«Спаржа має безліч корисних властивостей, а також стане ідеальним гарніром практично до будь-якої страви. Але якщо бути відвертою, я люблю її за красу! Декілька пагонів добре приготованої спаржі додадуть лиску навіть найскромнішій страві.
Обираючи спаржу, варто звернути увагу на три критерії: основа пагона має бути злегка блискучою, стебло прямим і пружним, а кінчик — закритим і непошкодженим», — радить колишня кухарка у французькому ресторані з трьома зірками Мішлен, а зараз авторка кулінарного сайту madamevorger.com та блогу в Instagram Анастасія Ворже.
Глазурована спаржа з зеленою цибулею
Якщо вам пощастило принести додому свіжу пружну спаржу, раджу приготувати її саме за цим рецептом! Знадобиться лише пательня з кришкою та 10 хвилин вашого часу. Ми глазуруємо овоч у невеликій кількості бульйону та вершкового масла. Додаємо зелену цибулю та часник. Спаржа вийде м’якою, ароматною та з виразним яскравим смаком. Як бонус, у пательні утвориться смачний соус.
Інгредієнти:
- 500 г зеленої спаржі
- 2 пучки зеленої цибулі
- 1 зубчик часнику
- 1/2 бульйонного кубика
- 1/2 склянки води (або стільки ж бульйону, щоб замінити кубик)
- 20 г вершкового масла
- оливкова олія
- сіль та перець до смаку
Рецепт:
1. Відрізаємо суху основу пагонів і добре промиваємо спаржу під проточною водою. Тонко шаткуємо білу частину цибулі та зубчик часнику. На пательню наливаємо олію, додаємо цибулю, часник і вмикаємо середній вогонь.
2. Розміщуємо спаржу так, щоб усі стебла торкалися дна пательні. Посипаємо бульйонним кубиком і наливаємо воду (або наливаємо готовий бульйон). Накриваємо кришкою та готуємо 5 хвилин.
3. Тим часом подрібнюємо зелену частину цибулі. Через 5 хвилин додаємо її до пательні. Перемішуємо, якщо необхідно доливаємо ще трохи води. Накриваємо кришкою та готуємо ще 3 хвилини.
4. Перевіряємо, чи готова спаржа за допомогою ножа — він повинен входити легко, але стебла мають зберегти свою пружність. Додаємо шматочок вершкового масла. За необхідності солимо і перчимо. Добре перемішуємо, щоб масло розтануло та глазурувало спаржу. Подаємо миттєво як закуску або гарнір!
Спаржа із соусом берблан і конвертиками з листкового тіста
Розкішне поєднання хрусткого листкового тіста, пружної спаржі, ніжного соусу та солоних ікринок. Ідеальна закуска, коли потрібно справити враження! Beurre blanc у перекладі з французької означає «біле вершкове масло». Цей соус також називають Beurre nantais (бернанте), оскільки його рецепт був винайдений неподалік міста Нант, в долині річки Луари. Берблан стає соусом внаслідок того, що вершкове масло, танучи, змішується з кислотою від оцту та вина, і в результаті виходить емульсія. Соус берблан потрібно подавати гарячим, тому раджу готувати його в останній момент.
Інгредієнти:
- 500 г зеленої спаржі
- 100 г бездріжджового листкового тіста
- 2-4 ст. л. червоної ікри (за бажанням)
Соус берблан:
- 1 цибулина шалот
- 2 ст. л. оцту (білого вина, яблучного або сидру)
- 2 ст. л. білого вина
- 80 г вершкового масла
Рецепт:
1. Духовку розігріваємо до 180°С. Листкове тісто ріжемо на 4 прямокутники розміром 8х12 см. На деко кладемо лист пергаменту і розкладаємо прямокутники тіста. Ставимо в духовку приблизно на 25 хвилин, вони повинні добре підрум’янитися.
2. Спаржу миємо та відрізаємо сухі кінчики. Кладемо на лист фольги або у форму для запікання, злегка поливаємо оливковою олією та солимо. Ставимо в духовку під деко з конвертиками з листкового тіста на 20 хвилин.
3. Тим часом готуємо соус. Цибулю шалот подрібнюємо. У маленьку пательню чи каструлю наливаємо вино, оцет і додаємо цибулю шалот. Готуємо на середньому вогні 5 хвилин, доки майже вся рідина не випарується. Вимикаємо вогонь і додаємо нарізане кубиками вершкове масло. Активно вмішуємо його в рідину, щоб утворилася емульсія і вийшов соус. Якщо ви вирішили не використовувати ікру — посоліть соус на цьому етапі.
4. Виймаємо спаржу та листкові прямокутники з духовки. Якщо слойки сильно піднялися — розрізаємо навпіл, якщо ні — залишаємо як є. На тарілку кладемо листковий прямокутник, зверху порцію спаржі, поливаємо соусом і викладаємо ікру. Якщо є бажання, зверху накриваємо ще одним прямокутником. Подаємо миттєво, поки страва гаряча, і збираємо компліменти!
Кіш зі спаржею, броколі та лососем
Спаржу радять готувати одразу після купівлі. Але якщо вона полежала в холодильнику кілька днів і трохи «засумувала» – цей кіш дасть їй друге дихання! Ви можете варіювати поєднання овочів, наприклад, замінити броколі на стручкову квасолю або цукіні. Взагалі кіш — геніальний винахід, що потребує мінімум зусиль, мінімум часу і мінімум посуду, що теж важливо.
Інгредієнти:
- 200 г листкового тіста (або тіста для кішів)
- 250 г зеленої спаржі
- 1/4 голівки броколі
- 150 г копченого або свіжого лосося
- кілька гілочок кропу (на бажання)
- 2 яйця
- 2 жмені тертого сиру
- 150 мл жирних вершків
- щіпка мускатного горіха
- сіль, перець
Рецепт:
1. Розігріваємо духовку до 180°С. Форму змащуємо вершковим маслом та викладаємо тісто. Протикаємо дно виделкою і загортаємо краї. Ставимо в холодильник.
2. Миємо і досить дрібно ріжемо спаржу та броколі. Так вони встигнуть пропектися, доки кіш буде в духовці. Лосось ріжемо кубиками. Якщо використовуєте солону чи копчену рибу, рекомендую нарізати дрібніше. Свіжу рибу — крупніше. Кріп подрібнюємо. Збираємо всі інгредієнти у мисці. Розбиваємо яйця, наливаємо вершки та додаємо сир. Солимо, перчимо та посипаємо мускатним горіхом.
3. Ретельно перемішуємо начинку та виливаємо у форму з тістом. Рівномірно розподіляємо по дну. Випікаємо кіш приблизно пів години. Тісто має добре підрум’янитися, а овочі стати м’якими. Цей кіш має чудовий смак як гарячим, так і холодним — на сніданок, обід чи вечерю. Смачного!