Від бенедикта до шакшуки: 7 смачних способів приготування яєць

Елементарні рецепти легендарних страв

Food-терапевтка, нутриціологиня Анастасія Голобородько поділилася простими рецептами легендарних страв з яєць, які припадуть до душі кожному члену родини. Тепер у вас не буде так часто виникати питання, що ж приготувати на сніданок

7 смачних способів приготування яєць

Яйця пашот

Приготування яєць пашот — процес, що вимагає кулінарної вправності. Але пробувати в будь-якому разі варто. Спритність приходить із досвідом, але є й кілька хитрощів, що полегшують приготування.

Нам знадобиться:

2 свіжих, дуже холодних яйця

1 л води

1 ст. л. оцту

Закип`ятити воду, зменшити вогонь. У ледь киплячу, з бульбашками, що тільки починаються, воду влити оцет. Яйце можна заздалегідь не тільки сильно охолодити, а й майже підморозити. Розбити в чашку і випустити у воду. По одному. Залишити у воді на 3 хвилини, на дуже слабкому вогні, майже без кипіння, можна накрити кришкою. Потім вийняти та занурити в підготовлену підсолену воду і тут же злити її. Яйця пашот можуть бути приготовані не тільки у воді, а й у м`ясному або рибному бульйоні. Подають такі яйця до супів, посипають рубаною зеленню, часником, на сніданок подають із тостами, свіжою зеленню і соусом холландез.

Яйця бенедикт

Легенда свідчить, що вперше подібну страву приготували у Waldorf Hotel наприкінці XIX століття для брокера Лемюеля Бенедикта, який, перебуваючи в стані похмілля, попросив приготувати йому на сніданок «тости з маслом, вареними яйцями та беконом, а подати все з соусом холландез». Пізніше з`явилися ще кілька версій появи популярного сніданку. Так чи інакше, ранкові «яйця бенедикт» стали готувати по всьому Парижу, а звідти популярність страви поширилася Європою. Зараз традиційною вважається подача з яйцями пашот.

Нам знадобиться:

2 яйця

кілька скибочок бекону

тостовий хліб

для соусу:

2 жовтки

100 г вершкового масла

сік 1/2 лимона

сіль і перець

У миску покласти 2 жовтки, приправити сіллю і перцем і збити міксером або блендером кілька хвилин до утворення однорідної світлої маси. Додати сік половини лимона і продовжити збивати. У невеликій каструлі розтопити вершкове масло. Акуратно ввести масло в соус, що збивається. Увага: якщо масло буде недостатньо гарячим, соус згорнеться пластівцями.

Зварити 2 яйця пашот. Підсмажити хліб у тостері або на сухій сковороді, підсмажити бекон. Подавати, виклавши бекон на хліб, зверху — яйця, полити соусом.

Яйця кокот

«Кокот» у назві страви означає лише спосіб її приготування: у кокотниці, невеликому горщику для запікання. А інгредієнти ви можете варіювати на свій смак.

Нам знадобиться:

2 яйця

5 ст. л. жирних вершків

вершкове масло

козячий сир

солоний лосось

зелень до смаку

сіль

Форми змастити вершковим маслом, викласти порізаний лосось, шматочки сиру і посипати посіченою зеленню. Влити вершки та вбити яйця, зберігаючи жовток цілим. Приправити сіллю та перцем і ще трохи полити вершками. Ставимо у форми для запікання з бортами, наливши в неї 1 см води. Запікати 10-12 хвилин за температури 180°С.

Омлет

Омлет — це збиті й злегка обсмажені яйця. В основу омлетів додають молоко, кефір, сироватку, алкоголь. Іноді загущують борошном. Варіацій сотні. Ми розглянемо один із класичних і найлегших.

Нам знадобиться:

2-3 яйця

близько 60 мл молока

10 г вершкового масла

сіль і свіжомелений чорний перець

На одне яйце додати молоко 1/2 об`єму шкаралупи. Приправити сіллю і перцем. Яйця злегка збити. У сковороді розтопити вершкове масло і влити яйця. Іноді злегка помішуючи, готувати на середньому вогні. Коли білок майже застигне, згорнути яйця навпіл, як книжку. Попередньо можна додати трохи начинки — сиру, зелені, овочів, грибів. Подавати гарячим.

Шакшука

Близькосхідна страва, яку готують в Ізраїлі та країнах Магрибу. База у всіх одна — яйця, приготовані в соусі з томатів, перцю та цибулі. Відрізняються шакшуки лише додатково доданими прянощами (використовують кумин, шафран, кінзу і насіння коріандру, лавровий лист).

Нам знадобиться:

3 яйця

2-3 стиглих томати

1 солодкий червоний або жовтий перець

сіль

свіжомелений чорний перець

1/2 ч. л. цукру

рослинна олія

1 цибулина

щіпка сухого чилі

кумин

Порізати цибулю, томати, перець. Щіпку кумина (не меленого) обсмажити на сухій пательні до потріскування та появи інтенсивного запаху. Влити олію й одразу додати овочі. Помішуючи, готувати 2-3 хвилини. Зменшити вогонь, влити трохи води та томити 6-7 хвилин, поки вода не випарується майже повністю. Вбити яйця, приправити сіллю та перцем і готувати ще 10 хвилин на слабкому вогні під закритою кришкою.

Відварені яйця (круто, в мішечок, вкруту)

Простий, найбазовіший і навіть найпримітивніший рецепт, при цьому всьому — один із найсмачніших. Відварені яйця — чемпіон сніданків. Їх можна подавати з беконом і солоною рибою, у складі салатів, фарширувати. Також можна підсмажити кілька скибочок свіжого хліба і подати їх із соусом (песто, майонезом або будь-яким іншим на ваш смак). Що потрібно знати про відварювання яєць: час приготування кожного з видів, що передбачає ступінь загустіння жовтка. І ще невелику хитрість: дрібка солі в окропі запобіжить тріщинам у шкаралупі під час варіння.

Нам знадобиться:

курячі яйця

вода

сіль

Закип`ятити воду з дрібкою солі. Акуратно ложкою опустити яйця у воду. 3-4 хвилини готуються яйця некруто, 5 хвилин — у мішечку, 7 хвилин круто.

Яйця в мішечку

Нам знадобиться:

3-4 курячих яйця

начинки — ікра, м`ясні та паштети з тельбухів, відварені овочі, гриби

Зварені круто яйця розрізати навпіл, білок залишити цілісним, а жовток перетерти та змішати з вершковим маслом і добавками до смаку. Підійдуть печінковий паштет, червона ікра, смажені гриби, припущені цвітна капуста або броколі. Подавати як холодну закуску.


Реклама

Популярні матеріали

10 фільмів, які варто передивитися цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Революційні рішення омолодження шкіри: поєднання сили рослин та...


Читайте також
Популярні матеріали