Осіння випічка: 5 затишних рецептів

До чаю, кави або запашного глінтвейну

Осінь — ідеальна пора для запашної випічки. Пироги, шарлотки, кекси й кексики — все це добре смакуватиме з чашкою імбирно-лимонного чаю або запашного глінтвейну під новий сезон улюбленого серіалу. 

Редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA й авторка кулінарного блоґу «Котлетка» Маша Сердюк ділиться ідеями затишної осінньої випічки: морквяні кексики, гарбузовий пиріг, грушева шарлотка, а також пиріг з яблуком або улюбленим варенням. Обирайте рецепт, який вам до душі, готуйте й насолоджуйтеся осінніми днями.

Морквяні кексики

морква — 100 г

борошно — 100 г

яйця — 2 шт.

цукор — 100 г

олія — 50 г

розпушувач — 1 ч. л.

кориця — 1 ч. л. 

сіль — дрібка

Яйця збити виделкою. Сиру моркву помити, почистити й натерти на дрібній терці. Змішати з яйцями, додати цукор і дрібку солі, добре перемішати. Влити олію, знову перемішати. Всипати просіяне через сито борошно, розпушувач і корицю, все добре вимішати. Тісто має вийти як густа сметана.

Викласти тісто у формочки так, аби воно заповнювало формочки на 2/3. Поставити в розігріту до 200°С духовку і запікати 30 хвилин.

Пиріг з варенням

борошно — 360 г

вершкове масло — 180 г

яйця — 2 шт. 

розпушувач — 1 ч. л. 

цукор — 100 г

улюблене варення — 250 г

У мисці збиваємо одне яйце та один жовток (білок залишаємо, аби змастити ним пиріг). Додаємо цукор, все добре перемішуємо вінчиком. Потім додаємо натерте на тертці вершкове масло, теж добре перемішуємо його з яйцями. Всипаємо просіяне борошно і розпушувач, замішуємо м’яке, еластичне тісто.

Готове тісто розділяємо на дві частини — так, щоб одна частина була 1/3 від усієї маси тіста. Маленьку частину тіста прибираємо в холодильник, велику розкачуємо на посипаній борошном поверхні завтовшки 2 см. Викладаємо тісто у роз’ємну форму для випічки, змащену олією, формуючи бортики. Зверху на тісто викладаємо улюблене густе варення або джем. Решту тіста дістаємо з холодильника, розкачуємо в тонкий пласт і нарізаємо смужками, з яких робимо сіточку поверх варення. Змащуємо пиріг збитим білком і ставимо в нагріту до 180°С духовку на 30-40 хвилин. 

Яблучний пиріг

борошно — 250 г

яблука — 5 шт.

яйця — 3 шт. 

цукор — 200 г 

сметана — 150 г 

вершкове масло — 80 г

розпушувач — 1 ч. л. 

сіль — щіпка 

Два яблука чистимо, ріжемо кубиками для начинки та збризкуємо лимонним соком, щоб не потемніли. У великій мисці змішуємо цукор і яйця, додаємо м’яке вершкове масло та сметану. Усе добре збиваємо міксером. Коли маса стане однорідною, поступово додаємо просіяне борошно. Готове тісто має бути як рідка сметана. 

Додаємо в тісто нарізані яблука, перемішуємо, аби шматочки яблук рівномірно розподілилися по всьому тісту. Викладаємо тісто у форму, змащену олією або вершковим маслом. Три яблука ріжемо тонкими слайсами та викладаємо по колу зверху на тісто. Посипаємо трохи цукром і ставимо в нагріту до 180°С духовку на 1 годину.

Грушева шарлотка

борошно — 160 г

груші — 4 шт. 

цукор — 200 г

яйця — 4 шт.

Груші миємо, одну відкладаємо в бік, три очищаємо, нарізаємо пласкими скибками. У великій мисці збиваємо яйця в пишну піну, після чого додаємо цукор і знову збиваємо до густої, світлої та пишної маси. Поступово додаємо в яєчну суміш просіяне борошно та лопаткою замішуємо тісто. 

У змащену олією форму викладаємо на дно шматочки груші, заливаємо тістом, аби воно добре покрило фрукти. Ставимо в нагріту до 180°С духовку, випікаємо 30-40 хвилин. Готовий пиріг охолоджуємо у формі, після чого прикрашаємо тоненькими скибками груші. На бажання перед подачею можна посипати шарлотку цукровою пудрою.

Гарбузовий пиріг

Для тіста

борошно — 400 г

вершкове масло — 250 г 

яйця — 1 шт.  

цукор — 2 ч. л. 

Для начинки

м’якота гарбуза — 900 г  

яйця — 3 шт.  

цукор — 100 г

жирні вершки — 100 мл

крохмаль — 1 ст. л.

кориця мелена — 0,5 ч. л.  

сіль — щіпка

мелений імбир, мускатний горіх, кардамон — до смаку

Просійте в миску борошно. Додайте холодне вершкове масло, нарізане кубиками. Розітріть пальцями в крихту. Потім додайте цукор і яйце, замісіть тісто. За необхідності влийте трохи крижаної води чи молока. Сформуйте з тіста кулю, загорніть у харчову плівку і поставте в холодильник на пів години.  

М’якоту гарбуза наріжте невеликими шматочками та запікайте в духовці при 180°С 15-20 хвилин. Остудіть, складіть у блендер, додайте всі інші інгредієнти для начинки. Подрібніть до однорідної маси. 

Тісто розкачайте, викладіть у форму для випічки й сформуйте бортики. Наколіть виделкою і випікайте в розігрітій до 180°С духовці 10 хвилин. Потім рівномірно викладіть гарбузову начинку і поверніть пиріг у духовку. Запікайте приблизно 50 хвилин при 180°С. Перед подачею добре остудіть пиріг.


Реклама

Популярні матеріали

Пампухи до Різдва: готуємо традиційну українську страву


Новорічний френч: трендовий святковий манікюр


Це база: чорні пуховики, які ніколи не вийдуть з моди


Читайте також
Популярні матеріали