«Про українську кухню я можу розповідати нескінченно. І сьогодні поговоримо про галушки. Нескладно здогадатися, що їхня назва, ймовірно, походить від назви невеликого овального каміння — гальки. Я впевнений, що є ще кілька версій походження цієї назви, але мені найбільше подобається саме ця. Галушки іноді порівнюють з варениками, але на відміну від останніх їх готують без начинки, але з різноманітними доповненнями. Їх буває багато, і вони можуть бути різні — це шкварки, м’ясо, ягоди. У піст часто подавалися галушки із заправкою зі смаженої цибулі. Галушки можна подавати як окрему страву, а можна додавати в супи чи борщ.
Існують різні способи приготування галушок: можна робити тісто з пшеничного або гречаного борошна, можна розкачувати його та розрізати на квадратики або просто відщипувати тісто руками та кидати у воду, бульйон чи молоко. Сьогодні я вирішив трохи поекспериментувати та поєднати щипані галушки з фаршем та вишнями. Вийшло просто неймовірно круте поєднання!» — каже Євген Клопотенко.
Як приготувати галушки з м’ясом та вишнями
Для тіста:
400 г борошна
250 мл кефіру
1 яйце
1/2 ч. л. солі
1 ст. л. цукру
Для заправки:
500 г фаршу (асорті)
400 г вишні (замороженої)
1/2 ч. л. коріандру меленого
1/2 склянки сметани
2-3 ст. л. соняшникової олії (+ для змащування галушок)
сіль та перець до смаку
Галушки з м’ясом та вишнями: покроковий рецепт
Для тіста змішайте в мисці 400 г борошна з 250 мл кефіру, 1 яйцем, 1 ст. л. цукру та 1/2 ч. л. солі. Замісіть м’яке тісто, яке не буде липнути до рук.
У великій каструлі закип’ятіть воду, додайте трохи солі. Відривайте невеликі шматочки тіста і кидайте їх у киплячу воду. Варіть приблизно 2 хвилини та діставайте шумівкою. У готові галушки додайте трохи олії, щоб вони не злипалися, і накрийте рушником, щоб вони залишалися теплими до моменту подачі.
Для заправки підсмажте 500 г фаршу на сковороді з 2-3 ст. л. олії. Посоліть і поперчіть до смаку, додайте 1/2 ч. л. меленого коріандру. Тушкуйте до готовності фаршу.
За 5 хвилин до готовності фаршу додайте до сковороди 400 г попередньо розморожених вишень без кісточки, можна додати до м’яса і трохи соку.
Викладіть у сковороду готові галушки та тушкуйте разом ще 1 хвилину. Під час подачі заправте страву сметаною (вам знадобиться приблизно 1/2 склянки сметани).