«Щоб ви не шукали у словниках, що це за цікаве слово, ми зробили це за вас. Драглі означає практично те саме, що й відомий усім з дитинства холодець. Згущений і охолоджений відвар з подрібненими шматочками м’яса, який після приготування ставиться в холодильник для охолодження», — розповідає Євген Клопотенко.
Коли з’явилися драглі
М’ясні страви в Україні дуже різноманітні. Охолодження — один з методів приготування їжі, який виник ще в період Київської Русі. Звичайно, у часи, коли був відсутній холодильник, драглі готували лише в зимову пору року. Щоб охолодити страву, посуд виносили в комору чи льох. Така їжа була поживною та ситною, і згодом страва міцно закріпилася у святковому меню.
Секрети приготування драглів
У давнину драглі згущали виварюванням кісток і хрящів. Процес тривав майже пів дня. Сьогодні клейкість бульйону може забезпечити промисловий желатин чи агар-агар. Їх додають у готовий бульйон. Це дозволяє значно скоротити час приготування страви.
Щоб м’ясний навар був прозорим, намагайтеся не доводити його до кипіння. Як тільки почне закипати, відразу прикручуйте інтенсивність вогню і варіть далі за низької температури.
Коли варите м’ясо, можете покласти в каструлю цілу очищену морквину та шматок кореня селери. Акуратно вийміть їх після приготування навару.
У тарілку або форму з готовою стравою можна покласти листя зеленої петрушки, половинку відвареного яйця. Цей декор надасть страві апетитного вигляду.
Приготуйте соус за нашим рецептом. Він чудово підходить до страви. Хрін можна самостійно натерти з кореня рослини або купити готовий продукт у магазині.
Як приготувати драглі
Складові:
500 г нежирної свинини
2 л води
30 г желатину
2–3 зубки часнику
3–4 горошини духмяного перцю
2–3 лаврові листи
сіль до смаку
Для соусу:
2 зубки часнику
1/4 гострого перцю чилі
2 ч. л. білого хрону
Смачний холодець зі свининою: покроковий рецепт
Зачистьте пісну свинину (500 г) від плівок та сухожиль, наріжте невеликими шматками. Залийте водою та доведіть до кипіння. Варіть 2-3 хвилини. Злийте воду і ретельно промийте шматочки свинини.
Знову покладіть м’ясо в каструлю та залийте чистою водою. Додайте 2-3 розчавлені зубки часнику, духмяний перець, лавровий лист і готуйте на малому вогні 1 годину. Доведіть до смаку сіллю.
Дістаньте м’ясо. Розберіть його на волокна у порційні форми або тарілки.
У гарячому бульйоні розпустіть замочений заздалегідь та проціджений желатин і залийте розчином форми або тарілки з м’ясом. Коли бульйон охолоне, переставте посуд у холодильник на 2-3 години, щоб драглі застигли.