Заливний пиріг з полуницею: простий рецепт

Готуємо з Євгеном Клопотенком

«Ну що, ви вже скуштували першу українську полуницю? Думаю, так, бо після довгих місяців без свіжих ягід надто вона спокусливо виглядає на ятках, щоб її ігнорувати. Травневу полуницю, думаю, потрібно ласувати свіжою. Але вже за тиждень-другий пиріг із полуницею буде ідеальною опцією! Тим паче тут усе гранично просто, а результат вас неабияк потішить», — обіцяє Євген Клопотенко.

Поради з приготування заливного пирога з полуницею

Для цього пирога обирайте краще тверду полуницю, а не дуже спілу та м’яку. Твердіша краще збереже форму в страві й віддасть менше вологи в тісто, щоб воно не було глевким. Заморожену полуницю брати не варто, вона може потекти й взагалі не дасть пирогу випектися. Якщо ж геть не терпиться і дуже хочеться із замороженою, принаймні обваляйте її в борошні чи крохмалі.

Також краще брати дрібну полуницю. Позаяк ми її не ріжемо, а вставляємо в тісто цілою. Багато маленьких полуниць краще, ніж кілька великих.

У рецепті вказано 300 г полуниці. Така кількість оптимальна, щоб кожен шматок мав по 1-2 полунички. Ви можете збільшити кількість ягід, але не набагато. Бо пиріг може нормально не пропектися, знову ж таки, через надлишок вологи.

Цей заливний пиріг я роблю на кефірі, щоб він був максимально пухкий. Для пирога обирайте велику круглу форму, щоб він був невисоким. Я беру роз’ємну, діаметром 25 см. Якщо ви візьмете малу і пиріг буде вищим за 3-4 см, краї пропечуться, а центр — ні.

Як приготувати пиріг з полуницею

Інгредієнти:

3 яйця

350 г борошна

8 г ванільного цукру

150 г цукру

250 г кефіру 2,5%

100 г вершкового масла 72,5% (+25 г для змащування форми)

1,5 ч.л. розпушувача

300 г полуниці

дрібка солі

Заливний пиріг з полуницею: покроковий рецепт

Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів, дістаньте з холодильника масло і кефір. 3 яйця і 150 г цукру збийте міксером чи блендером з насадкою віничок до білого кольору та збільшення в об’ємі в кілька разів.

Розтопіть 100 г вершкового масла, додайте його разом із 250 г кефіру кімнатної температури в яйця. Все добре перемішайте.

З`єднайте 350 г просіяного борошна з 1,5 ч.л. розпушувача, дрібкою солі та 8 г ванільного цукру. Всипте в рідку основу борошно та перемішайте до однорідності.

Змастіть форму для запікання 25 г вершкового масла і злегка притрусіть борошном. Вилийте тісто в форму.

Обріжте хвостики в полуниць і цілими занурте їх у тісто. Вони повинні «потонути».

Випікайте пиріг 50 хвилин у розігрітій до 180 духовці. Готовність перевірте, проштрикнувши зубочисткою в центрі пирога. Якщо вона вийде сухою — пиріг готовий. Перед подачею, за бажанням, притрусіть пиріг цукровою пудрою.


Реклама

Популярні матеріали

Пампухи до Різдва: готуємо традиційну українську страву


Новорічний френч: трендовий святковий манікюр


Це база: чорні пуховики, які ніколи не вийдуть з моди


Читайте також
Популярні матеріали