«Цей традиційний американський десерт популярний у всьому світі, і здається, що його обожнюють навіть ті, хто не любить сир. Багато хто думає, що готувати чизкейк — складно, але це не так. Головне — дотримуватися покрокової інструкції, і все вийде», — запевняє Євген Клопотенко.
Із чого готують чизкейк
Усе дуже просто: чизкейк готують із крем-сиру або жирного сиру, яєць, цукру та роблять два варіанти — з випіканням та холодний з використанням желатину. Викладають начинку на пісочне тісто або роблять без основи, щоб вийшло суфле. Решта добавок — політ фантазії. У чизкейк додають фрукти, ягоди, шоколад та авокадо, щоб зробити структуру більш масляною. Готують солоні чизкейки з оливками та маринованими огірками. Ми ж зробили десерт із начинкою із сиру, банана та смородини. Вийшов ніжний і в міру солодкий чизкейк з ледь помітним банановим смаком і ненав’язливим переходом до помірно кислого.
Як приготувати чизкейк з бананом, смородиною та кардамоном
Інгредієнти:
Для пісочного тіста:
150 г вершкового масла (82,5%)
75 г цукру
3 яйця
2 дрібки солі
250 г пшеничного борошна
1/2 ч. л. розпушувача
Для начинки:
500 г сиру (9%)
150 г цукру (+ 25 г у смородину)
2 банани
1/4 ч. л. меленого кардамону
50 мл сметани (20%) або кефіру (2,5%)
250 г свіжої або замороженої смородини
2 ст. л. кукурудзяного крохмалю
Чизкейк з бананом, смородиною та кардамоном: покроковий рецепт
Вершкове масло дістаньте з холодильника, щоб воно стало кімнатної температури та розм’якло. Якщо у вас заморожена смородина, попередньо не розморожуйте її, інакше ягоди пустять сік, а це нам не потрібно. Свіжу смородину помийте, переберіть і викладіть на паперовий рушник, щоб увібралася вода.
Приготуйте пісочну основу чизкейка. Візьміть 3 яйця та відокремте жовтки від білків. Білки залиште для сирної начинки. У мисці або чаші кухонної машини змішайте 150 г розм’якшеного вершкового масла (82,5%) з 3 жовтками та 150 г цукру. Використовуйте міксер на середніх оборотах або кухонну машину з К-подібною насадкою. На цьому етапі приготування залишаться крупинки цукру, що цілком нормально.
Додайте в миску або чашу кухонної машини 250 г пшеничного борошна, 1/2 ч. л. розпушувача та 2 дрібки солі для балансу смаку. Перемішайте інгредієнти до однорідної маси.
Візьміть розбірну форму діаметром 22 см. У неї необхідно викласти пісочне тісто. Зверніть увагу, якщо тісто тепле, то не вдасться його ідеально розкачати, тому обгорніть харчовою плівкою та покладіть у холодильник на 10-15 хвилин. Якщо тісто прохолодне, одразу переходьте до наступного кроку.
Перекладіть тісто на лист пергаменту та накрийте другим листом. Розкачайте коло такого діаметра, якого у вас форма. Приберіть верхній лист і перекладіть тісто у форму, притискаючи до дна та бортиків.
Форму з пісочною основою поставте в холодильник на 20 хвилин.
Увімкніть духовку розігріватися до 220 градусів.
Зробіть начинку. У глибоку миску всипте 500 г сиру (9%), додайте 2 середні банани, 3 білки, що залишилися, 50 мл сметани (20%) або кефіру (мінімум 2,5%), 150 г цукру та 1/4 ч. л. меленого кардамону. Інгредієнти перебийте блендером до однорідної маси. Ми не рекомендуємо використовувати сир меншої жирності, тому що з ним не вийде масляної та ніжної структури чизкейка.
В окремій мисці змішайте 250 г свіжої чи замороженої смородини з 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю та 25 г цукру.
Дістаньте форму з пісочною основою з холодильника, всипте смородину з кукурудзяним крохмалем на дно, рівномірно розподіляючи. Зверху на ягоди вилийте сирну начинку. Акуратно розрівняйте силіконовою лопаткою.
Поставте чизкейк у розігріту до 220 градусів духовку та зменште температуру до 160 градусів. Готуйте десерт 1 годину 15 хвилин. Після того як чизкейк приготується, дістаньте його з духовки та залиште у формі до повного остигання та стабілізації. На це піде мінімум година.