Надівана — це фарширована. Таку назву я зустріла в книзі Ольги Франко «Практична кухня». Взяла за основу рецепт з книжки, дещо змінила, результатом дуже задоволена. Примітка: не вказую кількість порцій, можна брати з розрахунку 1 картоплина на людину. А можна зробити й більше, відповідно, збільшуючи пропорції.
Інгредієнти:
– 4-5 великих картоплин (або стільки, скільки влізе у вашу форму для запікання)
– 1 маленька цибулина
– приблизно 100-120 г печериць
– 3 ст. л. сметани жирністю 20-30%
– жменька зелені
– сіль та перець до смаку
– олія для смаження
– вершкове масло для змащування форми
– за бажанням — трохи бринзи або козячого м’якого сиру
Готуємо:
Картоплю почистьте, відваріть цілі картоплини у підсоленій воді до готовності, але слідкуйте, щоб не розварилися. Поки вариться картопля, дрібно накришіть гриби та цибулю. Пательню поставте на середній вогонь, налийте олію, підсмажте цибулю до золотавого відтінку, додайте гриби, смажте до готовності.
Коли зваряться картоплини, вийміть їх з води, але воду не виливайте, вона ще знадобиться. Дайте картоплинам трохи охолонути, щоб можна було брати їх руками, візьміть ложку та виберіть (вишкребіть) з одного боку кожної картоплини частину м’якоті, роблячи заглиблення, щоб з картоплин сформувалися ніби човники (їх ми будемо заповнювати начинкою). «Човники» покладіть у форму для запікання, попередньо змащену маслом. Начинку зробіть так: вийняту картопляну м’якоть покладіть в глибоку миску, додайте підсмажені гриби з цибулею, сметану, зелень, 2-3 столові ложки юшки, в якій варилася картопля (дивіться на консистенцію, щоб картопля була не суха, але й не рідка). Додайте сіль, перець до смаку, гарно перемішайте.
Розкладіть начинку у картопляні «човники». Кладіть щедро, з гіркою. Якщо начинка залишиться, можна просто покласти залишок гіркою десь між картоплин, де буде місце. За бажанням можна притрусити надівані картоплини сиром. Поставте форму з картоплинами в розігріту до 180 градусів духовку на 25-30 хв.
Подавайте до столу прямо у формі. Смачного!