Гарбузовий сезон: 5 смачних страв на цілий день

Крем-суп, салат, оладки, пиріг і лате

Осінь — пора гарбузів. Головна принада цього овочу полягає в його універсальності, адже з гарбузів можна готувати як солоні, так і солодкі страви.

Авторка кулінарного блогу «‎Котлетка»‎ та редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк ділиться простими рецептами смачних страв із гарбузом. Крім очевидних крем-супу й пирога з гарбузом в її добірці також можна знайти гарбузові оладки, які стануть чудовим сніданком, теплий салат з печеним гарбузом і гарбузове лате для затишних домашніх посиденьок.

Крем-суп із гарбуза

гарбуз — 1 кг 

овочевий бульйон — 1 л   

ріпчаста цибуля — 1 шт.  

корінь імбиру — шматочок 

вершки — 125 мл  

перець чилі — 1/3 ч. л. 

сіль — до смаку

олія — для смаження 

Помити й почистити гарбуз, видалити насіння. Нарізати гарбуз грубими шматками. Цибулю почистити й нарізати дрібними кубиками. Імбир почистити й натерти на дрібній тертці.

У каструлю з товстим дном налити олію, обсмажити цибулю та імбир. Коли цибуля стане прозорою, додати нарізаний гарбуз, залити бульйоном. Посолити, додати чилі й довести до кипіння. Варити 30 хвилин.  Коли гарбуз стане повністю м’яким, додати вершки, прогріти все разом пару хвилин і перебити все блендером. Подавати гарячим, прикрасивши вершками та спеціями. 

Гарбузові оладки

гарбуз — 500 г 

кориця мелена — 1 ч. л.  

борошно — 4 ст. л. 

яйце — 1 шт.  

цукор — до смаку 

олія — для смаження

Гарбуз почистити, м`якуш натерти на дрібній тертці. Змішати з борошном, яйцем, корицею і підсолоджувачем. Добре вимішати ложкою. Викладати ложкою на добре розігріту й змащену олією пательню, смажити до золотистої скоринки з обох боків. Подавати зі сметаною та улюбленим варенням.

Гарбузовий пиріг 

Для тіста:

борошно — 400 г

вершкове масло — 250 г 

яйця — 1 шт.  

цукор — 2 ч. л. 

Для начинки:

м`якуш гарбуза — 900 г  

яйця — 3 шт.  

цукор — 100 г

жирні вершки — 100 мл

крохмаль — 1 ст. л.

кориця мелена — 0,5 ч. л.  

сіль — щіпка

мелений імбир, мускатний горіх, кардамон — до смаку

Просійте в миску борошно. Додайте холодне вершкове масло, нарізане кубиками. Розітріть пальцями в крихту. Потім додайте цукор і яйце, замісіть тісто. При необхідності влийте трохи крижаної води чи молока. Скатайте тісто в кулю, загорніть у харчову плівку і поставте в холодильник на пів години.  

М`якуш гарбуза поріжте невеликими шматочками та запікайте в духовці при 180°C 15-20 хвилин. Остудіть, складіть у блендер, додайте всі інші інгредієнти для начинки. Подрібніть до однорідної маси. 

Тісто розкачайте, викладіть у форму для випічки й сформуйте бортики. Наколіть виделкою і випікайте в розігрітій до 180°C духовці 10 хвилин. Потім рівномірно викладіть гарбузову начинку і поверніть пиріг у духовку. Запікайте приблизно 50 хвилин при 180°C. Перед подачею добре остудіть пиріг.

Теплий салат з гарбузом

гарбуз — 300 г

сир фета — 100 г

мікс салату — 2 жмені

улюблені горішки — жменька

рідкий мед — 1 ст. л.

олія — 2 ст. л.

лимонний сік — 1 ст. л.

сіль, перець — до смаку

М`якуш гарбуза поріжте невеликими шматочками та запікайте в духовці при 180°C 15-20 хвилин. Коли гарбуз буде готовий, трошки остудіть, потім перекладіть у глибоку миску. Додайте салатне листя, улюблені горішки та порізану шматочками фету.

У чашку налийте мед, олію, лимонний сік, додайте дрібку солі й перцю. Добре перемішайте. Отриманою заправкою полийте салат.

Гарбузове лате

кава еспресо — 200 мл  

молоко — 300 мл  

гарбузове пюре — 2 ст. л.

ванільний цукор — 1 ч. л.  

кориця мелена — 1/2 ч. л.  

мускатний горіх мелений — 1/4 ч. л.  

імбир мелений — 1/4 ч. л. 

цукор — на смак

збиті вершки — для подачі

Приготуйте гарбузове пюре. Наріжте гарбуз невеликими кубиками і приготуйте на свій смак: в духовці, мультиварці або відваріть в каструлі. Потім збийте гарбуз у блендері у пюре.

Налийте в сотейник молоко, додайте гарбузове пюре, ванільний цукор, мелену корицю, імбир і мускатний горіх. На середньому вогні доведіть суміш до кипіння. Коли молоко закипить, зменште вогонь і варіть суміш ще 3-4 хвилини.  Вимкніть вогонь та додайте цукор на смак. Добре розмішайте.  

Зваріть еспресо. Чашку або келих заповніть на половину гарячою кавою. Потім влийте гарбузово-молочну суміш, залишивши трохи місця. Прикрасьте збитими вершками та на бажання посипте корицею.


Реклама

Популярні матеріали

Шукайте свіжий випуск ELLE Decoration


10 трендових манікюрів для коротких нігтів на весну 2024 року...


Стилістка Марина Мартинів запустила платформу FÉMATCH для пошуку...


Читайте також
Популярні матеріали