Зрази з грибами, тофу і сочевицею: покроковий рецепт

Новий смак традиційної страви

«Я трішки змінила цю класичну для українців страву і зробила її трішки поживнішою — додавши в тісто пшоно, а в начинку сочевицю. Для мене це щось знайоме, але абсолютно нове. Зрази подала з соусом, який смакує як сметана», — розповідає food-блогер Ганна Пундак.

зразы рецепт картофельные

Інгредієнти для приготування зраз зі сметанковим соусом без глютену:

(для 8 великих зразів)

700 г картоплі;

100 г пшона;

2-6 ст.л. рисового борошна*

Спеції: сіль, перець;

Олія для смаження.

Борошно можна замінити на нутове, кукурудзяне, спельтове, пшеничне. Кількість борошна залежить від картоплі (її віку та сорту). Я використовувала молоду картоплю, яка має більше вологи, тому додала 5 ст.л., якщо це стара картопля, то достатньо буде 2 ст.л.

Покроковий рецепт:

Начинка:

50 г зеленої сочевиці;

150 г печериць (чи інших грибів);

1 середня цибулина;

2 зубчики часнику;

Спеції: сіль, перець, солодка паприка, куркума.

зрази рецепт

Приготування:

1. Почистити картоплю від шкірки, проте якщо це молода її краще не чистити, я так зробила. Відварити картоплю в підсоленій воді.

2. Пшоно кілька разів промити та варити його 25 хв. Після охолодити.

3. Промити сочевицю та відварити її. На це потрібно 30 хв.

4. Тим часом дрібно нарізати цибулю, часник і гриби. Підсмажити на невеликій кількості олії цибулю, через 1 хв додати часник та печериці. Довести до готовності, наприкінці додати спеції та відвернену сочевицю (можна її трішки потовкти), добре перемішати.

5. Коли картопля стане м’якою, зняти її з вогню, процідити та відставити без кришки, щоб охолола.

6. Картоплю і пшоно змолоти в м’ясорубці, або добре потовкти товкачкою, або подрібнити блендером, але не перестарайтесь, щоб не вийшов крем! До готового пюре додати сіль, перець та борошно. Замісити тісто.

7. Дерев’яну дошку посипати борошном. Сформувати кульку з 3 ст.л. картопляної маси, розплескати її на дошці у формі тонкого овалу. По центру покласти 3-4 ч.л. начинки. За допомогою обох рук з’єднати краї картопляного диска так, щоб покрити всю начинку і сформувати зрази.

8. На сковороді розігріти олію та обсмажити на ній зрази, з двох сторін до золотої скоринки (приблизно по 4 хв на одній стороні).

Тепер сметанковий соус:

180 г тофу;

4 ст.л. олії без запаху;

1 ч.л. яблучного оцту;

3 ч.л. лимонного соку;

сіль.

Змішати всі компоненти в блендері. Якщо тофу було надто тверде і блендер не справляється, додайте кілька ст.л. води. Готово!


Реклама

Популярні матеріали

Пампухи до Різдва: готуємо традиційну українську страву


Новорічний френч: трендовий святковий манікюр


Це база: чорні пуховики, які ніколи не вийдуть з моди


Читайте також
Популярні матеріали