ТЕСТ: ЧТО ВЫ ЗНАЕТЕ О СТАРЕНИИ КОЖИ?

ЛЕРА ГУЗЕМА: «НА ФИЗИЧЕСКОМ УРОВНЕ МЫ ДРУГ ДРУГА...

SAVE THE DATE: ELLE ACCTIVE FORUM ПРОЙДЕТ В...

ОТВЕТЫ НА 6 САМЫХ НЕЛОВКИХ ВОПРОСОВ О СЕКСЕ...

ТОП-5 ПРОДУКТОВ, КОТОРЫЕ НЕЛЬЗЯ ЕСТЬ ПОСЛЕ...

«Нітратні» помідори замість БАДів: чи безпечно їсти несезонні овочі та фрукти?

Блог Уляни Супрун

Фото: lexsowet

Рейтинг статьи / 0
4 5 11

Зиму заведено вважати «бідним» сезоном на овочі та фрукти. Картопля, буряк, морква, капуста, цибуля — здебільшого це все овочеве розмаїття, яке з’являється на українських столах взимку. Ми побоюємося «нітратних» помідорів, з недовірою дивимося на «завезені» огірки та обходимо 10-ю дорогою «ГМОшні» яблука.

чи можна їсти яблука зимою

Натомість мільйонні прибутки від продажів біологічно-активних добавок демонструють високу толерантність до синтетичних вітамінів у будь-який сезон. Продажі БАДів зростають щороку по всьому світу. Для розуміння ситуації: у 2018 році цей ринок становив майже 124 млрд доларів, а у 2023 році він складе понад 205 млрд доларів. Але варто наголошувати на цьому постійно: для здорових людей, найбільш ефективне джерело вітамінів — це збалансоване харчування, а не вітаміни чи добавки з аптеки.

Навіть взимку не має наукових підстав, щоб обмежуватися лише сезонними овочами та фруктами. Дуже просто про зимовий раціон здорової людини розповідає біолог Олексій Коваленко у медичному подкасті «Температура нормальна» від УП.Життя.

Це правда, що в овочах та фруктах, які вирощували не в сезон, більше нітратів. Але це ще не робить салат з помідорів та огірків взимку небезпечним. Рівень і шкода від нітратів і в зимових огірках, і в ранніх кавунах, перебільшені (до речі, пост про кавуни можна почитати тут).

Щоб отримати дійсно шкідливі концентрації нітратів, огірки треба їсти в надзвичайно великій кількості, або з’їсти 2 кілограми шпинату, наприклад. Вживайте різноманітні овочі та фрукти, але помірно. Бідний раціон набагато більш шкідливий для здоров’я, ніж яблуко з супермаркету. Тільки не забувайте ретельно мити всі овочі, фрукти й зелень вдома.

несезонні овочі та фрукти

Також Олексій руйнує міф про те, що сучасні овочі й фрукти «вже не ті». Можливо, цей міф вигідний виробникам синтетичних вітамінів, але зовсім не нашому з вами здоров’ю! Так, сорти яблук, бананів, помідорів — будь-чого — змінюються з роками. Наші бабусі й дідусі кажуть правду, коли згадують, як в дитинстві їли інші помідори за смаком. Бо тоді були інші сорти та інша смакова гамма. Але ця зміна є природна та не впливає на кількість корисних складових у рослинах.

Смак змінюється — загальний стан рослин залишається приблизно однаковим. А чи буде користь з тої капусти, яку ви з’їсте, впливає більше не сорт, а умови вирощування, ґрунт та умови зберігання. Якщо фермер дбає про ґрунт, доповнює склад гумусового шару, мікроелементний склад тощо, то з вирощеними рослинами теж все буде гаразд. Але, якщо ви принесете капусту додому і триматимете місяць в холодильнику, то вона втратить близько половини вітаміну С. Тож намагайтеся споживати продукти свіжими.

несезонні фрукти

До речі, вживання овочів й фруктів сирими, зовсім не гарантує, що так краще засвояться всі вітаміни. Деякі речовини краще засвоюються в сирому помідорі, деякі у вареному. І так з усім. Харчуйтеся різноманітно та не обмежуйте себе в раціоні навіть взимку. Тим більше, що саме в цей час так хочеться попоїсти.

Тест: Что вы знаете о старении кожи?

Лера Гузема: «На физическом уровне мы друг друга воспринимаем по запаху»

Як пережити трагедію: поради Уляни Супрун