Гарбузове лате — один із головних символів і Pinterest-трендів цієї осені. Модний напій з ароматами кориці, гвоздики, імбиру не тільки візуально привабливий, але й дуже смачний.
Сьогодні ми приготуємо модний гарбузовий лате, який в Америці та в ресторанних меню називають не інакше як pumpkin spice latte, за рецептом відомого американського шеф-кухаря Боббі Флея.
Рецепт pumpkin spice latte
Компоненти для однієї порції гарбузового лате
1 чашка еспресо (або ж дві чашки для більш насиченого кавового смаку і бадьорого ефекту)
Гарбузове пюре — 50 г
Кориця мелена — ¼ чайної ложки
Імбир мелений — ⅛ чайної ложки (щіпка)
Мускатний горіх мелений — ⅛ чайної ложки
Гвоздика мелена — буквально щіпка (на кінчику ножа)
Ванільний екстракт — ½ чайної ложки
Звичайне молоко або ж мигдальне, вівсяне чи соєве (вони добре спінюються) — 240 мл
Збиті вершки для подачі — за бажанням
Щіпка меленої кориці та мускатного горіха — за бажанням для подачі
Кленовий сироп або коричневий цукор — приблизно 2–3 столові ложки (залежно від солодкості, яку ви хочете отримати)
Щіпка солі
Покрокова інструкція
- Запечіть або відваріть гарбуз до м`якості, а потім збийте блендером до однорідної маси.
- Приготуйте еспресо або міцну заварну каву.
- Підігрійте молоко.
- У невеликій каструлі нагрійте молоко до гарячого стану (але не до кипіння!) — приблизно до 65-70°C.
- Якщо хочете ідеальний баланс смаків — змішайте спеції заздалегідь у маленькій баночці (у пропорціях, як написано вище) і додавайте по ½ чайної ложки цієї суміші на порцію лате, регулюючи насиченість.
- Додайте гарбузове пюре і спеції в гаряче молоко. Перемішайте до однорідності.
- Спіньте молоко, якщо є спінювач або ручний віночок: мета — отримати ніжну піну зверху лате.
- В чашку налийте еспресо, потім зверху акуратно влийте молоко з кленовим сиропом (або коричневим цукром) і піною.
- Додайте зверху збиті вершки (якщо хочете), потім дрібку кориці або мускатного горіха.