Корисне та ситне меню на Великий піст: рекомендує діетолог

Зірковий експерт Наталія Самойленко знає, як пройти цей період без надмірного налягання на вуглеводи

У Великий піст церковний устав закликає повністю відмовитись від їжі тваринного походження. Найсуворіше дотримання передбачає елімінацію будь-якого м‘яса, молока, яєць і продуктів, до складу яких вони входять.

Як пройти цей 47-денний період без надмірного налягання на вуглеводи, та яку білкову їжу вживати, оминаючи будь-яку згадку про братів наших менших?

1. Обирайте цільнозернові крупи та борошно з них.

2. Не забувайте про рослинні білки: м‘ясо замініть на бобові (нут, сочевиця, хумус, квасоля, ін.), гриби, тофу та інші варіанти соєвих продуктів.

3. Зробіть акцент на овочах в різних варіаціях — рагу, соте, ікра, квашені, гриль, запечені та парові з додаванням корисних жирів у вигляді кунжуту, льону, горіхів, авокадо.

постное меню

4. Солодощі замініть на цільні фрукти (до 300 г на добу), а 1-2 рази на тиждень чергуйте з сухофруктами (30 г) та справжнім чорним шоколадом 20 г.

5. При цілковитому дотриманні посту двічі за весь період можна побалувати себе рибою (білою або червоною дикого вилову).

6. Не забувайте про водний режим.

Хочеться наголосити, що Великий піст — це більше про духовне, але тіло буде вдячним за розвантаження, навіть тижневе.

Орієнтуйтеся на свій стан, не доводьте до виснаження та слідкуйте за самопочуттям без суворих обмежень.


Реклама

Популярні матеріали

Які босоніжки нам потрібні цієї весни


«Діамант — найгарніша і найбажаніша інвестиція»: засновниця Diva...


Сучасний погляд на українські традиції: чому варто відвідати...


Читайте також
Популярні матеріали