Великодня випічка: перевірений класичний рецепт дріжджової паски

Пухка, солодка пасочка із сухофруктами на вершковому маслі та сметані, яка вдається завжди

Ризикувати, обираючи неперевірені рецепти для випікання паски, — дуже легковажно. Ми підготували для вас простий рецепт великодньої паски, яка вдається завжди.

рецепт паски

Готуємо паску за класичним рецептом

Інгредієнти для паски:

250 г сухофруктів (родзинки, курага, сушена журавлина, цукати в будь-якій пропорції)

250 г вершкового масла

250 сметани (середньої жирності)

500 г цукру

0,25 л молока

10 жовтків

75 г свіжих дріжджів

1,5 кг борошна

ваніль, мускатний горіх, кардамон, кориця, цедра лимона

2 ст. л. міцного ароматного алкоголю

Готуємо паску: покроковий рецепт

  • Заздалегідь підготуйте сухофрукти, заливши їх на ніч невеликою кількістю рому або іншого ароматного алкоголю. Просійте борошно у велику миску. Невелику частину борошна відкладіть окремо — можливо, воно вам не знадобиться. Відокремте білки від жовтків. Білок буде потрібен лише один, для прикрашання паски.
  • До жовтків додайте дрібку солі та відставте на деякий час. Сіль допоможе зробити жовтий колір більш насиченим. Дістаньте з холодильника масло. Воно має бути дуже м`яким (можна навіть підтопити його в мікрохвильовці).

рецепт паски класичний

Для опари

  • Розвести дріжджі в теплому (не гарячому!) молоці, додати столову ложку цукру та борошна, накрити харчовою плівкою або рушником і поставити в тепле місце (можна попередньо прогріти духовку на мінімальній температурі та поставити тісто в неї). Дріжджі мають добре спінитися і забурлити. Якщо з ними нічого не сталося протягом пів години, значить, дріжджі неактивні, їх потрібно замінити, повторивши все заново.
  • Жовтки збити до білого з цукром. Додати сметану, цедру лимона, інші прянощі (корицю, кардамон, мускатний горіх, ваніль). Акуратно влити сюди опару. Перемішати. А тепер всипати 2/3 борошна і замісити руками тісто. У самому кінці додати дуже м`яке масло. Якщо потрібно, досипати все борошно. Тісто має бути не надто щільним і залишатися м`яким та еластичним. Присипати миску борошном, покласти в неї тісто і поставити його в теплому місці підходити. Обов`язково накрити плівкою або вологим рушником.
  • Приблизно через годину-півтори перевірити тісто. Воно має вже добре піднятися. Посипте робочу поверхню борошном, дістаньте тісто і добре його вимісіть. Воно має вийти гладким і блискучим, не прилипати до рук. Додайте сухофрукти та рівномірно розподіліть їх по тісту. Знову присипте миску борошном і відправте в тепле місце підходити.
  • Ще хвилин через 40-60 тісто має добре піднятися.
  • Тепер можна розкладати тісто по формочках. Дуже зручно використовувати паперові одноразові, вони не потребують додаткової обробки. Відщипуйте руками шматочок тіста і загинайте його краї всередину до центру, щоб сформувати рівні кульки зі швом внизу. Тісто має займати максимум 1/3 висоти форми.
  • Перед випічкою дайте пасочкам «настоятися» востаннє. Для цього їх знову ж таки потрібно залишити в теплому вологому місці. Можна поставити на плиту (не гарячу!), а поруч із ними каструлю зі щойно закипілою водою, вона віддаватиме пару. Не забудьте накрити форми рушником. І не повинно бути ніяких протягів: дріжджове тісто їх не любить.
  • Приблизно за 20-30 хвилин кульки тіста всередині форм мають добре підійти, щонайменше у 2 рази. Змащуємо їхню поверхню жовтком або просто добре розмішаним яйцем — це дасть нам красиву рум`яну скоринку.
  • Потім відкриваємо розігріту до 170-180 градусів духовку (режим конвекції), добре збризкуємо її водою з пульверизатора і відправляємо пасочки випікатися. Через 15 хвилин зменшуємо температуру до 150-160 градусів і випікаємо ще 30 хвилин. Перші пів години не відкривайте духовку, а потім стежте за пасками, можливо, вони будуть готові трохи раніше — усе залежить від їхнього розміру. Що більша паска, то довше і за меншої температури її потрібно пекти. Якщо ви бачите, що паска швидко і сильно зарум`янилася, можна накрити її зверху вирізаним із пергаменту або фольги кружечком.
  • Перевіряйте готовність довгою дерев`яною шпажкою. Вона має виходити з тіста сухою.
  • Готові паски залишити на 10-15 хвилин «віддихатися» після випічки. І вийняти з форм, якщо ви використовуєте багаторазові. Для паперових нічого робити не потрібно. Прикрасити паски (після їх повного охолодження) можна білою глазур`ю. Для цього в білок додайте 150-200 г цукрової пудри й ретельно перемішайте виделкою. Полийте зверху пасочки та прикрасьте кольоровою посипкою або цукатами.

Реклама

Популярні матеріали

Прихований тягар старшої доньки


Андрій та Людмила Сподіни розкажуть, як тренувати мозок для...


«Я зміню монархію, коли стану королем», — принц Вільям про майбутнє...


Читайте також
Популярні матеріали