Солодка випічка: 5 сезонних рецептів з ягодами

Що готувати з ягодами, якщо їсти їх просто так вже набридло, а думка про консервацію не викликає жодної втіхи? Щось спекти!

Авторка фудблогу «Котлетка» та головна редакторка гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк розповідає п’ять простих рецептів солодкої випічки з сезонними ягодами.

Коблер з полуницею

полуниця — 1 кг
цукор — 1 склянка
вершкове масло — 150 г
лимонний або апельсиновий сік — 2 ст. л.
молоко — 1/3 склянки
крохмаль — 1 ст. л. 
борошно — 1 склянка
сіль — 1/2 ч. л.
розпушувач — 1 ч. л.

Полуницю помити, відрізати хвостики. Якщо ягоди великі, розрізати на дві або чотири частини. Перемішати з цукром, лимонним соком і крохмалем. Викласти у форму для випікання щільним шаром. 

Борошно змішати з розпушувачем, цукром і сіллю. Додати холодне вершкове (холодне — обов’язкова умова!), нарізане маленькими шматочками або потерте на терку. Розтерти все пальцями до утворення крихти. В отриману масу додати молоко, перемішати або збити блендером до однорідної консистенції. 

Столовою ложкою рівномірно розкласти тісто на ягоди. Запікати в нагрітій до 185°C духовці приблизно 45 хвилин. Тісто має стати золотаво-коричневого кольору, а ягідний сироп повинен просочуватися крізь тісто і кипіти. Подавати можна з кулькою ванільного морозива.

Тарт зі смородиною

смородина — 300 г
цукор — 3 ст. л.
крохмаль — 1 ст. л.
пісочне печиво — 200 г 
вершкове масло — 120 г
цукрова пудра — 1 ст. л.

Ягоди помити, скласти в сотейник, додати цукор і крохмаль, перемішати, поставити на повільний вогонь. Постійно помішуючи, довести ягідну суміш до кипіння, потім почекати, поки сироп із білого перетвориться на скляно-прозорий і вимкнути вогонь.

Печиво подрібнити в крихту і змішати з розтопленим маслом. Викласти суміш у круглу форму для запікання, попередньо вистелену пергаментним папером. Наколоти тісто виделкою. Викласти ягідну суміш поверх пісочної основи.

Поставити в нагріту до 190°C духовку та випікати 15-20 хвилин. Готовий тарт остудити, після чого прикрасити свіжими ягодами. 

Кекси з чорницею

вершкове масло — 110 г
цукор — 180 г
яйця — 2 шт.
молоко — 120 г
ванільний цукор — 7 г
борошно — 250 г
розпушувач — 2 ч. л.
сіль — 1/2 ч.л.
чорниця — 250 г

Змішати сухі інгредієнти: борошно, сіль та розпушувач. Міксером збити розм’якшене масло з цукром. Додати по одному яйця і знову збити. Додати молоко і знову перемішати.

До рідких інгредієнтів додати борошно й добре перемішати. Чорницю перемішати з борошном, додати до тіста.

Підготувати паперові формочки. Якщо їх немає, змастити олією та посипати борошном металеві форми. Викласти тісто. Випікати 25 хвилин за температури 190°C.

Пиріг з абрикосами

м’яке вершкове масло — 200 г 
цукор — 200 г
яйця (кімнатної температури) — 3 шт.
розпушувач — 10 г
борошно — 550 г
свіжі абрикоси

Борошно змішати з розпушувачем. Абрикоси помити, підсушити паперовими рушниками, розрізати навпіл, видалити кісточки.

М’яке вершкове масло добре збити. Поступово додати цукор. Повільно ввести по одному всі яйця, постійно збиваючи міксером. Додати борошно з розпушувачем, замісити еластичне тісто. 

Розділити тісто на 2 частини. Одну частину викласти у форму, сформувати високі бортики. Зверху щільним шаром викласти половинки абрикосів.

Другу частину тіста розкачати, нарізати товстенькими смужками і накрити абрикоси решіткою зі смужок із тіста. Випікати пиріг за температури 180°C близько 30 хвилин.

Галета з вишнями

борошно — 200 г 
вершкове масло — 125 г
цукор — 1 ч. л. + для посипки
холодна вода — 4 ст. л.
сіль — дрібка
вишні — 0,5 кг
кукурудзяний крохмаль — 1 ст. л.

Робимо тісто. Для цього холодне вершкове масло перетираємо з цукром, борошном і дрібкою солі до утворення крихти — руками або блендером. Додаємо холодну воду (холодну, можна навіть крижану — це важливо!) та знову змішуємо до гладкої консистенції. Загортаємо тісто в харчову плівку і ставимо в холодильник на пів години.

Вишні миємо, дістаємо з них кісточки. Перемішуємо ягоди з кукурудзяним крохмалем — він має увібрати зайвий сік, який може розмочити нам тісто. 

Тісто дістаємо з холодильника, розкачуємо в тонкий круглий корж на посипаному борошном столі. Перекладаємо тісто на застелене пергаментом деко. У середину кола викладаємо вишні — так, щоб залишити краї для загортання. Посипаємо вишні цукром (пари столових ложок буде достатньо), і загортаємо краї тіста. 

Ставимо в нагріту до 160°C духовку і випікаємо 25-30 хвилин, поки загорнуті краї не стануть красивого золотавого кольору.


Реклама

Популярні матеріали

Пампухи до Різдва: готуємо традиційну українську страву


Новорічний френч: трендовий святковий манікюр


Це база: чорні пуховики, які ніколи не вийдуть з моди


Читайте також
Популярні матеріали