«Так вийшло, що кашею, яка виступала як гарнір половину мого життя, була гречка. Тому що мама своїми люблячими руками готувала цю прекрасну гречку, напевно навіть не підозрюючи, що існує полента — чудова каша з кукурудзяної крупи, якою можна замінити ту ж гречку або рис. Поленту варто приготувати хоча б заради того, щоб урізноманітнити своє харчування. Коли я вперше спробував її, то сприйняв як щось нове, іноземне. А виявилося, що це просто кукурудзяна каша, яка тільки називається по-іншому. Причому в Молдові з кукурудзяної крупи готують у великій кількості мамалигу, а в гуцульській кухні варять банош.
А ще полента неймовірно смачна як у гарячому, так і в холодному вигляді. І я не розумію: чому ми так рідко їмо кашу, яка до того ж неймовірно проста у приготуванні? Я в абсолютному захваті від поленти і хочу, щоб ми почали їсти її частіше. Тому коли у мене запитують, що я б змінив у своєму житті, то розумію, що нічого, крім однієї речі. Якби я повернувся на 20 років назад, то сказав би: "Мамо, є полента. Будь ласка, давай мені її більше, ніж гречки, і я буду щасливий" — ось і все», — каже Євген Клопотенко.
Складові:
100 г кукурудзяної крупи
250 мл води
Томати в’ялені
Часник
Сіль
Вершкове масло
Як приготувати поленту?
У каструлю наливаємо воду, засипаємо крупу, солимо. Варимо на маленькому вогні, поки крупа не стане м’якою. Активно помішуємо.
Додаємо дрібно нарізані в’ялені томати та розчавлений зубок часнику (за бажанням).
Змащуємо форму вершковим маслом, викладаємо зварену крупу і запікаємо в духовці протягом 20 хвилин за температури 180°C.
Дістаємо з духовки. Можна вживати поленту як гарячою, так і холодною, у вигляді гарніру або окремої страви.