«Тарт, мабуть, найестетичніший пиріг, який завжди вигідно виглядає під час подачі. До того ж його і готувати просто, якщо за основу обрати пісочне тісто — найпростіший і перевірений варіант основи для будь-яких пирогів та тартів.
Я приготував ароматний сливовий тарт із меленою кавою, кардамоном, корицею та цедрою лимона. У рецепті можна використовувати будь-який сорт слив, а також як свіжі, так і заморожені плоди. Останні необхідно попередньо розморозити. Перш ніж приступити до покрокового рецепта, поділюся порадами, як приготувати пісочне тісто», — каже Євген Клопотенко.
Як зробити пісочне тісто
Вершкове масло. Умовно пісочне тісто можна поділити на два види — з розм’якшеним вершковим маслом та холодним. Який би варіант ви не вибрали, головне — чим якісніше і жирніше масло, тим краще воно не даватиме борошну склеюватися, а значить, вийде ідеальне пісочне тісто.
Яйця. Для пісочного тіста можна використовувати ціле яйце, але білок склеюватиме інгредієнти, тому не вийде пісочного ефекту. Якщо додати лише жовток, то тісто вийде розсипчастим і довше залишатиметься м’яким.
Рідина потрібна для того, щоб замісити тісто і воно набуло пластичної форми. Можна використовувати воду або молоко, але додавати слід по 1 ст. л., вимішувати і знову додавати. На 350 г борошна, 1 яйце та 150 г вершкового масла необхідно до 3 ст. л. рідини, та не більше.
Цукор. Для приготування пісочного тіста можна використовувати і білий кристалічний цукор, і коричневий. Також можна брати цукрову пудру, тому що вона рівномірно розподілиться по всьому тісту.
Додаткові інгредієнти. Як правило, сипкість пісочного тіста досягається правильною пропорцією інгредієнтів та дотриманням послідовності приготування, саме тому для такого тіста не використовують ні соду, ні розпушувачі. Додаткового смаку тісту можуть надати кава, мелений імбир, кориця, мелена гвоздика та ваніль.
Як приготувати сливовий тарт
Складові:
Для начинки:
400 г слив
200 г цукру
100 мл води
1 ст. л. меленої кави
3 плоди кардамону
2 палички кориці
1/2 лимона (цедра)
3 гілочки м’яти (за бажанням та опціонально)
Для тіста:
350 г борошна
200 г вершкового масла
1 яйце
дрібка солі
1 ст. л. цукру
1-3 ст. л. молока чи води (або 50 на 50)
Пісочне тісто та сливи. Покроковий рецепт ароматного сливового тарта
Підготуйте всі інгредієнти для приготування тарта. Якщо у вас заморожені сливи, заздалегідь їх розморозьте. Також дістаньте масло з холодильника, щоб воно було кімнатної температури, та увімкніть духовку на 180 градусів. Для приготування пісочного тіста змішайте в мисці 350 г борошна з 200 г вершкового масла, додайте один жовток, щіпку солі та 1 ст. л. цукру. Останній можна замінити на цукрову пудру. Замісіть однорідне тісто. Якщо воно виходить дуже сухим, додавайте по 1 ст. л. рідину — молоко чи воду, але не більше 3 ст. л. Рідина зробить тісто однорідним та еластичним.
Розкачайте тісто між двома аркушами пергаменту за допомогою качалки, виходячи з розміру форми. Моя форма — 26 см.
Акуратно викладіть тісто у форму для тарта і трохи притисніть його бортики руками.
Залишки тіста, які виходитимуть за борти форми, потрібно зрізати ножем. Зробіть виделкою проколи в тісті, щоб воно рівномірно пропеклося і не роздувалося. Поставте тісто в розігріту до 180 градусів духовку на 10-15 хвилин.
Поки випікається тісто, приготуйте начинку. Помийте 400 г слив, розріжте їх навпіл і очистьте від кісточок. Якщо у вас заморожені сливи, розморозьте, відкиньте на друшляк і дайте стекти зайвій рідині.
Перекладіть сливи в сотейник, додайте 200 г цукру, 100 мл води, 3 плоди кардамону, 1 ст. л. меленої кави та 2 палички кориці.
Готуйте сливи приблизно 15-20 хвилин на дуже маленькому вогні, постійно помішуючи, щоб суміш не пригоріла.
Готову начинку відкиньте на друшляк, щоб прибрати зайву рідину, і дістаньте палички кориці.
Вийміть основу для тарта з духовки та рівномірно розподіліть начинку по всьому периметру тіста за допомогою ложки. Поставте тарт у розігріту до 180 градусів духовку на 10-15 хвилин.
Дістаньте тарт із духовки і дайте йому трохи охолонути. Натріть на дрібній тертці трохи цедри лимона просто на тарт. Прикрасьте готовий тарт листочками м’яти, щоб надати йому свіжу, приємну нотку.