Сьогодні разом з українською food-блогеркою Анастасією Ганжею пропонуємо спекти запашний і поживний тарт з сезонними продуктами: інжиром та волоським горіхом. Основа тарту зроблена за рецептом великого французького кондитера П`єра Ерме.
Інгредієнти:
150 г вершкового масла;
95 г цукрової пудри;
сіль до смаку;
30 г мигдалевого борошна;
50 г жовтків;
250 г цілозернового борошна (можна звичайного).
Для начинки:
160 г вершкового масла;
160 г цукру (в мене коричневий);
3 яйця;
190 г перемелених на кавомолці волоських горіхів;
4-5 шт. свіжого інжиру;
1 ч. л. кориці
Спосіб приготування:
1. М`яке масло збиваємо з цукровою пудрою, сіллю та мигдалевим борошном в пухку масу. Додаємо жовтки, ще раз збиваємо до однорідності.
2. Всипаємо борошно та силіконовою лопаткою замішуємо пастоподібне тісто. Відділяємо ~350 г тіста для майбутнього тарту (решта можна заморозити або спекти смачне пісочне печиво). Збираємо наше тісто докупи, притискаємо долонькою, щоб вийшов диск, загортаємо у плівку і відправляємо в холод на 1-1,5 години.
3. Дістаємо тісто з холодильника, даємо йому постояти пару хвилин за кімнатної температури, розкочуємо обережно до товщини ~3-4 мм. Це зручно робити на силіконовому килимку або на великому шматку пергаменту.
4. Тісто обережно переносимо в не змащену маслом форму, притискаємо до стінок, зрізаємо зайве, наколюємо виделкою і відправляємо в холодильник мінімум на 1,5 години, щоб тісто звикло до форми.
5. Через 1,5 години накриваємо основу для майбутнього тарту пергаментом, насипаємо зверху горох або іншу крупу (в мене спеціально для цих цілей є банка перловки, яку я використовую суто для пирогів, вона багаторазова). Пекти основу 20 хвилин під гнітом, потім зняти та пекти ще 10 хвилин до рум`яності. Дати основі повністю вистигнути. Якщо все правильно зробити, тісто не має сповзти під час випікання, і у вас вийде гарна та рівна основа для тарту.
6. Для начинки: масло збити з коричневим цукром, додати яйця, ще раз збити, потім всипати перемелені горіхи та збити ще раз до однорідності.
7. Вилити начинку в основу для тарту, зверху довільно розкласти шматочки інжиру та посипати корицею. Пекти при 180 °C протягом 30 хвилин.
8. Готовий тарт повністю остудити перед подачею. Смачного!