Готуємо знаменитий український десерт кіфлики

Традиційна закарпатська випічка

«Кіфлики — традиційна закарпатська випічка, яку роблять з різноманітними начинками, найчастіше це якесь варення чи посічені горіхи. За формою вони нагадують рогалики чи круасани. За однією з версій, така випічка була відома ще з XII століття і, схоже, прийшла в європейську кухню з Туреччини, де цей рогалик отримав свою форму завдяки мусульманському півмісяцю. Сьогодні я хочу поділитися рецептом кіфликів з начинкою зі слив, горіхів та маку, повірте — це просто смакота!» — каже Євген Клопотенко.

Як приготувати кіфлики?

Складові:

Для тіста:

320 г пшеничного борошна

260 г кукурудзяного борошна

200 г вершкового масла

1 яйце (додатково 1 жовток для змащування)

350 г сметани

10 г сухих дріжджів

3 ст. л. цукру

1 щіпка солі

цукрова пудра до смаку (опціонально, для посипання)

Для начинки:

400 г слив

200 г цукру

50 мл води

3 ст. л. маку (і додатково для посипання)

3 ст. л. подрібнених волоських горіхів

Кіфлики: покроковий рецепт

Підготуйте інгредієнти для тіста та начинки кіфликів.

Вимийте 400 г слив та видаліть кісточки. Можна використовувати і заздалегідь розморожені сливи. Розріжте їх навпіл і перебийте у фудпроцесорі з 200 г цукру та 50 мл води.

Покладіть у чашу кухонного комбайна 200 г вершкового масла кімнатної температури, додайте до масла 320 г пшеничного борошна та 260 г кукурудзяного. Додайте 1 яйце, 3 ст. л. цукру та щіпку солі. Перетріть за допомогою насадки-гака.

Змішайте в мисці 10 г сухих дріжджів із 350 г сметани і додайте суміш у тісто. Замісіть пружне тісто. Якщо потрібно, додайте ще трохи борошна чи сметани. Загорніть готове тісто у харчову плівку та залиште на 1 годину в холодильнику.

За допомогою качалки розбийте в крихту волоські горіхи. Нам знадобиться приблизно 3 ст. л. А якщо хочете швидше, горіхи можна перебити в спеціальній чаші кухонного комбайна.

Додайте крихту з горіхів у миску зі сливовим пюре.

Всипте до слив і горіхів 3 ст. л. маку. Так смак начинки буде більш насиченим.

Добре перемішайте начинку до рівномірного розподілення інгредієнтів.

Дістаньте тісто з холодильника і розділіть на 2 частини, кожну з яких розкачайте у пласт діаметром приблизно 20 см. Розділіть тісто на трикутники, їх має вийти від 6 до 8 шт.

На кожен трикутник викладіть начинку зі слив, маку та горіхів.

Загорніть кожен трикутник у формі рогалика.

Викладіть сформовані рогалики на деко, застелене пергаментом. Відстань між рогаликами має бути не менше 2 см, оскільки вони трохи збільшаться у розмірі. Змастіть кожен рогалик жовтком.

Посипте маком. Випікайте кіфлики за температури 200 градусів 15-20 хвилин. Готові рогалики притрусіть за бажанням цукровою пудрою.


Реклама

Популярні матеріали

10 фільмів, які варто передивитися цієї осені


Одна сумка, яку полюбили всі модниці цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Читайте також
Популярні матеріали