У багатьох із нас Різдво асоціюється з солодким ароматом домашньої випічки. Саме тому Євген Клопотенко вирішив поділитися простим рецептом різдвяного кексу з родзинками і апельсиновою цедрою, який стане ідеальним частуванням для всієї родини. На підготовку вам знадобиться година, а на саме приготування — 40 хвилин.
Інгредієнти для різдвяного кексу
Кукурудзяне борошно — 150 г.
Борошно пшеничне — 200 г + 2 ст. л. для дріжджі.
Молоко — 200 мл.
Дріжджі — 25 г.
Цукор ванільний — 1 ч. л.
Цукор — 125 г.
Яйце — 1 шт.
Рослинна олія — 50 мл.
Апельсин — 1 шт.
Родзинки — 100 г.
Ром (або коньяк) — 30 мл.
Сіль — 1 дрібка.
Цукрова пудра — за смаком.
Волоські горіхи — за смаком.
Різдвяний кекс: покроковий рецепт
У теплому молоці (200 мл) розчиніть дріжджі (25 г), додайте 2 ст. л. цукру і 2 ст. л. пшеничного борошна. Температура молока повинна бути не більше 38 градусів, інакше дріжджі можуть загинути і ваше тісто не підніметься. Все перемішайте до однорідності та залиште на 15 хвилин, щоб дріжджі почали свою роботу. За цей час з'явиться дріжджова «шапочка». Родзинки (100 г) замочіть в 30 мл рому або коньяку.
У мисці змішайте два види борошна — 150 г кукурудзяного борошна і 200 г пшеничного, додайте цукор, що залишився, 1 ч. л. ванільного цукру і дрібку солі. Потім додайте яйце і 50 мл рослинної олії.
Додайте дріжджову суміш. Замішайте дуже м'яке однорідне тісто.
Залиште тісто для підйому в теплому місці без протягів на 1 годину. За цей час воно має збільшитися в об’ємі в 2-3 рази.
Обімніть тісто і вмішайте замочені родзинки. Натріть в тісто цедру одного апельсина. Акуратно вимішайте тісто, щоб родзинки і цедра рівномірно в ньому розподілилися.
Форму змастіть рослинною олією і викладіть в неї тісто. Залиште на 30 хвилин у формі, щоб тісто ще трохи підійшло. Випікайте в духовці, розігрітій до 180 градусів, впродовж 35-40 хвилин. Готовий кекс посипте цукровою пудрою і прикрасьте волоськими горіхами (за бажанням).