Важкі геліоси підходять для будь-яких страв. На смак вони дуже нагадують гриби, а біла м`якота великих, округлих форм плоду, на відміну від звичайних баклажанів, зовсім не гірчить. Крім того, при очищенні шкірки овоч не темніє так швидко.
Найшвидший спосіб приготувати геліоси — нарізати їх акуратними кружечками та злегка відбити, підсолити й додати запашний перець. Потім обваляти в борошні з яйцем і обсмажити на сковорідці. Ще з геліосів виходять чудові «горщики» для запікання начинок з овочів та м`яса. Якщо зустрінете ці овочі на ринку, купуйте не роздумуючи. Пропонуємо кілька смачних рецептів для натхнення.
Запечені баклажани геліос з овочами
Знадобиться:
3 картоплини середнього розміру
1 баклажан
1 дрібно нарізана цибулина
1 помідор, очищений від шкірки
часник та лимонний сік
цукор, сіль до смаку
чорний перець
Приготування: Нарізати баклажан та картоплю кубиками. Цибулину дрібно нарізати та злегка обсмажити на олії, посолити та підсахарити. Далі до цибулі кинути картоплю і смажити хвилин 5-7, потім додати баклажани й ще хвилин 10 смажити все разом. Додати дрібно нарізаний помідор і довести до готовності. Перед вимкненням додати часник та трохи лимонного соку.
Геліос на грилі в гострому соусі
Для соусу знадобиться: приправа сумах, червоний табаско, білий бальзамічний оцет та перець з ароматом копченості (іспанський сухий перець Pimenton La Vera), сіль, оливкова олія. Все перемішати.
Приготування
Геліоси розрізати на красиві кружечки. Кожен кружечок занурити в соус, щоб покрити всю поверхню запашною сумішшю. В ідеалі баклажани повинні постояти у маринаді 20 хвилин. Потім покласти овочі на розпечений гриль чи сковорідку для гриля. Щоб вони не обгоряли, треба змащувати соусом, що залишився, кожен шматочок і вчасно перевертати. Довести до готовності.
Геліос, маринований у м`яті
Знадобиться:
350 г червоного винного оцту
1 кг баклажанів, очищених та нарізаних невеликими кубиками
1,5 столової ложки нарізаного часнику
2 пучки листя свіжої м`яти
1,5 чайної ложки солі
Приготування:
Спочатку підготуйте та простерилізуйте банку та кришку.
Винний оцет налийте в каструлю і доведіть до кипіння. Як тільки закипить, додайте нарізані баклажани та протушкуйте їх в оцті 2-3 хвилини. Потім вийміть баклажани шумівкою в миску і додайте до них суміш із часнику, м`яти та солі. Ретельно перемішайте.
Суміш, що утворилася, викладіть у банку і залийте доведеним до кипіння оцтом. Оцет у банці не має доходити до самої шийки: залиште на пів фаланги пальця порожнє місце. Закрутіть банку кришкою і переверніть, поставивши на рушник. Дайте банці повністю охолонути, а потім поставте її в холодильник. Через тиждень баклажани готові до вживання. Такий салат можна зберігати у холодильнику всю зиму.