати на етикетці «шоколад». Президент Асоціації Укркондпром Олександр Балдинюк запевнив, що після введення нових вимог ціна на кондитерські вироби не зросте.