Покроковий рецепт дуже смачної паски із сухофруктами

Готуємо святковий десерт для всієї родини

Сьогодні ми разом з українською food-блогеркою Антоніною Латайко приготуємо смачну паску. Цей рецепт потребуватиме від вас і часу, і терпіння, але результат точно того вартий

паска рецепт 2024

Рецепт смачної паски

Інгредієнти для паски:

250 г сухофруктів (родзинки, курага, сушена журавлина, цукати в будь-якій пропорції)

250 г вершкового масла

250 сметани (середньої жирності)

500 г цукру

0,25 л молока

10 жовтків

75 г свіжих дріжджів

1,5 кг борошна

ваніль, мускатний горіх, кардамон, кориця, цедра лимона

2 ст. л. міцного ароматного алкоголю

паска рецепт фото

Покроковий рецепт паски

Заздалегідь підготуйте сухофрукти, заливши їх на ніч невеликою кількістю рому або іншого ароматного алкоголю. Просійте борошно у велику миску. Невелику частину борошна відкладіть окремо — можливо, воно вам не знадобиться. Відокремте білки від жовтків. Білок буде потрібен лише один, для прикрашання паски.

А до жовтків треба додати дрібку солі та відставити на деякий час. Сіль допоможе зробити жовтий колір більш насиченим. Дістаньте з холодильника масло. Воно має бути дуже м`яким. Можна навіть підтопити його в мікрохвильовці.

Готуємо опару для паски

Розвести дріжджі в теплому (не гарячому!) молоці, додати столову ложку цукру та борошна, накрити харчовою плівкою або рушником і поставити в тепле місце (можна попередньо прогріти духовку на мінімальній температурі й поставити тісто в неї). Дріжджі мають добре спінитися і забурлити. Якщо з ними нічого не сталося протягом пів години, значить, дріжджі неактивні, їх потрібно замінити, повторивши все заново.

Жовтки збити з цукром до білого. Додати сметану, цедру лимона, інші прянощі (корицю, кардамон, мускатний горіх, ваніль). Акуратно влити сюди опару, перемішати. А тепер всипати 2/3 борошна і замісити руками тісто. У самому кінці додати дуже м`яке масло. Якщо потрібно, досипати все борошно. Тісто має бути не надто щільним, воно має залишатися м`яким і еластичним. Присипати миску борошном, покласти в неї тісто і поставити його підходити в теплому місці. Обов`язково накрити плівкою або вологим рушником.

Приблизно через годину-півтори перевірити тісто. Воно має вже добре піднятися. Посипте робочу поверхню борошном, дістаньте тісто і добре його вимісіть. Воно має вийти гладким і блискучим, не прилипати до рук. Додайте сухофрукти та рівномірно розподіліть їх по тісту. Знову присипте миску борошном і відправте в тепле місце підходити.

Ще хвилин за 40-50 тісто повинно добре піднятися і мати приблизно такий вигляд, як на фото.

опара для паски

Тепер можна розкладати тісто по формочках. Дуже зручно використовувати паперові одноразові, вони не потребують додаткової обробки. Відщипуйте руками шматочок тіста і загинайте його краї всередину до центру, щоб сформувати рівні кульки зі швом внизу. Тісто має займати максимум 1/3 висоти форми.

Перед випічкою дайте пасочкам «настоятися» востаннє. Для цього їх знову ж таки потрібно залишити в теплому вологому місці. Можна поставити на плиту (не гарячу!), а поруч із ними каструлю з окропом, вона віддаватиме пару. Не забудьте накрити форми рушником. В кухні не повинно бути ніяких протягів — дріжджове тісто їх дуже не любить.

Приблизно за 20-30 хвилин кульки тіста всередині форм мають добре підійти, мінімум у 2 рази. Змащуємо їхню поверхню жовтком або просто добре розмішаним яйцем, це дасть нам красиву рум`яну скоринку.

Потім відкриваємо розігріту до 170-180 градусів духовку (режим конвекції), добре збризкуємо її водою з пульверизатора і відправляємо пасочки випікатися. Через 15 хвилин зменшуємо температуру до 160-150 градусів і випікаємо ще 30 хвилин. Перші пів години не відкривайте духовку, а потім стежте за пасками, можливо, вони будуть готові трохи раніше. Усе залежить від їхнього розміру. Що більша паска, то довше і за меншої температури її потрібно пекти. Якщо ви бачите, що паска швидко і сильно зарум`янилася, можна накрити її зверху вирізаним із пергаменту або фольги кружечком.

Перевіряйте готовність довгою дерев`яною шпажкою. Вона має виходити з тіста сухою.

Готові паски залишити на 10-15 хвилин віддихатися після випічки. І вийняти з форм, якщо ви використовуєте багаторазові. Для паперових нічого робити не потрібно. Прикрасити паски (після їх повного охолодження) можна білою глазур`ю. Для цього в білок додайте 150-200 г цукрової пудри та виделкою ретельно перемішайте. Полийте зверху пасочки та прикрасьте кольоровою посипкою або цукатами.


Реклама

Популярні матеріали

10 фільмів, які варто передивитися цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Поза трендами: самобутні прикраси в техніці Мокуме ґане від...


Читайте також
Популярні матеріали