«Кіфлики — традиційна закарпатська випічка, яку роблять з різноманітними начинками, найчастіше це якесь варення чи посічені горіхи. За формою вони нагадують рогалики чи круасани. За однією з версій, така випічка була відома ще з XII століття і, схоже, прийшла в європейську кухню з Туреччини, де цей рогалик отримав свою форму завдяки мусульманському півмісяцю. Сьогодні я хочу поділитися рецептом кіфликів з начинкою зі слив, горіхів та маку, повірте — це просто смакота!» — каже Євген Клопотенко.
Як приготувати кіфлики?
Складові:
Для тіста:
320 г пшеничного борошна
260 г кукурудзяного борошна
200 г вершкового масла
1 яйце (додатково 1 жовток для змащування)
350 г сметани
10 г сухих дріжджів
3 ст. л. цукру
1 щіпка солі
цукрова пудра до смаку (опціонально, для посипання)
Для начинки:
400 г слив
200 г цукру
50 мл води
3 ст. л. маку (і додатково для посипання)
3 ст. л. подрібнених волоських горіхів
Кіфлики: покроковий рецепт
Підготуйте інгредієнти для тіста та начинки кіфликів.
Вимийте 400 г слив та видаліть кісточки. Можна використовувати і заздалегідь розморожені сливи. Розріжте їх навпіл і перебийте у фудпроцесорі з 200 г цукру та 50 мл води.
Покладіть у чашу кухонного комбайна 200 г вершкового масла кімнатної температури, додайте до масла 320 г пшеничного борошна та 260 г кукурудзяного. Додайте 1 яйце, 3 ст. л. цукру та щіпку солі. Перетріть за допомогою насадки-гака.
Змішайте в мисці 10 г сухих дріжджів із 350 г сметани і додайте суміш у тісто. Замісіть пружне тісто. Якщо потрібно, додайте ще трохи борошна чи сметани. Загорніть готове тісто у харчову плівку та залиште на 1 годину в холодильнику.
За допомогою качалки розбийте в крихту волоські горіхи. Нам знадобиться приблизно 3 ст. л. А якщо хочете швидше, горіхи можна перебити в спеціальній чаші кухонного комбайна.
Додайте крихту з горіхів у миску зі сливовим пюре.
Всипте до слив і горіхів 3 ст. л. маку. Так смак начинки буде більш насиченим.
Добре перемішайте начинку до рівномірного розподілення інгредієнтів.
Дістаньте тісто з холодильника і розділіть на 2 частини, кожну з яких розкачайте у пласт діаметром приблизно 20 см. Розділіть тісто на трикутники, їх має вийти від 6 до 8 шт.
На кожен трикутник викладіть начинку зі слив, маку та горіхів.
Загорніть кожен трикутник у формі рогалика.
Викладіть сформовані рогалики на деко, застелене пергаментом. Відстань між рогаликами має бути не менше 2 см, оскільки вони трохи збільшаться у розмірі. Змастіть кожен рогалик жовтком.
Посипте маком. Випікайте кіфлики за температури 200 градусів 15-20 хвилин. Готові рогалики притрусіть за бажанням цукровою пудрою.