Українська food-блогерка Олена Сагун поділилася рецептом буциків із традиційної української кухні.
Якщо ви раніше не чули про буцики, вмощуйтеся зручненько, познайомлю. Спробувати ці смаколики варто хоча б через їх назву. Бу́цики! Ну хіба це звучить не мило? Саме через назву вони мені запали в душу.
Я дізналася про них кілька років тому зі старого календаря з українськими рецептами. Колись випадково знайшла той календар у мами і, гортаючи, побачила буцики. То що ж воно таке? Це тонкі шматочки тіста, що відварюються, а після цього обсмажуються на вершковому маслі. Самі по собі не солодкі і не солоні, але можуть подаватися з медом, як десерт, або зі шкварками, як несолодка страва. Я обрала десертний варіант.
А тепер важливий момент. Ми з вами досить балувані розмаїттям тістечок та інших десертів. Тож буцики можуть багатьом здатися непривабливими. Варене, потім смажене тісто — хтось скаже: «ну таке». Чесно, коли я вперше приготувала (за тим рецептом з календаря), я теж так сказала і на кілька років забула про ті буцики. А нещодавно згадала. І я була б не я, якби не поекспериментувала і не зробила той варіант буциків, який був би мені до смаку.
Отже, який апдейт я зробила: я додала в тісто трохи кисломолочного сиру, а ще я вирішила пропустити етап відварювання і одразу посмажила буцики. Так вони вийшли не м‘які, як тісто для вареників, а злегка хрусткі. І це мені дуже до вподоби. Ще я пропоную подавати буцики не тільки з медом, а й з корицею (назвемо це — осучаснений варіант).
Інгредієнти (приблизно на 30-35 маленьких буциків):
– приблизно 250 г білого пшеничного борошна
– 100 г кисломолочного сиру жирністю 5% або 9%
– 100 мл молока
– 1 ст. л. сметани (жірність на ваш розсуд)
– дрібка солі
– ½ ч.л. розпушувача
– приблизно 40-50 г вершкового масла
– мед та кориця для подачі (і полуниця, якщо захочете, як на картинці)
Спосіб приготування
Робимо тісто. В глибоку миску насипаємо більшу частину борошна (десь 200-220 г), додаємо розпушувач та дрібку солі, перемішуємо ложкою. Кришимо кисломолочний сир у борошно (якщо є сито, то можна перетерти через нього). Далі за допомогою пальців перетираємо борошно та сир на крихти. Додаємо до борошняно-сирних крихт молоко та сметану, замішуємо тісто — спочатку ложкою, потім рукою. Місимо прямо у глибокій посудині, де все змішували. Має вийти круте, пружне тісто, яке не липне до рук. Якщо тісто липне, підсипаємо решту борошна (або, якщо треба, сиплемо ще трохи додатково, доки тісто не перестане липнути)
Накриваємо миску з тістом харчовою плівкою або рушником і залишаємо на 20-30 хв. Після цього тонко розкатуємо тісто у пласт завтовшки десь 2-3 мм. Лайфхак: якщо ви, як і я, не у себе вдома й у вас немає качалки для тіста, то може згодитися рулон харчової плівки (реально зручно розкатувати, до плівки все менше липне).
Гострим ножем нарізаємо пласт на квадратики. Розмір можете обирати самі і взагалі не перейматися, щоб квадратики були однакові. У мене були різні — від приблизно 6х6 см до 8х8 см. Далі можна защипнути пальцями два протилежні кутики квадратиків, вийдуть ніби конвертики. Але це необов’язкова форма, ви можете, наприклад, просто зігнути квадратики, зробивши з них трикутнички. Далі у вас є два варіанти приготування.
Варіант 1: Ви можете слідувати традиційному рецепту і відварити буцики (партіями) у злегка підсоленій киплячій воді хвилини 3-4, витягнути їх виделкою або, якщо є, шумовкою. Потім розігріти пательню на середньому вогні, розтопити на пательні масло і партіями посмажити буцики з обох боків до золотавого відтінку.
Варіант 2: Ви можете зробити, як я (рекомендую): не варити, а одразу посмажити сирі буцики на вершковому маслі. Так вони вийдуть хрусткими.
До речі, якщо хочете, можна половину буциків відварити, а половину не відварювати, а потім порівняти і обрати, що вам більше до смаку.
Перед подачею поливаємо буцики медом та посипаємо корицею. Можна додати ягоди та фрукти. Їсти можна одразу теплими. Хоча вони мені навіть і холодними сподобалися (я про смажені без відварювання).