Класика Таїланду: дуже простий рецепт супу том ям

Готуємо з Євгеном Клопотенком

«Том ям можна назвати класикою Таїланду. Цей кисло-гострий та неймовірно ароматний суп там популярний так само, як у нас борщ. Його готують усі і скрізь — у престижних ресторанах, у вуличних крамницях та вдома. Історія страви точно невідома, але деякі джерела вказують на те, що том ям прийшов із центральної частини Таїланду, де в річці Чао Прайя колись давно водилося багато прісноводних креветок.

Раніше я вважав поєднання м’яса та риби чи морепродуктів чимось досить дивним, адже ми звикли споживати ці продукти окремо. Але, спробувавши таку комбінацію інгредієнтів, я був просто вражений, як це смачно. Хочу, щоб і ви це відчули, тому готуємо том ям із креветками та мідіями на курячому бульйоні. До речі, бульйон можна зварити заздалегідь, тоді для приготування страви ви витратите мінімум часу. І, звісно, ми самостійно приготуємо пасту том ям, котра є серцем страви. Її можна купити вже готову, але мені захотілося приготувати її самостійно.

Відразу скажу, деякі інгредієнти не зовсім звичні для нас. Наприклад, листя кафір-лайма або лемонграс. Без них не можна приготувати том ям, тому що тоді вийде зовсім інша страва. Тому навіть не питайте мене, чим їх можна замінити. Сьогодні ці продукти можна знайти на полицях великих супермаркетів та у багатьох інтернет-магазинах. І якщо ви хочете відчути смак справжнього Таїланду, я раджу вам докласти трошки зусиль і відшукати всі ці інгредієнти. Замість заморожених лемонграса та листя кафір-лайму можна використовувати сухі, вони є у продажу. Смак, можливо, вийде не таким насиченим, але страва буде смачною і схожою на оригінал», — каже Євген Клопотенко.

Інгредієнти

Для том яма:

2 курячі стегна або філе стегна без кістки

200 г тигрових креветок

100 г мідій

½–1 перець чилі

1 пучок кінзи

2 зубчики часнику

5-7 листків кафір-лайма

1 стебло лемонграсу

100 г шиїтаке або печериць

2 лайми

3 ст. л. рибного соусу

3 см кореня імбиру

2 ст. л. соняшникової олії

1 ст. л. томатної пасти

за смаком сіль

Для 1 л курячого бульйону:

2 курячі стегна або філе стегна без кістки

1 цибулина

1 морквина

1 лавровий лист

за смаком сіль

Том ям: дуже простий покроковий рецепт

Підготуйте всі інгредієнти для приготування супу том ям. Зваріть курячий бульйон — складіть усі інгредієнти для нього в каструлю, залийте водою і варіть 25-30 хвилин. У результаті має вийти 1 л бульйону.

Приготуйте пасту том ям для заправки супу. Для цього покладіть у ступку 5-7 листків кафір-лайма. Щоб легше було їх перебити, порвіть на дрібніші частини.

Стебло лемонграсу злегка відбийте тупою стороною леза ножа. Середину наріжте слайсами та киньте у ступку, а щільні верхні листочки залиште для бульйону.

Зубчик часнику очистіть, наріжте шматочками і додайте до листя в ступку.

Додайте в ступку цедру та сік одного лайма. Корінь імбиру (3 см) почистіть і натріть на дрібній тертці, попередньо обгорнувши її харчовою плівкою. Або наріжте імбир дуже тонкими смужками. Половинку перцю чилі наріжте кружальцями. Додайте імбир і перець у ступку.

Додайте 1 ст. л. томатної пасти та сіль. Добре все перетріть товкачем до отримання однорідної пасти том ям.

Курячі стегна відокремте від шкірки і наріжте невеликими шматочками. Гриби (100 г) наріжте четвертинками, доволі крупно.

На дуже сильному вогні підсмажте курку з грибами у каструлі з 2 ст. л. олії.

Додайте в каструлю 1 ст. л. пасти том ям. Перемішайте і смажте протягом 1 хвилини.

Додайте 200 г креветок та верхні стебла лемонграсу, які ми залишили для бульйону.

Додайте в каструлю 100 г мідій і влийте 3 ст. л. рибного соусу. Якщо залишилася ще паста том ям, додайте її, якщо хочете отримати гострішу страву.

Влийте 1 л курячого бульйону. Скуштуйте і додайте сіль за смаком, варіть ще 2-3 хвилини.

При подачі додайте у суп том ям дрібно порубану зелень кінзи і листочки кафір-лайма. Для балансу смаку додайте ще соку лайма.

 


Реклама

Популярні матеріали

Українська кухня: веганські рецепти на сніданок, обід і вечерю...


Чай з кульбаби: корисні властивості, правила приймання та...


Old money — естетика, яка ніколи не вийде з моди: складаємо образи...


Читайте також
Популярні матеріали