Багато хто думає, що смузі готуються виключно з імпортних продуктів. Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк спростовує цю думку та розповідає, як приготувати смузі з локальних українських продуктів.
У перекладі з англійської слово «смузі» означає «гладенький, рівний, однорідний, м’який». Саме ці характеристики притаманні страві з такою назвою. Попри те що смузі вважають заморською стравою, готувати їх з екзотичних фруктів зовсім необов’язково. Можна приготувати їх із сезонних локальних продуктів та отримати від них найбільшу користь, адже, купуючи локальне, ви точно знаєте, що воно не їхало до вас з іншої країни бозна-скільки часу.
Єдиного рецепта смузі не існує, ви можете готувати коктейлі зі свіжих або заморожених фруктів, овочів, ягід, можна додавати молоко, а можна — йогурт, кефір, морозиво чи вершки. Єдина умова: ви маєте збити всі інгредієнти до стану гладенького, шовковистого пюре.
Ягідне смузі
· улюблені ягоди — 200 г
· молоко чи кефір — 200 мл
· знежирений кисломолочний сир — 1 пачка
· цукор, мед чи сироп — 2 ст. л.
Усі інгредієнти змішати в блендері та розлити по склянках. Під час подачі можна посипати подрібненими горішками або шоколадною крихтою.
Абрикосово-морквяне смузі
· морквина (велика) — 1 шт.
· абрикоси — 5 шт.
· сік або нежирний натуральний йогурт — 1 склянка
· мед — до смаку
Морквину й абрикоси вимити, витерти насухо паперовими рушниками. Морквину почистити, нарізати шматочками, з абрикосів видалити кісточки. Скласти все у блендер і перебити до гладенької консистенції. Якщо ви хочете більш кремове смузі, використовуйте йогурт, а не сік. Для пікантної гостроти можна додати трошки свіжого імбиру.
Яблучне смузі
· зелене яблуко — 2 шт.
· шпинат — 1 невеликий пучок
· мінеральна вода — 1 склянка
Шпинат промити, обсушити паперовими рушниками. Яблуко помити, почистити від шкірки та кісточок. Скласти все у блендер і перебити до однорідної консистенції. За бажанням замість шпинату можна використати капусту кале (кейл).
Бурякове смузі
· великий сирий буряк — 1 шт.
· огірок — 2 шт.
· яблуко — 2 шт.
· селера — 2 стебла
Усі продукти вимити, витерти насухо. Буряк, огірки та яблука почистити від шкірки, з яблук видалити насіння. Усе нарізати невеликими шматочками та скласти в чашу блендера. Збити на максимальній швидкості до стану гладенького пюре.