«Котлета по-київськи — дуже стара страва з насправді французьким корінням. У Франції страву готували з курячого філе, в яке загортали курячий фарш. А от київські кулінари замінили начинку на вершкове масло, що зробило котлету дешевшою та популярнішою, але вже з назвою «київська». Класична котлета по-київськи готується так само з філе й часто має кісточку з одного боку. Однак ми вирішили приготувати версію і з курячого фаршу», — розповідає талановитий український шеф-кухар Євген Клопотенко.
Що приготувати на вечерю: котлета по-київськи з курячого фаршу
Яку начинку додати в котлети
Зазвичай ці котлети мають начинку з вершкового масла та зелені. Тут ми використовуємо кріп. Однак часом у котлети кладуть також сир, гриби, яєчний жовток чи інші інгредієнти. Ви можете додати до начинки щось за своїм смаком.
Як зробити панірування
Щоб котлета мала хрустку скоринку, її потрібно панірувати в кілька шарів. Спершу в борошні, а потім двічі в яйці та сухарях. Якщо панірувати в меншій кількості, шкоринка буде тонка й не хрустка. Також важливо заморозити котлети після панірування, інакше шкоринка не триматиметься під час смажіння.
Як смажити котлети
Смажити котлети можна в повному фритюрі чи напівфритюрі. Ми пропонуємо другий варіант, щоб страва була трішки корисніша, а ви використали менше олії. Так, звісно, котлету доведеться перевертати кілька разів і контролювати, щоб вона гарно просмажилася з усіх боків.
Як приготувати котлету по-київськи
Інгредієнти:
600 г курячого фаршу
½ ч.л. солі
100 г масла
10 гілочок кропу
50 г борошна
3 яйця
150 г панірувальних сухарів
350 мл соняшникової олії
Котлета по-київськи: покроковий рецепт
- Посоліть 600 г фаршу та відбийте руками об тарілку. Змастіть руки водою та розділіть фарш на 8 овальних частин. Поставте їх у холодильник на 30 хвилин.
- Посічіть кріп, масло розріжте на 8 однакових кубиків. Обваляйте масло в кропі.
- Дістаньте мʼясо з холодильника та сформуйте овальні котлети, вкладаючи всередину кубик масла.
- Обваляйте котлети в 50 г борошна, викладіть на дощечку та поставте в морозилку на 20 хвилин.
- Збовтайте 3 яйця, висипте 150 г панірувальних сухарів на пласку тарілку. Дістаньте котлети з холодильника та запаніруйте котлети в яйці, потім в сухарях, потім знову в яйці та знову в сухарях. Знову покладіть котлети в морозилку на 20 хвилин.
- У глибоку пательню налийте 350 мл олії та розігрійте її. Олія буде готова, якщо шматочок хліба, вкинутий в олію, почне смажитися та виділяти бульбашки. Викладіть у пательню котлети та смажте по 6 хвилин з двох боків. Розігрійте духовку до 180 градусів.
- Перекладіть котлети в форму для запікання, поставте в духовку та доведіть до готовності впродовж 10 хвилин. Подавайте їх гарячими.