«Коли мова заходить про українську кухню, перше, що спливає в нашій пам’яті, — це борщ. Нас дещо засмучує цей стан речей, адже українська кухня багатогранна і не закінчується на борщі. Однак треба визнати, що ця страва є справжньою візитівкою української кухні й без неї складно уявити наше харчування. Ми маємо кілька рецептів борщу, і один з них, без сумніву, гетьманський. Тож готуймо, бо ми того варті!» — говорить Євген Клопотенко.
Секрети приготування гетьманського борщу
Гетьманський борщ традиційно готують зі свинячими ребрами, а також додають більшість знайомих нам змалечку інгредієнтів, як-от буряк, моркву, цибулю, квасолю та картоплю. Але один складник у цьому рецепті досить неочікуваний та оригінальний — це баклажан. Радимо приготувати такий варіант борщу. Смак гетьманського борщу виходить дуже характерним і впізнаваним, адже баклажани надають приємний аромат і солодкість страві.
Баклажани дуже добре зберігаються поза сезоном, коли засушити овочі у духовці чи сушарці. Тож можна заготувати їх і додавати шматочками до борщу щоразу, коли готуєте страву. Сухий баклажан не треба підсмажувати. Його можна одразу додавати в каструлю, де вариться борщ. Він має трохи інакший посмак, ніж свіжий, і радше грибний аромат. Але буде варіативно і теж смакуватиме дуже добре.
Гетьманський борщ
Інгредієнти:
300 г свинини (ребра)
1 буряк (середнього розміру)
1 цибуля (середнього розміру)
1 морквина (велика)
2 картоплини (середнього розміру)
100 г квасолі
150 г баклажана
150 г капусти
2 ст. л. томатної пасти
1 ст. л. цукру
2 лаврові листки
2 зубки часнику
2 л води
2 ст. л. соняшникової олії
чорний перець (горошком) до смаку
сіль і перець до смаку
Гетьманський борщ: покроковий рецепт
Підготуйте всі інгредієнти для борщу. Буряк вимийте і запікайте в духовці півтори години, потім охолодіть, очистьте і наріжте тонкою соломкою або натріть на крупній тертці. Ви також можете використовувати готовий відварений буряк, який продається в будь-якому супермаркеті, — це дуже зручно. Квасолю (100 г) замочіть у холодній воді на 1 годину, потім злийте воду. Якщо ви використовуєте молоду квасолю, замочувати її не потрібно.
Візьміть 300 г свинячих ребер, зачистьте від сухожиль та плівок, вимийте та трохи посоліть. Запікайте м’ясо в духовці з лавровим листом, часником і перцем горошком протягом 20 хвилин за 180 градусів. Смак бульйону із запеченого м’яса виходить більш насиченим, і борщ буде набагато смачнішим. Дайте м’ясу охолонути та розріжте його на шматки.
Моркву натріть на тертці, цибулю дрібно наріжте, 150 г баклажана наріжте дрібними кубиками. Розігрійте сковороду із соняшниковою олією, спочатку обсмажуйте цибулю і моркву протягом 2-3 хвилин, потім додайте баклажан і буряк і тушкуйте ще 2 хвилини. Далі додайте 2 ст. л. томатної пасти, 1 ст. л. цукру та тушкуйте ще 2 хвилини.
Картоплю почистьте і наріжте кубиками невеликого розміру. У велику каструлю налийте воду, викладіть картоплю і запечене м’ясо і доведіть до кипіння. Зменште вогонь і варіть ще 5 хвилин.
Додайте 150 г тонко нашинкованої капусти, квасолю і варіть протягом 15 хвилин. Потім додайте овочеву піджарку і варіть ще 5-7 хвилин. Посоліть і поперчіть до смаку. У кінці приготування додайте 2 розчавлені зубки часнику.