Клафуті — французький десерт, щось середнє між пирогом та запіканкою, традиційно печеться з вишнями з кісточками та заливається тістом, схожим на тісто для млинці. Цей десерт готується швидко та з мінімальними зусиллями, окрім того, начинку можна змінювати на свій смак: чорниця, малина, абрикоси та інші. Сьогодні ми готуватимемо клафуті з черешнею — фруктом, котрий рідко використовують в кулінарних цілях, але так люблять діти... та й дорослі). Тісто для клафуті можна приготувати з вечора та залишити на ніч в холодильнику, щоб зранку порадувати рідних цим теплим ароматним десертом до сніданку. Готуємо?
Інгредієнти для клафуті з черешнями та мигдалем (4 порції):
300-400 г черешнь;
3 яйця;
2 жовтка;
200 мл молока;
200 мл вершків 30% жирності;
60 г цукру;
стручок ванілі (можна замінити на ванільний цукор);
20 г кукурудзяного крохмалю;
50 г меленого мигдалю;
вершкове масло для змащування форми;
цукрова пудра;
сметана, взбиті вершки або ванільне морозиво для подачі.
Спосіб приготування:
1. Яйця з жовтками взбити з цукром та крохмалем до густої пишної маси. Додати в масу насіння ванілі, горіхи, влити молоко та вершки, перемішати до утворення однорідного тіста.
2. Духовку нагріти до 180*C. Форму, в якій ви будете випікати ваш клафуті залити тістом, зверху покласти ягідки, та пекти 20-30 хвилин до рум`яності (якщо тісто приготоване з вечора і стояло в холодильнику, може знадобитися трохи більше часу).
3. Дати клафуті охолонути протягом 5-10 хвилин, щедро посипати цукровою пудрою.
Подавати зі сметаною, взбитими вершками або кулькою морозива.
P.S. Хоч в багатьох джерелах рекомендують використовувати черешні або вишні з кісточками для додаткового аромату, рекомендуємо все-таки витягнути кісточки з ягід, бо з ними не дуже зручно їсти.
Смачного вам!