Сезонний десерт: смачний абрикосовий пінник

Готуємо за рецептами української фудблогерки Олени Сагун

«З ягід і фруктів в Україні робили не тільки киселі, компоти та варення. Також ягоди/фрукти додавали до пінників — десертів зі збитих білків. Про пінники я дізналася кілька років тому. Згадала про цю страву і вирішила зготувати саме її. Та й з вами поділитися рецептом.

Я обрала абрикосовий варіант, бо поки ще можна знайти абрикоси. Але підійдуть й інші фрукти чи ягоди (наприклад, яблука, малина, чорниці, сливи). Упевнена, буде дуже смачно. Ще я зустрічала рецепти кавових та шоколадних пінників. Їх також хочу згодом  приготувати, але зараз повернемося до абрикосового варіанта.

Декілька нюансів. Сьогоднішній пінник я готувала за максимально простим рецептом. У ньому є тільки білки, пюре та цукор. Десерт виходить смачний, ніжний, невагомий. Текстура нагадує вологу меренгу. Проте варто брати до уваги, що якихось стабілізуючих компонентів тут немає, тому пінник має властивість осідати. Це впливає на зовнішній вигляд, але смак від цього гіршим не стає, тож вважаю, що це не біда», — запевняє українська фудблогерка Олена Сагун.

Отже, готуємо!

Інгредієнти для 6 порційних форм діаметром 10 см та ємністю 240 мл:

– 4 білки (з холодильника);

– 6 ст. л. цукру;

– 1 ч. л. ванільного цукру;

– 300 г абрикосів;

– трохи вершкового масла та борошна для притрушування формочок;

– за бажанням — мигдалеві пластівці та цукрова пудра для прикрашання.

Готуємо:

Абрикоси нарізаємо невеликими шматочками, складаємо в каструлю, додаємо 3 ст. л. цукру, перемішуємо, ставимо на середній вогонь і варимо до м’якості (періодично помішуємо). Абрикоси пускають сік, тож воду я не додавала. У мене абрикоси були досить спілі, тож варилися приблизно 15 хвилин. Можливо, твердіші варитимуться трохи довше.

Зварені абрикоси ретельно перетираємо через сито, щоб у нас було максимально однорідне пюре без шкірок та волокон. Після перетирання залишиться десь 150-170 г пюре. Це нормально. Даємо пюре охолонути до кімнатної температури.

Переходимо до білків. Кладемо їх у глибоку посудину (бажано металеву), збиваємо міксером на максимальній швидкості до моменту, коли утвориться піна і від насадок почнуть залишатися сліди. Додаємо 3 ст. л. звичайного цукру і 1 ч. л. ванільного, продовжуємо збивати до пишності та стійких піків. Білкову масу додаємо до абрикосового пюре, робимо це порціями в 3-4 етапи. Щоразу після додавання білків обережно перемішуємо, зачерпуючи масу від стінок до центру форми. Стараємося, щоб маса не осіла.

Коли всі компоненти будуть поєднані, змащуємо наші формочки зсередини маслом, присипаємо борошном, розподіляємо пінники по формочках, не доходячи десь 1 см до країв. За бажанням притрушуємо мигдалевими пластівцями та цукровою пудрою. Ставимо у розігріту до 200 градусів духовку. Я випікала 15 хвилин, проте орієнтуйтеся на вашу духовку. Під час випікання пінники піднімуться над формочками і можуть трохи потріскатися на поверхні, це не страшно.

Готові пінники дістаємо, можемо за бажанням ще притрусити цукровою пудрою. Повного охолодження чекати не обов’язково, бо пінники осідають. Тож їсти можна, коли вони просто стануть комфортної температури. Хоча, звичайно, якщо ви не з’їсте все одразу, то й холодними пінники вам також смакуватимуть. Ось і все! Смачного!


Реклама

Популярні матеріали

Яке взуття обирають на зиму модниці: 28 найстильніших варіантів...


Осінній вікенд у Львові: гід найкращими локаціями 


DOROFEEVA, Jerry Heil, Klavdia Petrivna: оголошені номінанти...


Читайте також
Популярні матеріали